Το καθηλωτικό δικαστικό θρίλερ “Η ετυμηγορία” για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” υποδέχεται τον ερχόμενο Οκτώβριο το καθηλωτικό δικαστικό θρίλερ “Η ετυμηγορία” του Μπάρι Ριντ, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τον ρόλο του μαχητικού και αδέκαστου δικηγόρου μιας σκοτεινής και περίπλοκης υπόθεσης ερμηνεύει ο μοναδικός Γρηγόρης Βαλτινός.

“Πριν από 24 χρόνια, ο Πολ Νιούμαν παρακολούθησε την παράσταση Οιδίποδας Τυράννος στη Νέα Υόρκη. Μετά, ήρθε στα παρασκήνια να μας συγχαρεί. Του λέω ότι η αγαπημένη μου από τις ερμηνείες του ήταν αυτή στην ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ. Μου ευχήθηκε να παίξω κάποια στιγμή κι εγώ αυτόν τον ρόλο. Του είπα θα το προσπαθήσω… Φέτος ήρθε η στιγμή να κρατήσω τον λόγο μου. Ελπίζω από εκεί που θα με βλέπει να μην τον απογοητεύσω…”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Βαλτινός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Μετά την τεράστια επιτυχία της “Κοντέσσας Βαλέραινας” του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ο Πέτρος Ζούλιας αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει για τη σεζόν 2024-25 ένα βαθιά κοινωνικό δικαστικό δράμα σε μία φιλόδοξη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Θέασις Δράσεις Πολιτισμού.

Λίγα λόγια για το έργο

Το τρομερά επίκαιρο θέμα στις μέρες μας, της απονομής δικαιοσύνης, πραγματεύεται η πολυεπίπεδη ιστορία της “Ετυμηγορίας”. Ο Φρανκ Γκάλβιν, ένας ξεπεσμένος αλκοολικός δικηγόρος, αναλαμβάνει να δικαιώσει τη νεαρή πελάτισσά του, Ντέμπορα Ανν Κέι, που πέφτει σε κώμα από ιατρικό λάθος στο διάσημο νοσοκομείο της καθολικής εκκλησίας “Αγία Αικατερίνη”, στη Βοστώνη. Εναγόμενοι στην υπόθεση είναι οι μεγαλογιατροί του νοσοκομείου, τους οποίους εκπροσωπεί ο αδίστακτος ισχυρός δικηγόρος Εντ Κονκάννον.

Η αναζήτηση της αλήθειας και η ηθική δικαίωση του θύματος περνά μέσα από πολλά εμπόδια και ανατροπές. Ο Φρανκ Γκάλβιν θα τα βάλει με τη φαιδρότητα των θεσμών και την υποκρισία των ισχυρών. Η υπόθεση Ντέμπορα Κέι θα γίνει η αφετηρία μιας άλλης σχέσης με τον εαυτό του και την ουσία της ζωής του. Η ιστορία της “Ετυμηγορίας” δεν είναι άλλη από τη σύγκρουση του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας και της ανθρώπινης μονάδας που παλεύει με εντιμότητα και αξιοπρέπεια για έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.

Η ταινία “Η ετυμηγορία” (“The Verdict”, 1982) του Σίντνεϊ Λουμέτ με πρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν έχει αποσπάσει πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και πέντε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και το έργο έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στη σκηνή του παγκόσμιου θεάτρου, αποσπώντας θετικές κριτικές και σχόλια από το κοινό.

https://www.athensmagazine.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.