Καιρός: Οι συστάσεις των ειδικών για την αφρικανική σκόνη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο «υποτροπικός αεροχείμαρρος» φέρνει μαζί του ζέστη με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη, μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η θερμοκρασία ξεκίνησε την άνοδο από χθές Πέμπτη, με το Σαββατοκύριακο να αναμένεται ιδιαίτερα θερμό και τον υδράργυρο σε κάποιες περιοχές, όπως η Κρήτη, να φτάνει ακόμη και τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το MEGA, οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα είναι μικρότερες από το προηγούμενο επεισόδιο, με την κατάσταση να είναι δύσκολη κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Live η πορεία του φαινομένου:

Οι συστάσεις των ειδικών 

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, αν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, να φορέσουν τη μάσκα τους και να βγουν. Αν δεν υπάρχει λόγος για να βγουν έξω, να παραμείνουν στο σπίτι τους αυτές τις 2 – 3 μέρες, θα είναι πολύ καλύτερα. Σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Επιπλέον, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αναφέρει:

«Το επεισόδιο θα είναι αρκετά πιο υποτονικό από άλλες περιπτώσεις. Η καταπόνηση μπορεί να είναι αυξημένη διότι υπάρχει συνδυασμός σκόνης και θερμοκρασίας. (…) Αυτό το φαινόμενο έχει και μία υψομετρική κατανομή, καθότι οι συγκεντρώσεις ακολουθούν μια υψομετρική διαβάθμιση».

«Δεν είναι ένα φαινόμενο στο οποίο δεν πρέπει να δίνουμε σημασία, αλλά δεν είναι και ένα φαινόμενο στο οποίο πρέπει να τρομάξουμε τον κόσμο. Θέλει λίγη προσοχή», συμπληρώνει.

Τι αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος

«Δε θα έχουμε σε καμία περίπτωση συγκεντρώσεις που είχαμε στο προηγούμενο επεισόδιο. Θα είναι ένα συνηθισμένο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης για την εποχή», σημειώνει από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Αυτό που το ξεχωρίζει από τα κανονικά, είναι η διάρκειά του. Μέχρι την επόμενη Τρίτη θα έχουμε σκόνη σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Θέλει λίγη προσοχή στους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα».

«Θερμοκρασιακά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά βορρά νότου. Από σήμερα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν. Και οι υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν διάρκεια, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Από Τρίτη και Τετάρτη που έχουμε λιγότερη νέφωση, η εκτίμησή μας είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά που θα είναι στους 36 – 37 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές. Και η σκόνη και η ζέστη θα έχουν μεγάλη διάρκεια», συμπληρώνει.

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες

Είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης.

Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του φαινομένου στην υγεία, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία:

  • Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
  • Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
  • Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.