Πού το πάει ο Στέφανος Κασσελάκης;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο καλός Πατρινός δημοσιογράφος Χριστόδουλος Αθανασάτος, που ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, ανήρτησε στο fb ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του για τον Στέφανο Κασσελάκη, στον Εθνικό Κύρηκα:

Πού το πάει ο Στέφανος Κασσελάκης και ποιες είναι οι απόψεις στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού; Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την συμφοιτήτριά του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Ευαγγελία Καρανίκα, η οποία δήλωσε ότι δεν την εκπλήσσει η κάθοδος του στην πολιτική. Ενδιαφέρον έχει και η στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, όπως ο συντονιστής Αντώνης Γουναλάκης αλλά και οι Δρ. Νικόλαος Αλεξίου και Ντίνος Αυλωνίτης. Σύνδεσμος για το ρεπορτάζ του Εθνικού Κήρυκα στο πρώτο σχόλιο.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τι λένε παλιοί και νέοι γνώριμοι στην Ομογένεια για τον Στέφανο Κασσελάκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εξακολουθεί να αποτελεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Οπως αναφέρουν στον «Εθνικό Κήρυκα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, η εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έστω κι αν, σε ένα μεγάλο ποσοστό, επιζητείται περαιτέρω αποσαφήνιση των θέσεών του όσον αφορά στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκ νέου δημιουργία ενός δυνάμει πλειοψηφικού ρεύματος.

Στην αντίπερα όχθη, πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που γνώριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη από παλαιότερες δραστηριότητές του, εκφράζουν την πεποίθηση πως έχει τις δυνατότητες να κερδίσει τη μάχη, με βάση, τουλάχιστον, την εξωστρέφεια και την πρωτοβουλία που ήδη επεδείκνυε από νεαρότερη ηλικία.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτή για το κοινό, με τους απόδημους να μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο, στο μεσοδιάστημα πριν τις εκλογές, μέσω της πλατφόρμας isyriza, προκειμένου να καταθέσουν την ψήφο τους ηλεκτρονικά.

«Δεν με εκπλήσσει η εμπλοκή με την πολιτική»

Η Ευαγγελία Καρανίκα – Μοργκανέλι

Ως ένα πρόσωπο το οποίο «έβγαινε μπροστά» και είχε ιδιαίτερο κύρος στην ελληνική φοιτητική κοινότητα περιγράφει στον «Ε.Κ.» τον Στέφανο Κασσελάκη η συμφοιτήτριά του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Ευαγγελία Καρανίκα – Μοργκανέλι (Evangelia Karanikas – Morganelli), σχολιάζοντας την είδηση για την κάθοδό του στην πολιτική.

Η κ. Καρανίκα – Μοργκανέλι, παρότι παραδέχεται ότι δεν παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει πως το γεγονός δεν την εκπλήσσει, με δεδομένη την δράση του Στέφανου Κασσελάκη στο Πανεπιστήμιο.

«Κατ’ αρχάς, σας ξεκαθαρίζω ότι δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα τις πολιτικές εξελίξεις. Εγώ πήγα στο ίδιο Κολλέγιο με τον Στέφανο και τον γνώριζα λόγω της εμπλοκής του με την ελληνική κοινότητα. Παρότι ήμασταν στην ίδια ηλικία, ακαδημαϊκά ήταν δυο χρόνια πάνω από εμάς, συνεπώς πάντα τον είχα στο μυαλό μου ως κάποιον που ήδη είχε πετύχει παραπάνω πράγματα. Τον ήξερα και μέσα από τις ελληνικές εκδηλώσεις. Ηταν πρόεδρος στην αδελφότητά του και ήταν ένα άτομο που ήθελε να κάνει περισσότερα, που πάντα είχε κίνητρο. Γενικότερα, τον έβλεπαν ως κάτι σπουδαίο στο Πανεπιστήμιο. Αυτή είναι μια αρχική περιγραφή για το πώς τον έβλεπα στο παρελθόν», τόνισε η Ευαγγελία Καρανίκα – Μοργκανέλι, προσθέτοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης έδινε την εικόνα ενός ατόμου με διασυνδέσεις.

«Οπως σας είπα, εγώ δεν είμαι μέσα στην πολιτική. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Στέφανος αρθρογραφούσε στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και γενικά είχε τις διασυνδέσεις. Δεν είναι έκπληξη για εμένα που κατέρχεται στην πολιτική τώρα. Ηταν ένας άνθρωπος με ένα ευρύ δίκτυο, αλλά, αν δεν κάνω λάθος, είχε και εκπαίδευση πάνω στην πολιτική, όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο», τόνισε στη συνέχεια, για να εκφράσει την πεποίθηση πως «οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν».

