Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι «ψηφίζουν» ελληνικές τράπεζες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Άθικτες παραμένουν οι προοπτικές των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνoυν μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Οι τριγμοί που προκλήθηκαν παγκοσμίως στον τραπεζικό κλάδο από τις αρχές Μαρτίου έχουν δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών, περισσότερο από την οπτική του κλίματος παρά από αυτή των θεμελιωδών μεγεθών. Ωστόσο αυτοί οι τριγμοί οδήγησαν σε ένα sell off που ξεπέρασε το 20% γύρω από τις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο. Με τις αγορές πλέον πιο ήρεμες και την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να έχει σταδιακά αποκατασταθεί, η ορατότητα στο σκέλος της κερδοφορίας έχει βελτιωθεί εκ νέου κάτι που αποτυπώθηκε και στην σημαντική ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη από τον «πυθμένα» που κατέγραψε το Μάρτιο.

Όλοι συμφωνούν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα σε θέση να απορροφήσουν τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές. Οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους. Τα κόκκινα δάνεια από το 44%. σήμερα έχουν υποχωρήσει στο 8%. Οι τράπεζες διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο υψηλά του ελάχιστου ορίου και φυσικά έχουν επανέλθει σε κερδοφορία μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Ο τραπεζικός δείκτης από τα χαμηλά της 20ης Mαρτίου 2023 έχει ανακάμψει κατά περίπου 13,49%. Τη μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς (+20,31%) και ακολουθούν η Εθνική (+14,62%), η Eurobank (+14,11%) και η Alpha Bank (+7,67%).

Οι ελληνικές τράπεζες πιστοποιούν και με τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους που έχουν ήδη δημοσιεύσει η Πειραιώς και η Alpha Bank ότι είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες, με υγιές χαρτοφυλάκιο, βελτιωμένα καθαρά έσοδα τόκων και τελικά ισχυρή κερδοφορία, που αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το έτος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.