Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών ο εμίρης του Κουβέιτ, Ναουάφ αλ Άχμαντ Αλ Σαμπάχ, όπως μετέδωσε νωρίς το πρωί η κρατική τηλεόραση της πατρίδας του.

Ο εμίρης του Κουβέιτ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στα τέλη Νοεμβρίου «λόγω εκτάκτων ιατρικών λόγων», χωρίς να δοθεί ποτέ στην δημοσιότητα κάποια επιπλέον λεπτομέρεια για τα αίτια της νοσηλείας του ή για την πορεία της υγείας του.

Ο Σεΐχης Ναουάφ ανήλθε στον θρόνο τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά τον θάνατο του ετεροθαλή αδερφού του, Σεΐχη Σαμπάχ αλ-Αχμάντ αλ Τζαμπέρ αλ-Σαμπάχ, ο οποίος πέθανε στις ΗΠΑ σε ηλικία 91 ετών. Μέχρι τότε, ο Σεΐχης Ναουάφ κατείχε για δεκαετίες υψηλά αξιώματα. Ορίστηκε διάδοχος του θρόνου το 2006 και υπηρετούσε ως υπουργός Άμυνας όταν τα ιρακινά στρατεύματα εισήλθαν στο εμιράτο το 1990.

Ήταν ανέκαθεν δημοφιλής στην κυβερνώσα οικογένεια αλ- Σαμπάχ λόγω της σεμνότητας και του χαμηλού προφίλ που διατηροόυσε ακόμη και αφότου ανέλαβε την εξουσία στο πλούσιο πετρελαιοπαραγωγικό κράτος.

Αμύθητη περιουσία 

Τα πλούτη που αφήνει πίσω του ο εμίρης του Κουβέιτ δεν συγκρίνονται ούτε με τις περιουσίες του Μπιλ Γκέιτς, του Τζεφ Μπέζος ή του Έλον Μασκ. Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ωστόσο, ως μονάρχης του Κουβέιτ και αρχηγός της δυναστείας των Αλ Σαμπάχ ήταν ο διαχειριστής της άμεσης οικογενειακής περιουσίας, η οποία ανέρχεται στα 360 δισεκατομμύρια δολάρια! Συνολικά, η περιουσία όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας του Κουβέιτ φτάνει στο ποσό των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και συναγωνίζεται ακόμα και το ΑΕΠ αρκετών χωρών της υφηλίου.

Πρόκειται για την δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια στον πλανήτη, μετά τον οίκο των Σαούντ στην Σαουδική Αραβία. Η περιουσία τους προκύπτει από την εκμετάλλευση του «μαύρου χρυσού» και από επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, ακίνητα και τηλεπικοινωνίες σε όλον τον κόσμο. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κουβέιτ εκτιμάται ότι διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα μέλη της δυναστείας Αλ Σαμπάχ ζουν σε μεγαλοπρεπή παλάτια, ταξιδεύουν στη στεριά, στη θάλασσα και στον ουρανό με ιδιωτικές λιμουζίνες, σούπερ γιοτ και λίρα τζετ και έχουν μεγάλη αδυναμία στον χρυσό και στους πολύτιμους λίθους. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων τους είναι τόσο μεγάλο, που θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του ένα μικρό κράτος. Ένα παράδειγμα είναι το εν εξελίξει έργο με το όνομα Sabah Al Ahmad Sea City, στο πλαίσιο του οποίου δημιούργησε μια παραλία 200 χιλιομέτρων για να απολαμβάνουν την θάλασσα και τον ήλιο. Για το Κουβέιτ, ο πλούσιος τρόπος ζωής του εμίρη θεωρείται απόδειξη της προόδου του έθνους υπό την ηγεσία του.

Παραμυθένιο παλάτι

Το παλάτι Bayan, η κατοικία του Εμίρη, έχει έκταση 1.399.500 τετραγωνικών μέτρων, γεγονός που το κάνει δύο φορές μεγαλύτερο από την Disneyland. Περιλαμβάνει έξι συγκροτήματα με 18 κτίρια, συμπεριλαμβανομένης μιας υπέροχης αίθουσας συνεδριάσεων που φιλοξενεί 1000 άτομα και τη σκηνή Amiri, στην οποία έχουν εμφανιστεί μερικοί από τους μεγαλύτερους αστέρες της διεθνούς μουσικής σκηνής.

 

Οι ειδικοί στον χώρο της διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής υποστηρίζουν πως το παλάτι Bayan περιλαμβάνει μερικά «θαύματα» της ισλαμικής τέχνης και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Στα σιντριβάνια που διακοσμούν τις κύριες εισόδους του κάστρου μπορεί κανείς να διακρίνει ψήγματα ανδαλουσιανής τέχνης.

Ένα πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό του παλατιού είναι μία υπόγεια σήραγγα μήκους 2,6 χιλιομέτρων, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από το υπηρετικό προσωπικό για να εξυπηρετεί ορισμένα κτίρια του παλατιού.

 

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.