Πάτρα: Του ‘παν θα βάλεις το χακί… Παρουσιάζεται η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρουσιάζονται τα βιβλία του Παναγιώτη Καρώνη ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΣΤΟ ΧΑΚΙ & ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ, δυο τόμοι γύρω από τη στρατιωτική λαογραφία που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ‘‘Το Δόντι’’.

Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Κοινο_Τοπίας, Καραϊσκάκη 153, ισόγειο, μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστοπούλου στην Πάτρα στις 8.30μμ.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν η Μίνα Πετροπούλου, Φιλόλογος, Δρ Κοινωνιολογίας και ο συγγραφέας Παναγιώτης Καρώνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στον πρώτο τόμο ο συγγραφέας ασχολείται με την παράλληλη γλωσσική έκφραση που υιοθετεί ο φαντάρος δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο, δηλαδή, μια γλώσσα ζυμωμένη και δομημένη μέσα σε μια ιδιαίτερη κοινωνική πραγματικότητα που καλείται στρατώνας, με την οποία άλλοτε χρωματίζει τη συναισθηματική του φόρτιση, άλλοτε εκφράζει τις καταστάσεις που βιώνει, άλλοτε με περισσή αθυροστομία και ειρωνεία θα μιλήσει για την ασφυκτική ζωή στο στρατό και τους ανωτέρους του που, στα μάτια του, την εκπροσωπούν και άλλοτε με εκπληκτική συντομία συνεννοείται με τους άλλους φαντάρους. Ο τόμος κοσμείται με σχέδια του συγγραφέα.

Στο δεύτερο τόμο συγκεντρώνει τα στιχάκια του στρατού, αυτές τις αυτοσχέδιες, λαϊκές ποιητικές δημιουργίες που ενέχουν «πυρήνες» παράδοσης, τα οποία πηγάζουν και εκπορεύονται κατευθείαν από τη λαϊκή ψυχή και συγγενεύουν με τα δημοτικά δίστιχα και τα δίστιχα της φυλακής. Ο τόμος κοσμείται με φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα.

Η παρουσίαση γίνεται με την υποστήριξη της Κοινο_Τοπίας www.koinotopia.gr, Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού.

Ο Παναγιώτης Καρώνης γεννήθηκε στην περιοχή της Αρχαίας Μαντινείας και συγκεκριμένα στη Νεστάνη Αρκαδίας. Έχει κυκλοφορήσει έως τώρα 14 βιβλία γύρω από τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Έχει παρουσιάσει τη ζωγραφική του σε πέντε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Πάτρα και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Έχει εικονογραφήσει παραμύθια και έχει υπογράψει σκηνικά και κοστούμια για το θέατρο. Ζει και εργάζεται στην Πάτρα.

Έχει συγγράψει:

Από τη μεριά του Λαπαθιώτη – Μια ελεύθερη περιήγηση στον κόσμο του ποιητή (2024)
Στιχάκια στο χακί (2024)
Γλωσσάρι στο χακί (2023)
Ο χρόνος που απομένει – Αχιλλέας: ένα πορτρέτο (2022)
Ναπολέοντα Λαπαθιώτη: Οι μονόλογοι του καημένου του Αντωνάκη ή Τα τραγούδια της Αντώνας (2021)
Τα ύδατα των πηγών και η Φιλίππειος κρήνη της Νεστάνης (2019)
Να ‘ναι η νύφη τρυγονάκι κι ο γαμπρός περιστεράκι – Ο γάμος στη Νεστάνη Αρκαδίας μια φορά κι έναν καιρό (2018)
Λιανοτράγουδα – Ερωτικά δημοτικά δίστιχα και γυρίσματα (2018)
Κινηματογραφικά σχόλια – Κείμενα για 127 ταινίες (2017)
Πριάπεια και σατυρικά – Δημοτικά γαμοτράγουδα (2016)
Ο μύθος του Δράκουλα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο (2014)
Τραγούδια της Νεστάνης (2013)
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης – Χορός και πομπή του Άη-Γιώργη στη Νεστάνη Αρκαδίας (2011)

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.