Ακης Μπαρδάκης στο alphapatras.gr: Να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των Εποχικών Πυροσβεστών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο περιμένει τη χώρα με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών να εκδηλώνονται καθημερινά ακόμα και την άνοιξη.

Τα μηνύματα που φτάνουν όμως δεν είναι ενθαρρυντικά. Με τις κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική να ξεπερνούν τις 3.500 οι 2.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας απαντήσεις για το μέλλον τους.

Ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ακης Μπαρδάκης μιλώντας στο alphapatras.gr αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “οι εποχικοί πυροσβέστες είναι στον “αέρα” και καλούνται να βάλουν πλάτη ακόμα ένα καλοκαίρι, με τις συμβάσεις μας να λήγουν οριστικά τον Οκτώβριο, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για το μέλλον μας από την πολιτική ηγεσία”.

Και συμπληρώνει: 1η Μαΐου ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος και η ανάληψη των καθηκόντων των Εποχικών Πυροσβεστών για την αντιπυρική περίοδο 2024. Η δύναμη των Εποχικών στην Αχαΐα μετράει αυτή τη στιγμή 68 άτομα ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κάλυψης 33 κενών θέσεων που προέκυψαν από τους επιτυχόντες στην προκήρυξη της ΕΜΟΔΕ. 101 άτομα στο σύνολο δηλαδή όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.

Το νέο δόγμα του Υπουργείου έχει φέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, επηρεάζοντας φυσικά και τη δική μας περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από πολλές δεκαετίες διαλύεται το Πεζοπόρο Δυτικής Ελλάδας, ένα ιστορικό Πεζοπόρο για όσους γνωρίζουν, καθώς και το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο τμήμα Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων που συστάθηκε με απόλυτη επιτυχία το 2020 και ήταν η βάση για τον τρόπο λειτουργίας της σημερινής ΕΜΟΔΕ, στην οποία και περνάνε πλέον τα καθηκόντα των δύο αυτών προαναφερθέντων τμημάτων. Δεν κρύβουμε τις ανησυχίες μας για τη διάλυση αυτών των δύο τμημάτων, καθώς ο αριθμός που ενισχύθηκε η ΕΜΟΔΕ Πάτρας είναι με 31 άτομα ενώ το προσωπικό που στελέχωνε τις δύο καταργηθείσες υπηρεσίες και μοιράζεται πλέον στους σταθμούς αριθμούσε 55 άτομα. 24 άτομα δηλαδή λιγότερα για τα πεζοπόρα τμήματα που συνέδραμαν ταυτόχρονα με τους συναδέλφους της ΕΜΟΔΕ στα συμβάντα.

Μένει να δούμε στην πράξη πως θα αποδώσει όλο αυτό το νέο εγχείρημα που είναι σε εξέλιξη, με το Εποχικό προσωπικό πλέον να μοιράζεται στους σταθμούς, αν και επαναλαμβάνουμε πως εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάργηση των δύο αυτών τμημάτων. Από μεριά μας θα κάνουμε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί, προσφέροντας τις πολύτιμες για τη χώρα υπηρεσίες μας, όπου μας ζητηθεί.

Αξίζει να αναφέρουμε πως μας ζητείται να βάλουμε πλάτη ακόμα ένα καλοκαίρι, με τις συμβάσεις μας να λήγουν οριστικά τον Οκτώβριο, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για το μέλλον μας από την πολιτική ηγεσία. Φυσικά αυτό δεν είναι και ο καλύτερος ψυχολογικός παράγοντας για να ριχτείς στη μάχη όταν μπροστά σου υπάρχει μόνο αβεβαιότητα, κάτι που αποδεικνύουν και οι επαναλαμβανόμενες διαταγές για κάλυψη κενών προσωπικού Εποχικής απασχόλησης όπου οι θέσεις θα καλυφθούν με… παρακαλετά. Ποιος θα παει να δουλέψει για 6 μηνες σε ένα τοσο επικίνδυνο επάγγελμα και σε 6 μήνες να του πουν σε ευχαριστούμε, καλή ζωή;

Καλούμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να ανανεώσει άμεσα τις συμβάσεις 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών για μια πενταετία ακόμα και να ξεκινήσει η διαδικασία για την κάλυψη των κενών του Πυροσβεστικού Σώματος, από όλους τους Εποχικούς Πυροσβέστες. Με αυτόν τον τρόπο λύνονται δύο σοβαρότατα προβλήματα. Πρώτον καλύπτονται τα μεγάλα κενά στο ΠΣ λύνοντας το πρόβλημα στελέχωσης των σταθμών και δεύτερον λύνεται το εργασιακό πρόβλημα των Εποχικών Πυροσβεστών, το μοναδικό εξειδικευμένο και με προϋπηρεσία προσωπικό αυτή τη στιγμή στη χώρα μας που μπορεί άμεσα να καλύψει τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.