Ολομέτωπη σύγκρουση κομμάτων στην «πρώτη» Κασσελάκη στη Βουλή, με το βλέμμα στις κάλπες των αυτοδιοικητικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με το βλέμμα στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής (8/10), η πολιτική αντιπαράθεση εντείνεται όχι μόνο σε επίπεδο αρχηγών, αλλά και γενικότερα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που μέρα με τη μέρα ανεβάζουν «στροφές», εκμεταλλευόμενοι και την παραμικρή ευκαιρία.

Έτσι, την Τρίτη φτάσαμε σε μια ολομέτωπη σύγκρουση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο ψηφίζεται αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την απόσυρσή του στην αρμόδια Επιτροπή, καθώς κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι έφερε το σχέδιο νόμου λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής.

Η κόντρα όμως, είχε ξεκινήσει από το πρωί με τον Στέφανο Κασσελάκη να εξαπολύει προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ανευθυνότητα και ασυνέπεια λόγων και έργων, υποσχόμενος ότι ο πρωθυπουργός της νέας εποχής ό,τι λέει θα το κάνει: «Ο κύκλος των πρωθυπουργών που είναι υπεύθυνοι στα λόγια και ανεύθυνοι στην πράξη, σταματάει εδώ. Ο πρωθυπουργός της νέας εποχής ό,τι λέει θα το κάνει. Και για ό,τι κάνει, θα έχει όλη την ευθύνη».

Όπως ήταν λογικό, η ανάρτηση αυτή, πυροδότησε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού αρχικά ήρθε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, τονίζοντας ότι «ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει να προσπαθεί να καλύψει το πολιτικό κενό του με βιντεάκια και επικοινωνιακά σόου».

Το βράδυ μάλιστα, εκδόθηκε και επίσημη ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων, η ΝΔ κατηγορούσε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για χυδαία και προσβλητικά σόου», ενώ από την Πειραιώς τον συμβούλεψαν: «Να πει στον σκηνοθέτη του να αποφεύγει τα σπίτια συγγενών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

Η συμβουλή της Σακελλαροπούλου και ο Φίλης

Πάντως, από ό,τι φάνηκε, η… συμβουλή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλουστον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημασία των συναινέσεων κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μεγάρο, μάλλον δεν έπιασε τόπο. «Χρειάζονται συναινέσεις όπου μπορούν να βρίσκονται, χρειάζεται συνεργασία όλων για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», του ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου. Ίσως το μόνο μήνυμα «ανακωχής» να το εξέλαβε σχετικά με την «Ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Κασσελάκης, λίγο αργότερα είχε μια φιλική συνάντηση με τον Νίκο Φίλη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επί της ουσίας πως διαφωνούν σε πολλά γύρω από την πολιτική κατεύθυνση και τη στρατηγική του κόμματος, ωστόσο συμφώνησαν να μην υψωθούν οι τόνοι από καμία πλευρά ενόψει των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Νέα επίθεση και για το ΟΑΚΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε όμως, στους πληγέντες από τις θεομηνίες, αλλά επανήλθε και «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση και για το ΟΑΚΑ: «Η ημέρα που ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, λαμβάνει επίσημη μελέτη για σοβαρά προβλήματα στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, τα οποία ”χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης”, όπως αποκάλυψε σήμερα ο ΑΝΤ1. Τι έκανε ο -επάγγελμα Καραμανλής- υπουργός; Ό,τι και στα Τέμπη: Τίποτα! Και όπως συνεχίστηκαν τα δρομολόγια στον σιδηρόδρομο, έτσι συνεχίστηκε η λειτουργία του ΟΑΚΑ. Τρομακτικός συνδυασμός: Ένας υπουργός Καραμανλής που έκρυβε τις μελέτες και ένας πρωθυπουργός Μητσοτάκης που έχει χάσει το manual της χώρας. Η Ελλάδα που θέλουμε πρέπει να ξεφορτωθεί άμεσα τους ασυναίσθητους μετόχους παρηκμασμένων οικογενειακών πολιτικών επιχειρήσεων».

Βρούτσης και Καραμανλής πήραν τη «σκυτάλη»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη, για το θέμα του ΟΑΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με fake news να κάνει φτηνή αντιπολίτευση και ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη κυβέρνηση που αναβαθμίζει τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Καλογρέζας. «Αντί να επιχειρεί μάταια ο κ. Κασσελάκης να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση, ας ρωτήσει στο κόμμα του για τις ευθύνες τους, για να μάθει ότι στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κανείς τους δεν ασχολήθηκε με το ΟΑΚΑ».

Απάντηση με αιχμές προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, έδωσε και ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. «Λυπάμαι πολύ που ο νέος -μόνο στην ηλικία, αλλά όχι στη νοοτροπία- πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τα ψεύδη στοχοποιώντας με προσωπικά για ένα θέμα με το οποίο δεν έχω καμία σχέση, όπως αυτό του ΟΑΚΑ. Είναι όπως φαίνεται άξιος συνεχιστής του πολιτικού τυχοδιωκτισμού του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα. Είναι είτε άπειρος, είτε πρόθυμος διακινητής fake news ή το πιο πιθανό και τα δύο».

