Ασημίνα Ζανιά: Οι νίκες – σταθμοί που καθόρισαν το μέλλον της Πάτρας στα χρόνια της Λαϊκής Συσπείρωσης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Της Ασημίνας Ζανιά – Κεραμιδά, υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας
Όταν συζητούμε για τα πεπραγμένα μιας δημοτικής αρχής, συνήθως επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στα έργα που έχουν γίνει από αυτή, την περίοδο της θητείας της.
Ωστόσο, για τη δημοτική αρχή Πελετίδη ισχύει ότι : πολύ μεγαλύτερη αξία και από τα έργα της, έχει ότι απέτρεψε να συμβούν πράγματα που θα καθόριζαν – δυσμενώς – το μέλλον της πόλης για πολλές δεκαετίες. Με λίγα λόγια,πόσοι έχουν σκεφθεί ουσιαστικά το παρακάτω ερώτημα:
Τι θα γινόταν αν τα τελευταία χρόνια δεν ήταν Δημοτική Αρχή η Λαϊκή Συσπειρωση ;
Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα πιο βασικά σημεία αυτού του ερωτήματος :
Υπογειοποίηση τρένου : Όλοι γνωρίζουν πως το 2014 παρουσιάστηκε από αρμόδιους, ως τετελεσμένο, η επιφανειακή διέλευση του τρένου από τον αστικό ιστό.
Η δημοτική αρχή αντιστάθηκε σθεναρά σε αυτή την προοπτική και κατάφερε με δυναμικές κινητοποιήσεις να αποτρέψει τη διχοτόμηση της πόλης.
Το γεγονός ότι πίεσε και έπεισε τις κυβερνήσεις να δεχτούν το αίτημά της, να έχουμε πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής, καταγράφεται ως ένα σπουδαίο επίτευγμα !
Παραλιακό μέτωπο : Εδώ, η ΄΄Λαική Συσπείρωση΄΄ δεν συμβιβάστηκε με το λίγο. Απέρριψε κυβερνητικές προτάσεις που ήθελαν να παραχωρήσουν ένα μικρό κομμάτι (από Γούναρη μέχρι Αγ. Νικολάου) ή και να τη δελεάσουν με μπόνους (καταβολή 500.000 ευρώ κάθε χρόνο για 3 συνεχή έτη) για να θυσιάσει έτσι μία έκταση ακτογραμμής 7 χιλιομέτρων !
Πάλεψε για χρόνια έχοντας στο πλευρό της μαζικούς φορείς και τελικά πέτυχε το στόχο της. Το παραλιακό μέτωπο παραχωρήθηκε στο δήμο με μία μόνο εκκρεμότητα : Έμεινε προσωρινά στον ΟΛΠΑ το κομμάτι Αγ. Νικολάου μέχρι οδό Θεσσαλονίκης έως ότου γίνει το εμπορικό λιμάνι στην Ακτή Δυμαίων.
Τεράστια η επιτυχία της πόλης ότι μετά από δεκαετίες αποκτά πρόσβαση στη θάλασσα, δίχως φράχτες και εμπόδια.
Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι όλα έτοιμα για τα επόμενα βήματα υλοποίησης της μεγαλύτερης ανάπλασης που θα γίνει στη χώρα, μετά το Ελληνικό.
Φράγμα Πείρου – Παραπείρου : Πιέστηκε εξαρχής και από πολλές πλευρές η δημοτική αρχή να αναλάβει τη λειτουργία του φράγματος η ΔΕΥΑΠ.
Της ζητούσαν να συστήσει φορέα Α.Ε. και να πληρώνει το κόστος λειτουργίας, το οποίο υπολογίστηκε στα 4 εκ. ευρώ ετησίως.
Δεν υπέκυψε στις πιέσεις και δικαιώθηκε !
Συμφώνησε με την κυβέρνηση να παίρνουμε δωρεάν το νερό από το φράγμα έως και το 2025 . Ταυτόχρονα, εξοικονόμησε 30 εκ. ευρώ τα οποία θα ήταν υποχρεωμένη να δαπανήσει εφόσον είχε αναλάβει τη διαχείριση. Με τα χρήματα που γλίτωσε μπόρεσε η ΔΕΥΑΠ να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης ή και να κατασκευάσει δίκτυο αποχέτρευσης σε περιοχές που δεν είχαν.
Δεξαμενές LNG στην πόλη : Τα σχέδια εγκατάστασης δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νέο λιμάνι, δεν ευδοκίμησαν εξαιτίας της αντίδρασης της ΄΄Λαικής Συσπείρωσης΄΄, η οποία έθεσε ζητήματα ασφαλείας, λόγω επικινδυνότητας, καθώς η θέση εγκατάστασης ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές.
Τη θέση της αυτή ασπάστηκε και ο τότε αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει τη σχετική άδεια.
Επίσης, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε όταν αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την εγκατάσταση δεξαμενών LNG σε σημεία εντός πόλεως και διανομή με βυτιοφόρα !
Κατηγορηματικά αντίθετη και πάλι η δημοτική αρχή, η οποία επικαλέστηκε υπαρκτούς κινδύνους για την ασφάλεια των δημοτών.
Τελικά ακυρώθηκε ο σχεδιασμός τους και η εγκατάσταση των δεξαμενών θα γίνει στη ΒΙ-ΠΕ.Πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής άλλωστε ήταν και είναι η μεταφορά του Φυσικού Αερίου με αγωγό για όλους (κατοικίες και επιχειρήσεις).
Όλα τα παραπάνω,λοιπόν, αποτελούν νίκες για την πόλη. Τολμούμε να πούμε πως η συμβολή της ΄΄Λαικής Συσπείρωσης΄΄ ήταν καθοριστική για το μέλλον της πόλης και, αργά ή γρήγορα, θα αναγνωριστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των Πατρινών. Ο δρόμος του Αγώνα,της Διεκδίκησης και της Δημιουργίας είναι ο δικός μας δρόμος.
Ο δρόμος της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Άλλωστε όπως ειπε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης:
΄΄Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο….΄΄
Σημ. Η φωτογραφία είναι από κινητοποίηση για την υπογειοποίηση του τρένου
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.