Politico για G7 στην Ιταλία: Η Μελόνι και τα έξι «κουτσά άλογα»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λίγες ημέρες αφότου οι ευρωεκλογές 2024 ανέδειξαν την ισχυρή άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για τρίτο χρόνο, η G7 συναντάται στο νότιο ιταλικό θέρετρο Borgo Egnazia στην Ιταλία.

Η σύνοδος των G7 αποτελεί την πιο αδύναμη συγκέντρωση ηγετών που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, το οποίο επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός των χωρών τους, τέσσερις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνή επίπεδο.

Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός Ρίσι Σουνάκ δίνουν το δικό τους προεκλογικό αγώνα με σκοπό να αντιστρέψουν τις τύχες τους στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές που προκήρυξαν βλέποντας πως το κλίμα στη χώρα τους είναι… βαρύ για τους ίδιους.

Ο Γερμανός Όλαφ Σολτς ταπεινώθηκε από τους ακροδεξιούς εθνικιστές στις ευρωεκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα μπορούσε σύντομα να ανατραπεί και ο ίδιος.

Ο Καναδός Τζαστίν Τριντό, που είναι 9 χρόνια στην εξουσία, μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την «τρελή» δουλειά του.

Ο Ιάπωνας Φούμιο Κισίντα έχει δει τα χαμηλότερα του ποσοστά ενόψει της αναμέτρησης για την ηγεσία αργότερα την ίδια χρονιά.

Και τέλος υπάρχει και ο Τζο Μπάιντεν. Ο γιος του 81χρονου προέδρου των ΗΠΑ, ο Χάντερ, κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες για που σχετίζονται με την οπλοκατοχή, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο κρίσιμο ντιμπέιτ του πατέρα του με τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια προεδρική εκστρατεία που ο κίνδυνος να χάσει ο Τζο Μπαίντεν είναι μεγάλος.

«Με εξαίρεση την Μελόνι, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 είναι όλοι αρκετά αδύναμοι», δήλωσε στο Politico ο Ίβο Ντάαλντερ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Τριντό πιθανότατα δεν θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο Μπάιντεν έχει έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα. Ο Σολτς είναι αποδυναμωμένος. Ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος. Ο Σούνακ είναι ένας ‘νεκρός που περπατάει’ και ο Κισίντα έχει σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό του».

Η στιγμή της Μελόνι

Η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, από την άλλη, δεν σταματά την ανοδική της πορεία.

Δύο χρόνια αφότου ήρθε στην εξουσία ως ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, η μαχητική, λαϊκή οπαδός του Τόλκιν από μια εργατική συνοικία της Ρώμης αύξησε το ποσοστό του κόμματός της στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Τώρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αλλά η Μελόνι δεν ηγείται μιας υπερδύναμης. Επί μήνες, υπό την ιταλική καθοδήγηση, αξιωματούχοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προσπαθούσαν να ανακοινώσουν ένα σχέδιο της G7 για την αξιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει σε δυτικές τράπεζες για να παράσχουν ένα τεράστιο δάνειο στην Ουκρανία.

Αλλά την παραμονή της Συνόδου Κορυφής δεν υπάρχει ακόμη σημάδι συμφωνίας. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν απτή οργή για μια πρόταση των ΗΠΑ για επιμερισμό του βάρους της χρηματοδότησης ως αδικαιολόγητα μονόπλευρη και δυνητικά τεράστια ευθύνη για την ΕΕ.

Σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους, που μίλησαν στο Politico, υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα, η Μελόνι θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας.

Θα συμμετάσχει επίσης σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού επαναδιορισμού της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν.
Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τόσο την υποστήριξη ηγετών της ΕΕ, όπως η Μελόνι, όσο και μια πλειοψηφία στο νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο.

Η εκλογική επιτυχία της Μελόνι θα τη βοηθήσει να αντλήσει υποστήριξη για τα αγαπημένα της θέματα, δήλωσε ο Giovanni Orsina, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

«Με μια G7 υπό την ηγεσία της Ιταλίας και που λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, η Μελόνι μπορεί να εισέλθει με όλη την πολιτική της δύναμη».

Αν και η επιρροή της Ρώμης είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τους μεγάλους παίκτες της G7, όπως οι ΗΠΑ, η Μελόνι είναι «σίγουρα πολύ ισχυρή τώρα» και «αν είναι επιδέξια μπορεί να καταλήξει σε μια σημαντική διεθνή επιτυχία, καταφέρνοντας να βάλει τα σημαντικά για εκείνη θέματα στην ημερήσια διάταξη. Δεν είναι πολλοί ηγέτες που μπορούν να κερδίσουν ψήφους μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης» καταλήγει το Politico.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.