Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες (βίντεο)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης», πραγματοποιεί αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Κάνατε καμπάνια, και καλά κάνατε, για την επιστολική ψήφο, χωρίς να την ψηφίσετε, ελπίζω να ψηφίσετε όταν φέρουμε ξανά την εφαρμογή και στις εθνικές εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εκτός προθεσμίας υπόμνημα για τους απογόνους του φασισμού

Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία το 112. οργανώνοντας για πρώτη φορά τις εκκενώσεις με προτεραιότητα τη διάσωση ζωών.

3ον η εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας μας. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν εφόσον η Δικαιοσούνη το κρίνει να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με την σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και 2 σταθμά.

Υπήρξε καθυστέρηση.

Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε. Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, οι ποινές αυστηρότερες με τον νόμο που ψηφίσαμε.

Χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές της δίκης για το Μάτι που ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια.

Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη, ταλαιπωρεί τελικά αυτόν που ζητά την προστασία της.

Στην Αττική αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση. Τα 20 ειρηνοδικεία συγχωνεύονται σε πέντε.

Θα πετύχουμε το πρακτικά ζητούμενο. Μεγαλύτερη ταχύτητα.

Να αφήσουμε πίσω τις δεκαετίες ‘50 και ‘60 όταν τα δικαστήρια ανεγείρονταν βάσει των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ή των πιέσεων των τοπικών κομματαρχών.

Να συγχαρώ το υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης.

Στον α΄ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίου.

1.000 ειρηνοδίκες θα δικάζουν ποινικές υποθέσεις . Αυξάνουμε τη δεξαμενή ετοιμοπόλεμων δικαστών που θα φτάσουν 2.100. Αναπτυξιακός και κοινωνικός χαρακτήρας της μεταρρύθμισης. Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη και ταλαιπωρεί όποιον ζητά την προστασία της που είναι συνήθως ο πιο αδύναμος.

Κάθε περιφέρεια θα έχει κεντρικό πρωτοδικείο. Προχωρώ σε αυτές τις διευκρινίσεις γιατί μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Οι πολίτες θα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται στον τόπο τους αλλά θα πετύχουμε επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Τα 154 ειρηνοδικεία έχουν μετατραπεί σε παράγοντα άνισης κατανομής του δικαστικού έργου. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται . Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν μικρό αριθμό υποθέσεων την στιγμή που οι πρωτοδίκες έχουν πολλαπλάσιες υποθέσεις.

Άρα κάτι παράξενο συμβαίνει.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές ανά μέσο όρο.

Για να τελεσιδικήσει μία απόφαση θέλει 1.450 μέρες, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 650 μέρες

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο καθυστέρηση αλλά αρνησιδικία.

Αυτή η χρονοτριβή γίνεται αφορμή σε κάποιους για να αμφισβητήσουν το κράτος Δικαίου.

Όταν μία απόφαση κάνει 4-5 χρόνια για να βγει, ένας πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη.

Η μεταρρύθμιση αυτή δίνει δυναμική ενέργεια στον ασάλευτο χρόνο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ένα φαινόμενο που διασταυρώνεται με την αδράνεια, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο για τους πολίτες.

Εγώ προσωπικά θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή που έχει καθυστερήσει λόγω αγκυλώσεων

Θεωρώ τον νομοσχέδιο όχι απλά μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό με στόχο σε πρώτη φάση όπως ειπώθηκε η δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά γρηγορότερο χρόνο και να εξορθολογιστεί ο δικαστικός χάρτης προσθέτοντας περίπου 1000 δικαστές στην πρώτη γραμμή.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.