Η Χριστίνα Αλεξοπούλου ανοίγει τον μπλε φάκελό της

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στη συμβολή της Μεσογείων με την Αναστάσεως, απέναντι από το Πεντάγωνο, στέκει επιβλητικό και βαρύ το καφέ κτίριο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Αφού περνάμε την ασφάλεια στο ισόγειο και διασχίζουμε ογκώδεις χώρους, ανεβαίνουμε στον όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο της νέας υφυπουργού Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου.

Τη συναντήσαμε την ημέρα της ορκωμοσίας της Βουλής και η κ. Αλεξοπούλου, ντυμένη επισήμως, στα πρώτα της λόγια εκφράζει τη συγκίνησή της. Το γραφείο είναι ευρύχωρο, με καφέ αποχρώσεις. Η νέα υφυπουργός προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο της ρόλο – προέχει η ενημέρωση.

Στο γραφείο της βρίσκεται ένα λάπτοπ και αρκετά χαρτιά – δεν έχει δώσει ακόμα προσωπικό τόνο στον χώρο, πέραν από ελάχιστες κορνίζες με φωτογραφίες της οικογένειάς της.

«Είναι όλα τελείως διαφορετικά», λέει, ερωτηθείσα για το πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητά της και προσθέτει ότι «είναι τεράστια η ευθύνη του να βρίσκεσαι σε τόσο βαρύ χαρτοφυλάκιο».

Για τον νέο της ρόλο ενημερώθηκε λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση και η ίδια δεν είχε ιδέα για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. «Αυτά τα πράγματα δεν τα περιμένει κανείς κι αυτή είναι και η ταπεινότητα που μας διακρίνει. Είναι πολλοί οι καλοί συνάδελφοι που βρίσκονται στη Βουλή, δεν μπορείς να αισθάνεσαι ότι περιμένεις κάτι σε σχέση με τους άλλους», λέει και υπογραμμίζει το πόσο «τεράστια είναι η τιμή αυτή».

Την ρωτάω για την πρώτη αντίδρασή της στο άκουσμα του νέου ρόλου που αναλαμβάνει: «Είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό και τιμητικό να ακούς τον πρωθυπουργό στο τηλέφωνο να σου ανακοινώνει κάτι τόσο σημαντικό κι έτσι συγκινήθηκα και πήρα στις πλάτες μου το βάρος της ευθύνης αυτού που μου εμπιστεύεται».

Η κ. Αλεξοπούλου είναι από την Πάτρα και –όπως μαθαίνουμε- διακρίθηκε ως μάχιμη μηχανικός. «Διαχρονικά εργάζομαι πολύ και σκληρά, αυτό το κάνω από επαγγελματίας που ήμουν, ως βουλευτής, αυτό κάνω και τώρα. Αρα η καθημερινότητα από την άποψη των ωραρίων δεν άλλαξε καθόλου».

Η εντολή του πρωθυπουργού

«Αυτό που αλλάζει σε αυτή τη φάση είναι η προσπάθεια να ενημερωθώ για τα πάντα, όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό, άρα είμαι στο στάδιο της ενημέρωσης και της διαχείρισης των άμεσων ζητημάτων που αφορούν το υπουργείο. Οι ανάγκες των πολιτών είναι τέτοιες και η εντολή του πρωθυπουργού είναι: Καμία μέρα χαμένη. Αρα, από την πρώτη μέρα εργαζόμαστε σκληρά για να χτίσουμε γερά θεμέλια», συμπληρώνει.

«Εκτός από τα μεγάλα, είναι και τα καινοτόμα. Δεν είναι μόνο η διαχείριση, είναι και το παραπάνω», λέει, θέτοντας ως κεντρικό στόχο της τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. «Θα ήθελα να λυθούν οι αρρυθμίες, σύντομα κι άμεσα, και να εξελιχθούμε μέσω της ψηφιοποίησης», σημειώνει, ενώ δεν λησμονεί να αναφέρει με ικανοποίηση ότι «στο υπουργείο μας ήρθε η ηλεκτροκίνηση – είναι ένα εξαιρετικό αντικείμενο, που θα το προωθήσουμε».

Η κ. Αλεξοπούλου, αμέσως μετά τις εκλογές, βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέδωσε μάλιστα και ανακοίνωση, για μια παλαιότερη ανάρτησή της περί αμβλώσεων. «Είναι ξεκάθαρη η άποψή μου – είμαι υπέρ του δικαιώματος επιλογής των γυναικών. Το θέμα των αμβλώσεων έχει νομοθετηθεί και δεν συζητείται από κανέναν, είναι κλεισμένο θέμα, δεν το αμφισβητεί κανείς, ούτε φυσικά εγώ. Είχα κάνει και νεότερη ανάρτηση τότε, στην οποία το εξηγούσα, αλλά κάποιοι κάνουν πως δεν την βλέπουν», τονίζει κατηγορηματικά.

Η άμβλωση πρέπει να είναι επιλογή της κάθε γυναίκας. Αν αναγκάζεται ή πιέζεται να το κάνει, η πολιτεία πρέπει να στέκεται δίπλα της

Και προσθέτει: «Πρέπει να είναι επιλογή της κάθε γυναίκας και να υποστηρίζεται από την ίδια την πολιτεία. Αν κάποια γυναίκα, για οποιονδήποτε λόγο, δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε άμβλωση, αλλά αναγκάζεται ή πιέζεται να το κάνει, να στέκεται δίπλα της η πολιτεία για να τη βοηθήσει να λάβει την απόφαση μόνη της. Αυτή είναι και ήταν ανέκαθεν η δική μου γνώμη, τίποτα το διαφορετικό».

Διακοπές θα πάτε;

«Ερχομαι το πρωί και φεύγω το βράδυ, δεν σκέφτομαι τις διακοπές, δεν υπάρχει χρόνος. Οι προτεραιότητες είναι να αλλάξουμε ό,τι έχει βαλτώσει. Να αλλάξουν τα κακώς κείμενα να και να μπουν σε σωστές ράγες».

kathimerini.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.