Kατερίνα Σολωμού: Επι(τέλεια) ανικανότητα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

THΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ*

H μισή Ελλάδα βιώνει εδώ και ημέρες μια απίστευτη βιβλική καταστροφή.

Τα λόγια σ’ αυτή  την πρωτοφανή τραγωδία, είναι ελάχιστα για να αποδώσουν τον εφιάλτη, που ζουν οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, «επαναπαυμένη» στις δάφνες της προ διμήνου εκλογικής της νίκης, παρακολουθεί ανήμπορη τον υδάτινο εφιάλτη να έχει αφανίσει πόλεις, χωριά, περιουσίες, πολίτες απελπισμένους να προσπαθούν νε επιβιώσουν, οικογένειες να θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός, άφαντος μέχρι πρότινος, προσπαθεί με επικοινωνιακές επισκέψεις και υποσχέσεις να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μην αναλαμβάνοντας τις πολιτικές ευθύνες και διατηρώντας στο… απυρόβλητο τους αρμόδιους υπουργούς, που αποδεικνύεται ότι δεν είχαν ή δεν εφάρμοσαν τα σχέδια που απαιτούνται σε ανάλογες έκτακτες περιπτώσεις, αφήνοντας το 112 να… υπερασπίζεται τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Πού πήγαν τα υπέρογκα κονδύλια για αντιπλημμυρική προστασία που διαφήμιζαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η Περιφέρεια στην περιοχή που είχε πληγεί από τον «Ιανό» και πριν από τρία χρόνια;

Η κλιματική αλλαγή με τα χαρακτηριστικά κρίσης είναι πλέον παρούσα μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων που αυξάνουν σε συχνότητα και ένταση.

Είναι πλέον μια πραγματικότητα με την οποία θα συμπορευθεί η ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες και για την οποία η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει με μεγάλη ακρίβεια τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Λόγω των επαρκών μελετών, αναλύσεων, προβλέψεων, εκθέσεων και προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των αλλεπάλληλων καταστροφών τα τελευταία 10 χρόνια (Μεσσηνία, Βόλος, Θεσσαλία – Ιανός, Μάνδρα, Μάτι, Έβρος κλπ) δεν μπορούμε ούτε να ισχυριζόμαστε ότι πρόκειται για «πρωτόγνωρα φαινόμενα», ούτε για «αιφνιδιασμούς», ούτε ότι δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

Από το 2018, η χώρα διαθέτει Ειδικά Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών που συντάχθηκαν σε εφαρμογή της οδηγίας 2007/60/ΕΚ, τα οποία όμως δεν υλοποιήθηκαν στο παραμικρό από τα αρμόδια Υπουργεία και τις κατά τόπους Περιφέρειες. Αντιμετωπίσαμε μια διαδικασία που σχετίζεται με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ανθρωπότητας, σαν μια τυπική γραφειοκρατική υποχρέωση.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη έκθεση σε βάρος της χώρας μας για τη μη συμμόρφωση στην οδηγία 2007/60/ΕΚ και τη μη επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνων πλημμυρών.

Η ίδια επιτροπή απέστειλε προ ολίγων εβδομάδων την 3η και τελευταία προειδοποίηση της, πριν την παραπομπή της χώρας για το λόγο αυτό στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι ανυπολόγιστες, τραγικές επιπτώσεις των αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών απαιτούν απαντήσεις για τις αιτίες της κρατικής ανεπάρκειας για να για να αποκτήσουμε την δυνατότητα να αποφευχθούν εκ νέου τέτοιου είδους καταστροφές στο εγγύς μέλλον.

Στην θέση του δοκιμαζόμενου πληθυσμού της Θεσσαλίας θα βρεθούμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να φρενάρει την κλιματική αλλαγή. Οι ζωές και ασφάλεια μας περνούν πλέον σε μέγιστο βαθμό στα χέρια του κρατικού μηχανισμού.

Το φαντασιακό «επιτελικό» κράτος θα πνίξει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη και είναι επιλογή του.

ΥΓ.: Είναι ασφαλώς επιτακτική αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να δοθούν στο ακέραιο στους πληγέντες οι αποζημιώσεις για να ορθοποδήσουν και να ξεκινήσουν από την αρχή να στήσουν τα νοικοκυριά τους και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

*Η Κατερίνα Σολωμού είναι Kαθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Αν. Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.