Ο υπόγειος λαβύρινθος της Γάζας: Το υπερόπλο της Χαμάς και ο τρόμος των Ισραηλινών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας από τους κυριότερους στόχους που έχει θέσει το Ισραήλ για να εξαλείψει τον κίνδυνο από τις επιθέσεις της Χαμάς είναι να καταστρέψει το τεράστιο δίκτυο τούνελ που έχει κατασκευάσει η ισλαμιστική οργάνωση στο υπέδαφος της Γάζας.

https://twitter.com/i/status/1711722720214315046

Τα τούνελ της Χαμάς είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια υπόγεια πόλη με δεκάδες σημεία πρόσβασης σε όλη τη Γάζα. Η Χαμάς χρησιμοποιεί αυτές τις σήραγγες ως κρύπτες όπλων, αποθήκες, κέντρα διοίκησης και μια κρυφή αρτηρία μεταφοράς μαχητών και όπλων.

Ορισμένες από αυτές τις σήραγγες οδηγούν απευθείας από τη Γάζα σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα, επιτρέποντας στους μαχητές της Χαμάς να διεισδύσουν, να απαγάγουν και να επιτεθούν σε Ισραηλινούς στόχους με ρουκέτες και πυραύλους.

Οι κάτοικοι του νότιου Ισραήλ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανά πάσα στιγμή, ένας ισλαμιστής θα μπορούσε να βγει από ένα τούνελ κοντά στο σπίτι τους και να επιτεθεί.

Οι σήραγγες που υπάρχουν κάτω από την Γάζα υπολογίζεται ότι είναι έως και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με τις κρυφές εισόδους τους να βρίσκονται σε αυλές σπιτιών, στα υπόγεια τζαμιών, σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων.

1

Οι ειδικοί σε μεθόδους υπόγειου πολέμου προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια η Χαμάς έχει τελειοποιήσει την «τέχνη» της κατασκευής τούνελ για στρατιωτικούς σκοπούς, αφού για πολύ καιρό πριν λάμβανε τεχνογνωσία από τους Σύριους αντάρτες στο Χαλέπι και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη.

Η κατασκευή των τούνελ ξεκίνησε στις αρχές του 21ου αιώνα, όμως άρχισαν να πολλαπλασιάζονται μετά την επικράτηση της Χαμάς το 2007, όταν τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί από το Ισραήλ και την Αίγυπτο στη διακίνηση προσώπων και αγαθών. Προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας υπολογίζεται ότι υπήρχαν 2.500 τούνελ μόνο στα σύνορα με την Αίγυπτο, τα οποία χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο όχι μόνο όπλων, αλλά και καυσίμων και διαφόρων αγαθών.

Ενώ νέα σπίτια και άλλες αστικές κατασκευές παραμένουν άκτιστες στην Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια και άλλους πόρους στην κατασκευή και λειτουργία του τεράστιου δικτύου της σήραγγας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.