Η Ελλάδα εξοπλίζεται και περιμένει…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας

Η Ελλάδα εξοπλίζεται και περιμένει…

Πριν μερικές ημέρες από τα γαλλικά ναυπηγεία Ναβάλ καθελκύστηκε η πρώτη από τις υπερσύγχρονες φρεγάτες, τύπου Μπελαρά, η οποία βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, με την τοποθέτηση του πύργου μάχης με το υπερσύγχρονο ραντάρ, που θα βρίσκεται πάνω σε αυτό.

Το Πολεμικό Ναυτικό μας αποκτά τρία νέα πολεμικά σκάφη τελευταίου τύπου, τα οποία θα περιπολούν, ως εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης του ελληνικού λαού, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα στο 2025 οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν τις πρώτες δυο φρεγάτες, που θα διασχίζουν τις θάλασσές μας με τα ελληνικά χρώματα και το 2026 θα προστεθεί στη δύναμη του Ναυτικού μας και η τρίτη φρεγάτα. Μετά από πολλές δεκαετίες το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποκτά αυτές τις υπερσύγχρονες πλωτές Μονάδες, οι οποίες αλλάζουν τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες που ίσχυαν έως σήμερα.

Παράλληλα, τα πρώτα δεκαοχτώ γαλλικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ πετούν στους ουρανούς μας και οι παραδόσεις συνεχίζονται, ώστε αυτός ο σύγχρονος στόλος αεροσκαφών να περιπολεί καθημερινά, δημιουργώντας μια νέα ισορροπία δυνάμεων στον αέρα.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα αναβαθμισμένα αμερικανικά αεροσκάφη F – 16, τα οποία, ως το 2027, θα αποτελούν έναν στόλο 84 εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών, που θα υπερέχουν σημαντικά στο επίπεδο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αντιστοίχων που διαθέτει η γειτονική χώρα.

Μαζί με μια σειρά άλλων εξοπλισμών, που αφορούν και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεών μας, η Ελλάδα αναβαθμίζεται στρατιωτικά, κάνοντας ένα ποιοτικό και ποσοτικό άλμα και αποκαθιστώντας ευαίσθητες ισορροπίες, που είχαν ανατραπεί σε βάρος μας τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο η χώρα μας θωρακίζεται και αυξάνει διαρκώς την ισχύ της – μια ισχύ αποτρεπτική, απαραίτητη, όμως, σε μια γειτονιά με έναν γείτονα αναθεωρητή, που αμφισβητεί Συνθήκες, Συμφωνίες, αλλά και την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Οι Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας – με ρήτρα αμυντικής συνδρομής – με την Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η εμβάθυνση της Συμφωνίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι Συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλάζουν τον στρατηγικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας.

Αυτός ο δρόμος της αύξησης της ισχύος και της αποτρεπτικής δυνατότητας είναι ο μόνος που εξασφαλίζει και οχυρώνει την ειρήνη μας. Η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν απειλεί, αλλά και δεν υποχωρεί. Σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν ρισκάρει ούτε διαπραγματεύεται τα εθνικά δίκαιά της. Είναι πρόθυμη για την διεξαγωγή ενός διαλόγου, στην βάση της μιας και μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζει με την Τουρκία – αυτήν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – αλλά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

O Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας είναι Βουλευτή Θεσσαλονίκης, π. Υπουργός, π. Προέδρος Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής

https://www.cnn.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.