Π. Μαρινάκης: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση επικίνδυνων πυρκαγιών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με αναφορά στις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν και στα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται αυτές τις ημέρες και συνιστάται προσοχή σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα έχουν δημοσιευθεί, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και συστάσεις για τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων τις ώρες αιχμής» είπε και ανέλυσε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται από τη σχετική εγκύκλιο για υποχρεωτική παύση εργασιών για εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, για την εξ αποστάσεως εργασία καθώς και για τα ειδικά μέτρα για όσους πολίτες ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως και για την οδήγηση εν μέσω καύσωνα.

«Όλα τα στοιχεία των επιστημόνων επιβεβαιώνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι πυροσβέστες μαζί με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας δίνουν καθημερινές μάχες και έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές προτού αυτές προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες των συμπολιτών μας.

Χθες ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κατάφεραν να οριοθετήσουν άμεσα πυρκαγιές σε Μεσσηνία, Ρόδο, Έβρο, Ζάκυνθο και Βοιωτία, ενώ σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο για τον περιορισμό της φωτιάς σε εργοστάσιο στην Κηφισιά, που αν είχε επεκταθεί σε διπλανές εγκαταστάσεις θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Σήμερα το θερμόμετρο θα αγγίξει σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ ταυτόχρονα θα πνέουν και άνεμοι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ υψηλή».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, σήμερα επιστρέφουν στη χώρα μας και τα δύο Canadair που με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια πήγαν στην Κύπρο για να συνδράμουν στις μεγάλες φωτιές στην Πάφο. Ωστόσο είναι κρίσιμης σημασίας και οι πολίτες- και κάνουμε έκκληση για αυτό- να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων: Απαγορεύεται ρητά κάθε είδους θερμική εργασία, καύση, μπάρμπεκιου κλπ. Οι ενέργειες αυτές, ειδικά αυτές τις ημέρες, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά στη θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.

«Δώδεκα Δήμοι εντάχθηκαν ήδη στο πρόγραμμα που αφορά στην ‘Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση’, κατόπιν άμεσης επεξεργασίας των φακέλων των υποβληθέντων αιτημάτων», είπε ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας πως πρόκειται για «πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών».

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αύριο θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου.

Αναλυτικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται αυτές τις ημέρες και συνιστάται προσοχή σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα έχουν δημοσιευθεί, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και συστάσεις για την λήψη μέτρων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων τις ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται υποχρεωτική παύση εργασιών σε εξωτερικό χώρο, από τις 12:00 έως τις 17:00 όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη με 40 βαθμούς κελσίου.

Η παύση αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών πλατφορμών.

Προβλέπεται, επιπλέον, η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, επιβάλλεται στην επιχείρηση χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο.

Παράλληλα, οδηγίες έχουν εκδοθεί και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την οδήγηση εν μέσω καύσωνα.

Όλα τα στοιχεία των επιστημόνων επιβεβαιώνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι πυροσβέστες μαζί με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας δίνουν καθημερινές μάχες και έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές προτού αυτές προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες των συμπολιτών μας.

Χθες ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κατάφεραν να οριοθετήσουν άμεσα πυρκαγιές σε Μεσσηνία, Ρόδο, Έβρο, Ζάκυνθο και Βοιωτία, ενώ σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο για τον περιορισμό της φωτιάς σε εργοστάσιο στην Κηφισιά, που αν είχε επεκταθεί σε διπλανές εγκαταστάσεις θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Σήμερα το θερμόμετρο θα αγγίξει σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ ταυτόχρονα θα πνέουν και άνεμοι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ υψηλή.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, σήμερα επιστρέφουν στη χώρα μας και τα δύο Canadair που με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια πήγαν στην Κύπρο για να συνδράμουν στις μεγάλες φωτιές στην Πάφο. Ωστόσο είναι κρίσιμης σημασίας και οι πολίτες- και κάνουμε έκκληση για αυτό- να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων: Απαγορεύεται ρητά κάθε είδους θερμική εργασία, καύση, μπάρμπεκιου κλπ. Οι ενέργειες αυτές, ειδικά αυτές τις ημέρες, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.