Κλιματική αλλαγή (χαλαζόπτωση στα Καλάβρυτα). «Τις πταίει;»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

της Αγγελικής Κολλυροπούλου, υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου με την παράταξη «Μπροστά για όλους» του Νεκτάριου Φαρμάκη

Η άνιση μάχη που δίνουμε με τη φύση, είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και ονομάζεται κλιματική κρίση. Κρίση ονομάζεται λοιπόν και ότι «ονοματίζουμε το αναγνωρίζουμε». Η κλιματική κρίση είναι εδώ, επηρεάζει τις ζωές μας και πλήττει την οικονομία μας και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε σήμερα και όχι αύριο.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει επιδείξει αδυναμία αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής πρόκλησης.

Πέραν ορισμένων προκλήσεων και αδυναμιών της που έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς όπως ότι:

–       Τα κράτη μέλη της έχουν διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης. Κάποια κράτη έχουν προχωρήσει περισσότερο στη μείωση των εκπομπών τους, ενώ άλλα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

–       Ορισμένα κράτη μέλη είναι πιο ανεκτικά ως προς τις αλλαγές στις πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα και αυτό δημιουργεί εμπόδιο στην εφαρμογή κοινών κλιματικών στόχων.

–       Οι στόχοι μείωσης των εκπομπών της ΕΕ δεν είναι αρκούντως φιλόδοξοι για να ανταποκριθούν στη σοβαρότητα του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, κάτι που υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι.

–       Υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων και πολιτικών, ενώ επιτακτική πλέον είναι η ανάγκη θέσπισης νομοθετικών μέτρων όπως η “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” και η προσπάθεια να γίνει στόχος “Μηδέν Εκπομπές Θερμοκηπίου” μέχρι το 2050,

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ε.Ε. δαπανά ελάχιστα ποσά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αυτό πρέπει να αλλάξει.  

Το σίγουρο είναι ότι πολιτική, πολιτικοί, επιχειρήσεις και πολίτες πρέπει να συνεργαστούμε με στοχευμένες πλέον δράσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επερχόμενες γενεές.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.