Κατερίνα Σολωμού: ΕΟΔΥ, Μια ακόμη αρρυθμία της κυβέρνησης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μια ακόμη (στις δεκάδες που έχουν εντοπιστεί τελευταία) αρρυθμία του κρατικού μηχανισμού, αποτέλεσε η παραίτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ, την οποία ο… γνωστός προπαγανδιστικός μηχανισμός που ελέγχεται από το Μαξίμου, προσπάθησε να την εμφανίσει ως αναμενόμενη και προκαθορισμένη, πριν από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Ωστόσο είναι γεγονός που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση ότι ο ΕΟΔΥ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς της Δημόσιας Υγείας και παράλληλα αρμόδιος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων προστασίας της, απουσίαζε από τα προβλήματα και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στις πληγείσες περιοχές.

Τη στιγμή μάλιστα, που αρμόδιοι επιστήμονες προειδοποιούν σε όλους τους δραματικούς τόνους ότι η περιοχή, εξαιτίας των λιμναζόντων νερών και των νεκρών ζώων, είναι υγειονομική βόμβα, με ότι αυτό συνεπάγεται, η «εκλεκτή» του πρωθυπουργού, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, καθυστέρησε να συγκροτήσει το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας και μάλιστα χωρίς την εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ.

Συνεπώς δεν ήταν «ούτε αναμενόμενη, ούτε προκαθορισμένη», όπως διέρρευσαν οι κυβερνητικές πηγές, η παραίτηση του κ. Ζαούτη, αλλά οφείλεται στην αγνόηση του προέδρου του σημαντικότερου οργανισμού, προφανώς γιατί δεν ήταν αρεστός στην κυρία υπουργό.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες αρχές έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα και την μεγαλύτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με υπευθυνότητα έχει τοποθετηθεί ότι ο ΕΟΔΥ οφείλει να στελεχώνεται «με πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και επιστημονικής επάρκειας και επιπρόσθετα πρέπει να αποκτήσει ισχυρή περιφερειακή συγκρότηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.

*Η Κατερίνα Σολωμού είναι Kαθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Αν. Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.