Διαμαντής Κανελλόπουλος: Ορεινοί αλλά όχι μειονεκτικοί!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Του Διαμαντή Κανελλόπουλου*

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, έχει αναθερμανθεί η συζήτηση σχετικά με τα κίνητρα που έχουν εξασφαλιστεί μέσα από το χαρακτηρισμό πολλών ορεινών δήμων, μεταξύ των οποίων και του δήμου Ερυμάνθου, ως ‘ορεινών και μειονεκτικών’.

Πραγματικά στις 14 Δεκεμβρίου του 2022 σε σχετικό ΦΕΚ (τεύχος α’, .Α.Φ.  230, Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως), στο Άρθρο 96 περιέχεται μια τροποποίηση του Άρθρου 2/Β του Ν. 3852/2010 ως προς την έννοια των «ορεινών – μειονεκτικών νησιωτικών περιοχών» η οποία επανέφερε στην κατηγοριοποίηση αυτή κάποιες περιοχές του Ερυμάνθου που είχαν αδικηθεί κατά την επαναχάραξη του χάρτη των Ορεινών Δήμων, το 2018. Ως αποτέλεσμα της τροποποίησης του νόμου, ο δήμος Ερυμάνθου εξασφάλισε μάλιστα πρόσφατα και μια ειδική  ενίσχυση της τάξης των 280.000 ευρώ, μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Δεν θα κρίνουμε κατά πόσο αυτή η επιχορήγηση η οποία δίδεται εφάπαξ μέσα από τους ΚΑΠ προς το δήμο, αρκεί ή όχι. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί ποσό ως… αντιστάθμισμα των περικοπών που έχουν υποστεί, εδώ και μια 5ετία, οι αγρότες μας, είτε επιδοτούνται κατά κύριο επάγγελμα, είτε ως κάτοχοι γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Η ζημιά από την αλλαγή του χάρτη των Ορεινών Δήμων παραμένει δυστυχώς μέχρι και σήμερα, με περικοπές από κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που δίνονται προς την πλειοψηφία των παραγωγών μας. Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις όμως, εκ του αποτελέσματος, αυτές φαίνεται ότι δεν ακούν καθώς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζει να κωφεύει. Την ίδια ώρα ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας, κατά την τελευταία 5ετία, έχει πληγεί από την αύξηση του κόστους παραγωγής, το ενεργειακό και πολλές φυσικές καταστροφές για τις οποίες δεν έχουν δοθεί επαρκείς αποζημιώσεις.

Περεταίρω, είναι σε γνώση όλων, ότι η Πολιτεία, δια της προηγούμενης κυβέρνησης και βέβαια της σημερινής που είναι η συνέχειά της, έχει προχωρήσει σε μια σειρά εξαγγελιών με στόχο να ‘θεραπεύσει’ αδικίες που έχουν προκύψει, στην πορεία, γενικά, στην κατανομή των κρατικών ενισχύσεων. Έχει εξαγγελθεί εδώ και ένα χρόνο το ‘στρατηγικό σχέδιο για την ορεινότητα’ το οποίο περιέχει υποσχέσεις για δράσεις και κίνητρα, μέσω οικονομικών ενισχύσεων, για στήριξη των αγροτών, απασχόληση των νέων και μετακίνηση επιστημονικού και υπαλληλικού προσωπικού σε ορεινές και νησιωτικές – μειονεκτικές περιοχές.

Η «Νέα Συμπόρευση για τον Ερύμανθο» και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε ότι ο αγροτικός κόσμος και οι νέοι της περιοχής μας θα έχουν δίπλα τους μια νέα Δημοτική αρχή η οποία θα επιδιώξει με κάθε μέσο να διορθωθεί επιτέλους στη βάση της αυτή η αδικία!

Ο χαρακτηρισμός ως ‘ορεινοί’ θα πρέπει να αποδοθεί με πλήρες περιεχόμενο. Δεν αποδεχόμαστε τα ανούσια ανταλλάγματα μέσω των ΚΑΠ, η ‘μοίρα’ μας δεν είναι να είμαστε μόνιμα σε  ‘μειονεκτική’ ζώνη!

*ο Διαμαντής Κανελλόπουλος είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ερυμάνθου με τον συνδυασμό «Νέα Συμπόρευση για τον Ερύμανθο

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.