Ανδρουλάκης: Την Κυριακή παύουμε την αλαζονεία

Επίθεση στον πρωθυπουργό, όμως, εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, από την Μυτιλήνη όπου περιόδευσε, συνοδευόμενος από την υποψήφια περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Βάσω Χοχλάκα. «Ο κ. Μητσοτάκης χθες ζήτησε να στηρίξετε τις επιλογές του στην αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, ζήτησε έναν ”γαλάζιο” χάρτη γιατί, όπως λέει, θα μπορεί να συνεννοείται καλύτερα» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Θέλω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να αναρωτηθεί τι έχουμε βιώσει τους τρεις μήνες, που είναι πρωθυπουργός. Η ακρίβεια καλπάζει, αλλά έλεγχοι στην αγορά δεν υπάρχουν. Βιβλικές φυσικές καταστροφές σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας, αλλά στην πρόληψη δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επένδυση».

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε πως «Όλα αυτά δείχνουν ότι αξίζει στις 8 Οκτωβρίου να του πείτε ένα μεγάλο «όχι». Και να στηρίξετε αυτοδιοικητικούς που δεν θα υπηρετούν το Μαξίμου και τον ίδιο, αλλά εσάς, τον απλό λαό, τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Αξιοποιώντας σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα και χρήματα. Αυτοδιοίκηση με περιφερειακή ανάπτυξη, με αποκέντρωση. Στις 8 Οκτωβρίου θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για να μπούμε εμπόδιο στην αλαζονεία, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια, που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου».

Οι ειρωνείες για… Φαμελάκη και Βαρίδη

Πέρα από τους πολιτικούς αρχηγούς που κινούν τα νήματα, λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι «ισχυροί» των κομμάτων. Έτσι, στο «λάθος» του Μάκη Βορίδη με το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη, στη Βουλή, συνέχεια έδωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας επίσης με ένα λάθος στο όνομα του υπουργού Επικρατείας. «Αφού του αρέσουν τόσο τα λογοπαίγνια, ας του πει κάποιος ότι με όρους δημοκρατίας και κράτους δικαίου θα έπρεπε να λέγεται ”Βαρίδης”», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Ηλιόπουλου.

Νωρίτερα, ο κ. Βορίδης με αφορμή την πρώτη παρουσία Κασσελάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, στα έδρανα των καλεσμένων, είπε ειρωνικά «…ελπίζω η πρώτη παρουσία υπό την ιδιότητα του ακροατή της διαδικασίας για τον κ. Φαμελλάκη… συγγνώμη τον κ. Κασσελάκη… να μην ήταν απογοητευτική γιατί αυτά που ακούσαμε από τον κ. Φάμελλο ήταν εντυπωσιακά». Αυτή η αναφορά του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Βορίδη να ισχυρίζεται στη συνέχεια πως επρόκειτο για… σαρδάμ. «Έκανα λάθος και το διόρθωσα, μην είστε τέτοιοι», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

Από την πρώτη Κυριακή Χαρδαλιάς – Μπακογιάννης

Εν τω μεταξύ, μια ανάσα από την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ειδικότερα, η δημοσκόπηση της Prorata για τον δήμο Αθηναίων για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Attica TV, εμφανίζει τον Κώστα Μπακογιάννη να συγκεντρώνει ποσοστό 38%, έναντι 14,5% του Κώστα Ζαχαριάδη, 9% του Χάρη Δούκα, 8,5% του Νίκου Σοφιανού και 8,5% του Ηλία Κασιδιάρη. Σε 15,5 % ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, οι περισσότεροι των οποίων δηλώνουν ότι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περιφέρεια Αττικής, η έρευνα καταγράφει επίσης ισχυρό προβάδισμα του Νίκου Χαρδαλιά έναντι των αντιπάλων του. Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος εμφανίζεται να αποσπά το 40% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Γιάννη Σγουρό (13,5%) και τον Γιώργο Ιωακειμίδη (12%), ενώ πιο πίσω είναι ο Γιάννης Πρωτούλης (7%).

Εξάλλου, η ΝΔ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα της τάξης των 19 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα κοινής γνώμης. Έτσι, στην ίδια έρευνα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 34,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,5%, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι 11,5 %, ενώ σημαντική άνοδο (άλλη μια δημοσκόπηση που το δείχνει) εμφανίζει η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ με 9,5%.

Συνέχεια των αρχηγών με περιοδείες

Ανεπηρέαστοι από τα επικοινωνιακά πλήγματα που προσπαθούν να καταφέρουν εκατέρωθεν και οι δύο πλευρές, την Τετάρτη (4/10), τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν τις περιοδείες τους. Ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης στις 13:00 θα παραστεί στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο εργοτάξιο του σταθμού Αγία Σοφία. Νωρίτερα, θα επισκεφθεί τα ιστορικά Κεραμεία Αλλατίνη, όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την ανάπλαση και αξιοποίηση του ακινήτου. Στις 19:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην εκδήλωση της εταιρείας Dimand για την παρουσίαση της αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ, στο παλιό λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Την Κύπρο, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ελλάδας, επισκέπτεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, θα υπονομεύσουν σαφώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.