Γιατί στεναχωριέται το παιδί που τελείωσε η σχολική χρονιά;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της σχολικής χρονιάς έχει ξεκινήσει. Ενώ η πλειοψηφία των παιδιών χαίρονται και ανυπομονούν για την ώρα που θα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι για το σχόλασμα και θα γεμίσουν μπαλόνια με νερό, μερικά άλλα παιδιά έχουν μια θλίψη όταν συνειδητοποιούν ότι η σχολική χρονιά τελείωσε.

Μπορεί το παιδί σας να ανήκει στην δεύτερη κατηγορία και να μην μπορείτε να κατανοήσετε τα συναισθήματα του.

Όσο όμως και αν δυσκολεύεστε, είναι σημαντικό να σταθείτε δίπλα του και να του προσφέρετε όση βοήθεια μπορείτε, έτσι ώστε να απαλύνετε τα αρνητικά συναισθήματα και να το βοηθήσετε να απολαύσει ένα ξέγνοιαστο και ευχάριστο καλοκαίρι.

Γιατί μπορεί να στεναχωριέται το παιδί σας;

Οι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί νιώθει θλίψη για το τέλος της σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι πολλοί.

  • Προσωπικότητα: Μερικά παιδιά είναι απλά πιο ευαίσθητα από τα άλλα και δυσκολεύονται με τις αλλαγές της ζωής τους. Το τέλος της σχολικής χρονιάς σημαίνει ότι αλλάζει η καθημερινότητά τους, ότι πρέπει να αποχωριστούν τους φίλους και την/τον δασκάλα/ο τους, με τον οποίο είναι λογικό να έχουν αναπτύξει μια συναισθηματική σχέση. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι δύσκολα στη διαχείριση.
  • Προηγούμενες εμπειρίες: Αν ένα παιδάκι έχει βιώσει την απώλεια στη ζωή του τότε το γεγονός ότι αποχαιρετάει τα άτομα τα οποία συναναστρεφόταν καθημερινά να είναι ακόμη πιο δύσκολο για εκείνο καθώς πυροδοτούνται παρόμοια συναισθήματα.
  • Κοινωνικές δεξιότητες: Μπορεί το παιδί σας να είναι λιγότερο κοινωνικό και το τέλος της χρονιάς να σημαίνει για εκείνο ότι θα πρέπει να κάνει νέους φίλους ή να συνηθίσει κάποια/ον νέα/ο δασκάλα/ο την επόμενη χρονιά, κάτι που μπορεί να του δημιουργεί άγχος.
  • Περιβάλλον στο σπίτι: Αν στο σπίτι σας υπάρχουν συχνά τσακωμοί, ή δεν υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, το παιδί γεμίζει με άγχος που θα πρέπει να περνάει τις ημέρες του σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν νιώθει άνετα.

Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας αφού τελειώσει η σχολική χρονιά

Είναι πολύ σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί με το παιδί σας και να μην ακυρώνετε τα συναισθήματα του, ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα καταλάβετε, και να του επιβεβαιώσετε ότι δεν είναι κακό να αισθάνεται έτσι.

Μάλιστα είναι καλό να τα προτρέψετε να εκφραστούν με ελευθερία χωρίς να αισθάνονται ότι θα τα κρίνετε.

Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες τις οποίες το παιδί σας απολαμβάνει και διασκεδάζει. Είναι σημαντικό να μένει απασχολημένο.

Αν εργάζεστε και ο χρόνος με το παιδί σας είναι περιορισμένος μπορείτε να βρείτε κάποια καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση κοντά στον τόπο που μένετε, όπου το παιδί σας θα μπορεί να πηγαίνει καθημερινά.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα απομακρυνθεί από μια ρουτίνα που είχε χτίσει.

Φυσικά είναι σημαντικό να περάσετε ένα όμορφο καλοκαίρι. Προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να κάνετε και εσείς δραστηριότητες μαζί του, να πηγαίνετε για μπάνιο, να παίζετε, να βλέπετε τηλεόραση, να μαγειρεύετε και οτιδήποτε άλλο θα θέλατε να κάνετε μαζί.

Αν είναι εφικτό προσπαθήστε το παιδί να κρατήσει επαφή με τους συμμαθητές και τους φίλους του και να βρίσκονται τακτικά. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται να αισθάνεται ότι χάνει τους φίλους του.

Να θυμάστε πως είναι λογικό τις πρώτες ημέρες μετά το τέλος του σχολείου το παιδί σας να είναι υποτονικό. Δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στη νέα του πραγματικότητα.

Αν δείτε ότι η στεναχώρια του κρατάει καιρό ή ότι χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που άλλοτε ευχαριστιόταν ή ότι έχει εμφανίσει ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως έντονους πονοκεφάλους ή πόνο στο στομάχι, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.