Ολονύχτια κόλαση στη Λωρίδα της Γάζας: Ισραήλ και Χαμάς μεταξύ βομβαρδισμών και διπλωματίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ολονύχτια κόλαση εξελίσσεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνονται με αποτέλεσμα η Λωρίδα της Γάζας να έχει μετατραπεί σε βομβαρδισμένο τοπίο. Μετά την αιφνίδια εισβολή των Παλαιστινίων στα ισραηλινά εδάφη με διπλό βομβαρδισμό που έφτασε μέχρι και την πρωτεύουσα του Τελ Αβίβ, η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη με τους δύο αιώνιους εχθρούς να ετοιμάζονται για νέα χτυπήματα.

Μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου (7/10) οι δύο πλευρές μετρούσαν επισήμως περισσότερους από 200 νεκρούς η κάθε μία, ενώ πολλοί είναι και οι Ισραηλινοί που πιάστηκαν όμηροι και κρατούνται στις σήραγγες της Χαμάς. Πλέον, Ισραήλ και Χαμάς εστιάζουν και χτυπούν σε αντίπαλα στρατηγικά σημεία στη Μέση Ανατολή με τεράστιες απώλειες.

Την ίδια ώρα, το παιχνίδι παίζεται σε διπλωματικό επίπεδο, αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του, υποσχέθηκε να πάρει εκδίκηση από τη Χαμάς: «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει γίνει ξανά στο Ισραήλ, θα πάρουμε εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα. Η Χαμάς έχει σκοτώσει γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Καλώ τους Ισραηλινούς κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή», είπε στο μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας του.

Κάλεσε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη «σκιά» των επιδρομών από τις δυνάμεις της Χαμάς πρότεινε στους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντς, ο πρωθυπουργός.

Το κάλεσμα αυτό στόχο έχει να «απελευθερώσει» την κυβέρνηση να κινηθεί πιο επιθετικά, με τις εξελίξεις στο Ισραήλ να είναι ραγδαίες. Το βράδυ ήχησαν ξανά οι σειρήνες πολέμου, λόγω καταιγισμού τουλάχιστον 150 ρουκετών κατά του Τελ Αβίβ.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο δικό του έκτακτο διάγγελμα που προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ». «Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν δέχτηκε ερωτήσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Ισραήλ θα λάβει την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ: «Θα διασφαλίσουμε ότι έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται οι πολίτες τους και μπορούν να συνεχίσουν να αμύνονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και είπε ότι η υποστήριξη της κυβέρνησής του για την ασφάλεια του Ισραήλ «είναι σταθερή και ακλόνητη». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποθάρρυνε επίσης άλλα εχθρικά προς το Ισραήλ μέρη να εκμεταλλευτούν αυτές τις επιθέσεις.

Τουρκία: Θα βοηθήσουμε στην κατάπαυση πυρός

Τη σημασία στην αποκατάσταση της ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη το συντομότερο δυνατόν επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως η Άγκυρα είναι «πάντα έτοιμη να συνεισφέρει όσο μπορεί για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο».

Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN Turk το υπουργείο στην ανακοίνωσή του καταδίκασε «σθεναρά την απώλεια ζωών αμάχων», ενώ υπογράμμισε πως «οι πράξεις βίας και η κλιμάκωση δεν θα ωφελήσουν κανέναν», ενώ κάλεσε τις δυο πλευρές να «ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τα παρορμητικές ενέργειες».

«Ως Τουρκία, είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, προτού υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και εξάπλωση των εχθροπραξιών σε ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε τις εντατικές επαφές μας με τα εμπλεκόμενα μέρη» συμπληρώνεται.

