«Φωτιά» οι δόσεις των δανείων – Σε απόγνωση οι δανειολήπτες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα «ψαλίδα» μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων και πλέον διαμορφώνεται κοντά στις έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται περαιτέρω οι δόσεις των δανείων για τους δανειολήπτες, ενώ οι καταθέτες που έχουν τα χρήματά τους στις τράπεζες έχουν ανεπαίσθητο όφελος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Αύγουστο του 2023, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,39% και 6,33% αντίστοιχα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,94 εκατοστιαίες μονάδες από 5,86 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Σε ό,τι αφορά το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,43%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 6,28%, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου να φτάσει τις 5,85 εκατοστιαίες μονάδες (από 5,83 τον Ιούλιο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2022, οπότε η ΕΚΤ ξεκίνησε να ανεβάζει τα επιτόκια, το επιτοκιακό περιθώριο ήταν μόλις στο 3,69% για τα νέα δάνεια και καταθέσεις και στο 3,56% για τα υφιστάμενα. Η μεγάλη αύξηση εξηγεί και την υψηλή κερδοφορία που κατέγραψαν οι ελληνικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

newsbomb.gr

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.