Ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης στη συνάντηση Μεσογειακών Περιφερειών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, θα δώσει το παρών στη συνάντηση Μεσογειακών Περιφερειών. Κι όπως ο ίδιος σημειώνει:

Εξωτερική πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση για μια ειρηνική και ευημερούσα Μεσόγειο. Έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά αποδεχόμενος την σχετική πρόσκληση να εκπροσωπήσω εκ νέου την ΠΔΕ στην συνάντηση Μεσογειακών Περιφερειών που συγκάλεσε προσωπικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tajani τις προσεχείς ημέρες στην Ρώμη.

Η συνάντηση αυτή προέκυψε μετά από διεξοδική δια ζώσης συζήτηση που είχαμε στο συνέδριο της δια Μεσογειακής επιτροπής της CPMR στην  Καλαβρία τον Ιούνιο 2023 και την συντονισμένη πίεση που ασκήσαμε οι Μεσογειακές περιφέρειες (κυρίως από Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία) στο να κατανοήσουν οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. τον σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο των περιφερειών στην Μεσόγειο αλλά και στην επίλυση τοπικών προβλημάτων σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Υπενθυμίζω και την προηγηθείσα υπογραφή του κειμένου των φίλων της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου όπου εκπροσώπησα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Βρυξέλλες,, Μαρτιος 2023) αλλά και την ακόλουθη συνέντευξη τύπου στην έδρα της ΠΔΕ με τον τ. υφυπουργό εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και τον Περιφερειάρχη Δ.Ε. Nektarios Farmakis (Μάιος 2023).

Πόσο πιο επίκαιρο είναι το συγκεκριμένο θέμα της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου ειδικά μετά τα δραματικά γεγονότα στην Λωρίδα της Γάζας, την εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή, την ανθρωπιστική κρίση και την αστάθεια που προκαλεί γενικότερα. Προφανώς δεν είναι ώρα για σχολιασμούς στο τι φταίει και πως φθάσαμε άλλη μια φορά η Μεσόγειός μας να φλέγεται.

Από αρχαιοτάτων χρόνων η ειρήνη και η ανάπτυξη διακόπτεται από συγκρούσεις και πολέμους. Από αρχαιοτάτων χρόνων η βασική προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών λαών, θρησκειών και πολιτισμών ήταν η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός σε συνδυασμό όμως με την ευημερία και την δίκαιη ανάπτυξη των λαών. Σ

ε αυτή την λογική βασίζεται το σύμφωνο φίλων της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου και το κείμενο πολιτικής της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου που έχει ήδη ψηφιστεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών το 2022 και θα πρέπει να προχωρήσει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική έγκριση και τον ορισμό ενός νέου Μεσογειακού αναπτυξιακού προγράμματος με κυρίαρχο όμως ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το μόνον σίγουρο είναι ότι όταν αυτό εφαρμοστεί στο πεδίο με συγκεκριμένες πολιτικές και έργα (και βέβαια με σημαντικούς οικονομικούς πόρους) στις πόλεις και τις περιφέρειες της Μεσογείου θα βοηθήσει πάρα πολύ στην επίλυση χρονιζόντων τοπικών προβλημάτων και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. Είναι κι αυτό ένα λιθαράκι στο όραμα μιας ειρηνικής και ευημερούσας Μεσογείου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.