Διαλειμματική νηστεία: Επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aπό την απώλεια βάρους μέχρι τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τη μακροζωία, οι έρευνες που έχουν υποστηρίξει τα βραχύχρονα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι πολυάριθμες. Υπάρχουν, όμως, και δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις; Μια νεότερη μελέτη επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τον τρόπο ζωής και την καρδιομεταβολική υγεία (18- 21 Μαρτίου, στο Σικάγο), διαπίστωσε ότι τα άτομα που περιόριζαν την πρόσληψη τροφής μέσα σε ένα «παράθυρο» οκτώ ωρών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν ημερησίως μέσα σε 12-16 ώρες.

Τα αποτελέσματα αυτά δε συνάδουν με αυτά προηγούμενων μελετών σχετικά με τα οφέλη αυτών των προτύπων διατροφής για τις βελτιώσεις που παρατηρούνται σε διάφορες μετρήσεις της καρδιομεταβολικής υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης.

«Ο περιορισμός του χρονικού πλαισίου κατανάλωσης φαγητού μέσα σε οκτώ ώρες έχει κερδίσει πιστούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή καρδιαγγειακής νόσου, είναι άγνωστες» επισημαίνει ο Δρ Victor Wenze Zhong, Ph.D., καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.