Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι 87-91: Με το “καλημέρα” πέταξε στα σκουπίδια το πλεονέκτημα έδρας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το πλεονέκτημα έδρας πήγε στα σκουπίδια, με το “καλημέρα” για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Παρά το +10 (64-54) του 26ου λεπτού, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη και να υπερασπιστεί το ΟΑΚΑ στο Game 1 των playoffs απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Με άρμα μάχης τον Μπόνζι Κόλσον και την δράση των ηγετών της (Γουέιντ Μπάλντγουιν – Λορέντζο Μπράουν), η ομάδα του Όντεντ Κάτας γύρισε το παιχνίδι και έκανε το “μπρέικ” (91-87), παίρνοντας το πάνω χέρι στη σειρά.

Όλα αυτά σε μια βραδιά που ο Κώστας Σλούκας έκανε νταμπλ νταμπλ με ρεκόρ καριέρας στη δημιουργία (12 πόντοι, 13 ασίστ) κι ο Λεσόρ κυριάρχησε κοντά στο καλάθι. Το κακό βράδυ του Ναν αποδείχθηκε όμως άλυτο πρόβλημα για το τριφύλλι, που τώρα ξέρει πως μόνο ένας δρόμος υπάρχει: να κερδίσει (τουλάχιστον) μια φορά στο Βελιγράδι, για να είναι αυτός στο Final Four σε ένα μήνα.

Ο MVP
Ο Λορέντζο Μπράουν και ο Γουέιντ Μπάλντγουιν (σσ. αποχώρησε με πρόβλημα στον δικέφαλο στο 32′) στην έκαναν τη συνηθισμένη σπουδαία δουλειά τους, στο κομμάτι της οργάνωσης. Την ύστατη ώρα όμως, στην τελευταία περίοδο, άλλος ήταν αυτός που κουβάλησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Κόλσον τα έκανε (σχεδόν) όλα τέλεια και αποδείχθηκε ο X-Factor σε μια βραδιά, που όλα κρέμονταν από μια κλωστή.

Ο αδύναμος κρίκος
Ο Κέντρικ Ναν δεν κατάφερε να μπει στον ρυθμό του αγώνα, από την στιγμή που φορτώθηκε γρήγορα με φάουλ. Δεν εκβίασε επιθετικά (είχε 3/3 δίποντα από νωρίς), αλλά ήταν εμφανές πως του έλειπε η επιθετικότητα στις δύο πλευρές του παρκέ.

Το στατιστικό που ξεχώρισε
Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε 8/15 τρίποντα στο πρώτο μέρος, μετά από την ανάπαυλα όμως έβαλε μόλις ένα! Αυτό του Τζέριαν Γκραντ στα 52.7” για το τέλος. Τα 1/11 σουτ τριών πόντων στο δεύτερο μέρος εξηγεί πολλά.

Ο αγώνας
Το παιχνίδι στην πρώτη περίοδο ήταν ακριβώς όπως το περιμέναμε. Αλέγκρο και με τσίτα τα γκάζια, εκατέρωθεν. Η Μακάμπι βρήκε μαζεμένους πόντους από τον Σόρκιν, είχε καλά ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα, καταφέρνοντας να φτάσει ως το +5 (14-19 στο 7′). Πολύ γρήγορα όμως, ο Παναθηναϊκός AKTOR μάζεψε την κατάσταση με τον Γκριγκόνις να είναι ζεστός από την περιφέρεια και τον Βιλντόσα να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Το μεγάλο “συν” για τον Εργκίν Αταμάν σε όλο το πρώτο μέρος ήταν γενικότερα αυτό που πήρε από τον πάγκο του. Ο Βιλντόσα (επιθετικά) και ο Χουάντσο (αμυντικά) ήταν οι έξτρα παίκτες που χρειαζόταν στο rotation στον δρόμο για το +11 (43-32 στο 16′).

Μέχρι την ανάπαυλα μάλιστα, ο Παναθηναϊκός AKTOR κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά σε επίπεδα σχετικής ασφαλείας, με τον Σλούκα να κάνει σπουδαία δουλειά (7 πόντοι, 6 ασίστ) και τον Λεσόρ να διαλύει τις βοήθειες της Μακάμπι, αλλά να είναι άστοχος από την γραμμή (10 πόντοι με 4/4 δίποντα και 2/7 βολές).

