Ζάκυνθος: Που πέρασαν τo Πάσχα τα δύο παιδιά που κακοποιούσε η θετή μητέρα τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε Ξενώνα του «Χαμόγελου του Παιδιού» πέρασαν τις Άγιες Μέρες του Πάσχα τα δυο παιδιά από τη Ζάκυνθο που κακοποιήθηκαν από τη θετή μητέρα τους και παρέμεναν, έως ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη, για περίπου 20 μέρες στο νοσοκομείο του νησιού.

Με απόφαση του εισαγγελέα, τα ανήλικα αδέρφια κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθούν σε δομή του Οργανισμού, όπου και φιλοξενούνταν πριν δοθούν για υιοθεσία στη θετή οικογένεια, καθώς η επιστροφή στο σπίτι των «μαρτυρίων» κρίθηκε απαγορευτική.

Το 12χρονο αγόρι και η 9χρονη αδερφή του πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα παρέα με τα άλλα παιδιά της δομής, προσπαθώντας να επουλώσουν τις πληγές που άφησε στο σώμα και στην ψυχή τους η θετή μητέρα τους, όπως άλλωστε είχαν καταγγείλει τα ίδια.

Σημειώνεται ότι όσο τα παιδιά παρέμεναν φιλοξενούμενα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου, όπου με εισαγγελική εντολή είχε απαγορευτεί η είσοδος της θετής τους μητέρας. Και αυτό γιατί τα ίδια τα παιδιά φέρεται ότι αρνούνταν να τη δουν.

Το Τριμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου καταδίκασε τη 49χρονη μητέρα, που κακοποιούσε, ψυχικά και σωματικά, τα δυο υιοθετημένα παιδιά της, σε 16 μήνες κάθειρξης, με αναστολή. Όλα ξεκίνησαν όταν τα δυο ανήλικα παιδιά πήγαν στη γειτόνισσα και της ζήτησαν να καλέσει την αστυνομία για να καταγγείλουν την κακοποιητική συμπεριφορά της μητέρας τους. Είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν η αυτοκτονία του θετού πατέρα τους ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με κυνηγετικό όπλο. Το ζευγάρι είχε υιοθετήσει τα παιδιά πριν τρία περίπου χρόνια.

Η θετή μητέρα ξεκίνησε να τα κακοποιεί αμέσως μετά την υιοθεσία, υποστήριξαν τα παιδιά

Στην κατάθεσή τους στην αστυνομία, τα δυο παιδιά φέρεται να υποστήριξαν ότι η 49χρονη άρχισε να τα κακοποιεί αμέσως μετά την υιοθεσία τους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μάλιστα, τα παιδιά είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης σε σημεία του σώματος, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τους γιατρούς που τα εξέτασαν. Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενημερώνοντας για τις ενέργειές του, το 2019 τα δύο ανήλικα παιδιά απομακρύνθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον και φιλοξενήθηκαν στον Οργανισμό για 1,5 χρόνο.

Το 2020, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Υιοθεσίας & Αναδοχής (Anynet), και όπως προβλέπεται στον Νόμο 4538/2018 (Μέτρα για την Υιοθεσία και Αναδοχή και άλλες Διατάξεις), τα παιδιά συνδέθηκαν με θετό ζευγάρι, εγκεκριμένο από την αρμόδια Περιφέρεια (Ιονίων Νήσων). Ένα χρόνο μετά, το 2021, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην οικία των θετών γονέων και στο τέλος του ίδιου έτους εκδόθηκε η απόφαση υιοθεσίας από το αρμόδιο δικαστήριο. Μετά την έκδοση απόφασης υιοθεσίας εκ του νόμου προβλέπεται εποπτεία της υιοθεσίας για τρία έτη από την αρμόδια Περιφέρεια, στην προκειμένη περίπτωση την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ήταν στις 6 Απριλίου 2024 όταν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε κλήση από πολίτη που ενημέρωσε πως το ένα, εκ των δύο, ανηλίκων παιδιών εκμυστηρεύτηκε ότι η μητέρα τούς ασκεί σωματική βία. Άμεσα ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και παράλληλα η Εισαγγελία Ζακύνθου. Αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά να μεταφερθούν σε χώρο του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές και οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία τους.

Από 70 έως 100 παιδιά «παρκαρισμένα» στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας

Παρά τις προσπάθειες όλων, τα παιδιά χρειάστηκε να παραμείνουν στο νοσοκομείο για τρεις περίπου εβδομάδες φέρνοντας στην επιφάνεια το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες άλλα παιδιά που με εισαγγελική εντολή φιλοξενούνται σε νοσοκομεία των Αθηνών αλλά και ανά την Ελλάδα.
0 πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννακός, είχε καταγγείλει το γεγονός κάνοντας λόγο για «μεγάλη ντροπή».

«Δύο παιδιά, με εισαγγελική εντολή, μαραζώνουν στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Τα κακοποιούσε το οικογενειακό περιβάλλον και τώρα το κράτος πρόνοιας» τόνιζε ο Μιχάλης Γιαννάκος και συμπλήρωνε πως «είναι όνειδος για το κράτος πρόνοιας, τα δεκάδες “παρκαρισμένα” κακοποιημένα παιδιά με εισαγγελική εντολή που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία. Έρχονται υποτίθεται για εξετάσεις, είναι καλά στη υγεία τους, αλλά παραμένουν εκεί επί μακρόν ελλείψει προνοιακών μονάδων. Η απουσία του κράτους πρόνοιας κακοποιεί τα άτυχα αυτά παιδιά που αξίζουν τη κάθε στήριξή μας, για δεύτερη φορά μετά το οικογενειακό τους περιβάλλον».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Ζακύνθου υπήρχε αναστάτωση καθώς είχε διαταραχθεί η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής. «Τα δύο παιδάκια φυλάει ένας εργαζόμενος τη βάρδια, χωρίς άλλη ασφάλεια. Εάν τα παιδιά αυτά εξέλθουν λάθρα από το νοσοκομείο τι περιμένει τους συναδέλφους; Θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν κατηγορούμενοι στο αυτόφωρο», σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση όπου υπενθύμιζε ότι τον περασμένο Οκτώβρη συνέβη ένα παρόμοιο περιστατικό στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, όταν ένα κοριτσάκι που φιλοξενούνταν στη παιδιατρική κλινική επί μήνες, με εισαγγελική εντολή, έπεσε θύμα αρπαγής από τον πατέρα του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ καθημερινά σε χώρους νοσοκομείων φιλοξενούνται προσωρινά περίπου 70 παιδιά, αριθμός ο οποίος κατά καιρούς αυξάνει και φτάνει τα 100 παιδιά.

ΠΗΓΗ iefimerida.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.