Διαμεσολαβητές Αίγυπτος, Σ. Αραβία και Ιορδανία

Αργά το βράδυ, υπήρξε και νέα ειρηνευτική προσπάθεια, μέσω των συνομιλιών που ξεκίνησαν Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία γύρω από την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, υπογράμμισε τη σημασία της «ενοποίησης των διεθνών και περιφερειακών προσπαθειών» για τον περιορισμό της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Ταλιμπάν: Δίοδο από Ιράν για στήριξη στη Χαμάς

Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν φέρονται να ζήτησαν από το Ιράν άδεια διέλευσης στο Ισραήλ προκειμένου να βοηθήσουν τη Χαμάς να συνεχίσει τις επιθέσεις της εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, μέχρι την «κατάκτηση της Ιερουσαλήμ». Σύμφωνα με την Jerusalem Post οι Ταλιμπάν ζήτησαν πέρασμα για την «κατάκτηση της Ιερουσαλήμ», σε περίπτωση που το Ιράν, η Ιορδανία και το Ιράκ είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν τα στρατεύματά τους.

Χαμάς: Η μάχη θα φτάσει στην Ιερουσαλήμ

«Βρισκόμαστε κοντά να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη. Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας», δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου ο Ισμαήλ Χανίγε, ηγέτης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση κατά του Ισραήλ.

«Φτάνει πια, ο κύκλος των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων για τον αγώνα απελευθέρωσης της γης μας και των κρατουμένων μας (…) μέσα σε (ισραηλινέςφυλακές πρέπει να ολοκληρωθεί», είπε ο Χανίγε σε δηλώσεις του που μετέδωσε το Al-Aqsa TV, τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς.

Απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες είπε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία, ενώ τόνισε ότι ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις σκοπεύουν να επεκτείνουν την εν εξελίξει μάχη στη Γάζα στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

150 ρουκέτες από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ

Νωρίτερα, «μπαράζ» επιθέσεων με 150 ρουκέτες σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ. Την είδηση ανακοίνωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, λέγοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί «απάντηση στον βομβαρδισμό του πύργου στο κέντρο της πόλης της Γάζας», όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο Telegram, όπως μετέδωσε το CNNi.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Ισραήλ ανέφερε την κατάρρευση ενός κτηρίου στην καρδιά της πρωτεύουσας μετά από πυραυλική επίθεση, ενώ δύο τραυματίες διασώθηκαν από αυτό.

Οι ομάδες διάσωσης ερευνούν το κτήριο για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Εκτός από το περιστατικό στο Τελ Αβίβ, αναφέρθηκαν άλλα τέσσερα πυραυλικά χτυπήματα στο κεντρικό Ισραήλ, στο Holon, Bat Yam, and Givatayim.

Τρόμος στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας

Σκηνικό τρόμου καταγράφηκε και στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να προστατευθεί υπό τον φόβο εκτόξευσης νέων ρουκετών. Τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο ήταν καθηλωμένα στο έδαφος με τους επιβάτες να αγωνιούν για το κάθε λεπτό που περνούσε, καθώς δεν γνώριζαν αν θα καταφέρουν ποτέ να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Τρομερή έκρηξη στον Πύργο της Παλαιστίνης

Από την άλλη, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατέστρεψαν σήμερα τρία κτήρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη συνοικία αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που είδαν τους τρεις πύργους άνω των δέκα ορόφων να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον μετά από εκρήξεις.

Παράλληλα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την χερσαία επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη», κηρύσσοντας μια κατάσταση συναγερμού πολέμου.

Η στιγμή της αεροπορικής επιδρομής του ισραηλινού στρατού που «χτύπησε» τον πύργο στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από το al jazeera.

Ειδικότερα, η δημοσιογράφος Γιούμα ΕλΣαϊντ μετέδιδε live την εξέλιξη των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όταν ένας πύραυλος χτύπησε τον πύργο πίσω της.

ΟΗΕ: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Εξάλλου, μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για το Παλαιστινιακό ζήτημα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (8/10), μετά την κλιμάκωση συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου τα Ηνωμένα Έθνη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι συγκαλεί μια έκταση συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα, καταδίκασε τις επιθέσεις σε ανακοίνωσή της και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον λαό του Ισραήλ. Παράλληλα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της για μια «λύση δύο κρατών».

Και η Μάλτα είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών, όπως ανακοίνωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.