Ήταν προφανές πως η σκυλομαχία του ΟΑΚΑ δεν θα τελείωνε τόσο εύκολα, τόσο απλά για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Ειδικά από την στιγμή που ο Ναν έπρεπε να μείνει στον πάγκο για αρκετή ώρα, όντας φορτωμένος με φάουλ. Όσο υπήρχε βέβαια η ασφάλεια του Σλούκα, όλα ήταν καλά για τον Παναθηναϊκό AKTOR.

Το +10 (64-54 στο 26′) έδειχνε πως πολλά λειτουργούσαν καλά για τους γηπεδούχους, οι οποίοι όμως σταδιακά έχασαν τον επιθετικό ρυθμό τους. Η κούραση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της, με αποτέλεσμα τα ποσοστά στο τρίποντο να πέσουν σημαντικά (0/6 στο τρίτο δεκάλεπτο) κι η Μακάμπι Τελ Αβίβ να φτάσει ως το -4 (67-63 στο 29′). Οι μεγάλες άμυνες του Καλαϊτζάκη και του Αντετοκούνμπο βοήθησαν για το +7 (70-63) του 30ού λεπτού, αλλά αυτό αποδείχθηκε λίγο.

Ο Μπάλντγουιν έβαλε μαζεμένους πόντους με την εκκίνηση της τέταρτης περιόδου, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να φτάσουν στο “Χ” (71-71 στο 32′) και να ανεβάσουν σημαντικά την πίεση προς την απέναντι πλευρά.

Σταδιακά βέβαια, άλλος ήταν αυτός που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στον Παναθηναϊκό AKTOR. Ο λόγος για τον Κόλσον που έκανε θραύση στην εκκίνηση της τέταρτης περιόδου, αποτελώντας τη βασική αιτία για το μίνι ξέσπασμα της Μακάμπι Τελ Αβίβ που την έφερε ως το +4 (81-85) στο 38ο λεπτό, την ίδια στιγμή που οι πράσινοι έχαναν ανοιχτά σουτ κι έκαναν φτηνά λάθη στην επίθεση.

Πέντε μαζεμένοι πόντοι από Γκραντ και Ναν έβαλαν τους πράσινους ξανά στο παιχνίδι (85-85) στα 52.7” αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο Μπράουν σκόραρε με τη βοήθεια του ταμπλό μετά από το τάιμ άουτ που πήρε ο Όντεντ Κάτας, ο Σλούκας έκανε το λάθος αμέσως μετά κι ο Νίμπο απλά σφράγισε το “μπρέικ” της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπολτάουζερ – Γκαρθία – Κόλιεντσιτς.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 25-16, 50-32, 70-63, 87-91.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2 (3 ριμπάουντ, 1 μπλοκ), Βιλντόσα (3), Σλούκας 12 (1/3 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 2 κλεψίματα), Παπαπέτρου , Γκραντ 11 (1), Ναν 8 (3 ριμπάουντ, 3 λάθη), Λεσόρ 22 (9/11 δίποντα, 4/11 βολές, 6 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 11 (3/8 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ερνανγκόμεθ 3 (0/4 τρίποντα, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μήτογλου 9 (1)

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Κάτας): Κλίβελαντ 5 (5 ριμπάουντ), Γουέμπ 6 (0/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Μπράουν 16 (3/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μπάλντουιν 15 (7 ασίστ), Σόρκιν , ΝτιΜπαρτολομέο , Ριβέρο 9 (4 ριμπάουντ), Κοέν 7 (1), Νίμπο 12 (8 ριμπάουντ), Μπλατ 3 (1/6 τρίποντα, 4 ασίστ), Κόλσον 18 (3/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατικά του Παναθηναϊκού AKTOR: 22/30 δίποντα, 9/26 τρίποντα, 16/26 βολές, 33 ριμπάουντ (6 επιθετικά – 27 αμυντικά), 24 ασίστ, 3 κλεψίματα, 12 λάθη, 3 μπλοκ

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.