«Από την πλευρά μου, θέλω απλά να εκφράσω την ελπίδα ότι στην Ελλάδα θα έχει μια ανάλογη παρουσία με αυτήν που είχε στην κοινότητα του Πανεπιστημίου, όταν σπουδάζαμε μαζί. Ελπίζω οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν. Οταν βγει εκεί έξω θα δουν τον χαρακτήρα του. Μπορεί να μην ήταν ανοικτός τότε όσον αφορά στα προσωπικά του, αλλά πάντα ήταν προσιτός. Ξέρω επίσης ότι του αρέσει να συνδέεται με τους ανθρώπους. Ελπίζω το κοινό εκεί να δει τι μπορεί να προσφέρει στη χώρα».

Συγκρατημένες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης

Ο Αντώνης Γουναλάκης

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, Αντώνης Γουναλάκης, δήλωσε αισιόδοξος πως η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη ήδη στέλνει μηνύματα προς μια πορεία ανανέωσης, την οποία βλέπει «με θετικό βλέμμα» ένα μεγάλο κομμάτι των προοδευτικών ψηφοφόρων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομίζω ότι η δυναμική την οποία έχει αναπτύξει η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη είναι αυταπόδεικτη και πολύ σημαντική. Δείχνει ότι η ελληνική κοινότητα και η προοδευτική παράταξη επιθυμούν να δοθούν απαντήσεις, να δοθεί μια προοπτική νίκης και εξουσίας, όπως επίσης και να υπάρξει μια πειστική αντιπρόταση στο πρόσωπο και την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Νομίζω ότι τα χαρακτηριστικά της ανανέωσης αλλά και της εμπειρίας εκτός κομματικής προϋπηρεσίας, έχει συγκεντρώσει θετικά βλέμματα τόσο από άτομα που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και από άτομα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», είπε ο κ. Γουναλάκης, προσθέτοντας ωστόσο πως «κάθε άνθρωπος που διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και την πρωθυπουργία αύριο, θα κριθεί τόσο από τις προτάσεις και το έργο που θα δείξει, όσο και από το επιτελείο, την στρατηγική και τις πολιτικές που θα κληθεί να υπηρετήσει», καλώντας επίσης τους απόδημους προοδευτικούς ψηφοφόρους για συμμετοχή στην διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, Δρ Νικόλαος Αλεξίου, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την υποψηφιότητα Κασσελάκη, με δεδομένο ότι προέρχεται και από τους κόλπους της Διασποράς, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο ίδιος περιμένει περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά στις πολιτικές θέσεις και το πρόγραμμά του.

Ο Δρ Νικόλαος Αλεξίου

«Είναι πολύ σημαντικό ένας νέος άνθρωπος, μάλιστα και αυτοδημιούργητος, να έχει την ευκαιρία στην Αριστερά να προσφέρει. Αφού προέρχεται από τον Ελληνισμό της Διασποράς ακόμη καλύτερα. Εχει την οπτική γωνία που είναι έξω από τα στενά όρια του ελληνικού κράτους, ευρύτερη διάσταση τον κάνει ξεχωριστό. Εχει ενδιαφέρον. Αναμένουμε τις προτάσεις του για να βγάλουμε περαιτέρω συμπεράσματα, αλλά η παρουσία του είναι θετική, εγώ πάντα πίστευα και πιστεύω στη Διασπορά και θεωρώ ότι έχει να προσφέρει κάτι. Όσον αφορά στην υποστήριξη θα περιμένω τις προτάσεις του. Είναι όμως θετικό στοιχείο η παρουσία του», είπε ο κ. Αλεξίου.

Τέλος, ο Ντίνος Αυλωνίτης, επίσης στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, εξέφρασε τη σιγουριά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είναι ικανότερος του Κυριάκου Μητσοτάκη», τονίζοντας, ωστόσο, ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να παραμείνει «ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας».

Ο Ντίνος Αυλωνίτης

«Ο Στ. Κασσελάκης, κατά τη γνώμη μου διαθέτει ηγετικές ικανότητες έτη φωτός μεγαλύτερες από τον κ. Μητσοτάκη εκλεγμένο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Αν και 35 χρονών διαθέτει εμπειρία και γνωρίζει τις αρχές και την τέχνη της διοίκησης. Γνωρίζει, με βάση την εμπειρία και ακαδημαϊκή μόρφωση να διαχειριστεί και να επιλέξει τους κατάλληλους τεχνοκράτες για τη διακυβέρνηση της χώρας. Από την άλλη δεν διαθέτει ακόμη την εμπειρία κομματικής οργάνωσης. Οσον αφορά στις επιλογές μας στις εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά, αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα ο στρατηγικός στόχος που είναι ο Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός της κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Αυλωνίτης.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.