Θαμμένα στη λάσπη και το νερό χωριά της Θεσσαλίας – Εφιάλτης δίχως τέλος για τους κατοίκους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Θαμμένα στο νερό και τη λάσπη βρίσκονται αρκετά χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας από την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, με τις δημοτικές αρχές να ζητούν άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας, να ανοίξουν δρόμοι, να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις και οι κάτοικοι όπου είναι εφικτό να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

Παράλληλα σε περιοχές όπως είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας στην Π.Ε. Τρικάλων ο οποίος έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, καθώς χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό, οι αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού, ζητούν ειδικά για τις μερίδες φαγητού να υπάρξει άμεση ανταπόκριση σε καθημερινή βάση. Η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων σε όλες τις πληγείσες περιοχές έχει να κάνει με το γεγονός της υποχώρησης των νερών, πότε αυτή θα γίνει και κυρίως σε ποια κατάσταση θα βρουν τα σπίτια τους, όταν επιστρέψουν σε αυτά. Παράλληλα σε ορισμένα χωριά ξεκίνησε και η μεταφορά των νεκρών ζώων, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλο χτύπημα στο ζωικό κεφάλαιο των περιοχών βυθίζοντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους, για την επόμενη μέρα. Επίσης χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι καλυμμένα με νερό, με αποτέλεσμα για φέτος τουλάχιστον το εισόδημα για τον Θεσσαλό αγρότη να έχει χαθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους.

 

 

Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, όπου ο ορεινός κυρίως όγκος του δήμου υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης. Μεταξύ άλλων σημειώνει:

Advertisement

«Τα νερά πρέπει να τα κρατήσουμε στα βουνά, με μικρά και μεγαλύτερα φράγματα, προκειμένου από εκεί, ελεγχόμενα να τα κατευθύνουμε προς τα ποτάμια μας, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε τα φράγματα αυτά για παραγωγή, ενέργεια, άρδευση, ύδρευση.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη η κουβέντα που χρόνια έχει ανοίξει από τον Δήμο μας και τον Δήμο Τρικκαίων για το φράγμα της Πύλης, ένα φράγμα που θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης των περιοχών μας, ενώ θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τα νερά που ορμητικά, λόγω των υψομετρικών διαφορών, οδεύουν μέσω του Πορταϊκού ποταμού στον Πηνειό».

Ο Δήμος Μουζακίου, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως μεγάλη είναι η επιθυμία δήμων, συλλόγων, οργανώσεων, επιχειρηματιών, μα και απλών πολιτών από όλη την Ελλάδα, να αποστείλουν βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς στον Δήμο Μουζακίου. Έτσι, η δημοτική διοίκηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι πληγέντες στις πλημμυρόπληκτες περιοχές.

 

 

Ειδικότερα, το απαραίτητο υλικό είναι:

– Εμφιαλωμένο νερό

– Συσκευασμένα τρόφιμα, (ξηρά τροφή), κονσέρβες φαγητού και γάλακτος.

– Είδη υγιεινής, καθαριστικά, απολυμαντικά.

– Φαρμακευτικό υλικό πρώτων βοηθειών.

– Είδη ένδυσης και υπόδησης.

– Κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, στρώματα.

– Ζωοτροφές για παραγωγικά και οικόσιτα ζώα.

Ο Δήμος Μουζακίου ενημερώνει ότι συγκροτούνται ομάδες εθελοντριών/ών για τον καθαρισμό σπιτιών πλημμυροπαθών στις πληγείσες τοπικές κοινότητες.

Επίσης μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μηχανικών- μελών του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στην πρόσκληση που απηύθυνε το Επιμελητήριο για την εγγραφή τους στο Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και την εθελοντική συμμετοχή τους στην υποστήριξη των ενεργειών που απαιτούνται το επόμενο διάστημα για την καταγραφή των ζημιών, που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του φαινομένου «Ντάνιελ». Τα στοιχεία των εθελοντών έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), οι οποίοι είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας και έτοιμοι να συνδράμουν στις αυτοψίες και στην καταγραφή των ζημιών.

 

 

Αντιμέτωπη όλη η Μαγνησία με τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel

Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τους κατοίκους της Μαγνησίας μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία της περασμένης εβδομάδας. Η επαναφορά στην κανονικότητα για τον Βόλο και όλη το νομό , δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού,η σκόνη που καλύπτει την πόλη,το διαλυμένο οδικό δίκτυο και η μη πρόσβαση ακόμη σε αρκετές περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και το σπάσιμο πολλών χειμάρρων.

Η μη υδροδότηση της πόλης του Βόλου με πόσιμο νερό είναι το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί πλέον τις Αρχές και κυρίως τους κατοίκους ,αφού οι ειδικοί της ΕΥΔΑΠ που ήρθαν από την Αθήνα επεσήμαναν ότι έχει έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του υδροδοτικού δικτύου και ότι η μόνη λύση είναι η εγκατάσταση ενός ταχυδιυλιστηρίου που θα διανέμει πόσιμο νερό στην πόλη .

 

 

Από την άλλη πλευρά η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου δια του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί σε 15-20 ημέρες και προς το παρόν υδροδοτεί μέρος της πόλης του Βόλου με μη πόσιμο νερό με ωράριο και εναλλαγές στις συνοικίες ώστε να εξυπηρετούνται τα νοικοκυριά με νερό μόνο για οικιακή χρήση .

Παράλληλα τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Βόλου εργαζονται νυχθημερόν και πλένουν δρόμους και πλατείες με μηχανήματα υψηλής πίεσης για να απομακρύνουν την λάσπη και να δοθούν στην κυκλοφορία σε κανονικές συνθήκες οι κεντρικές λεωφόροι και οι νευραλγικές οδικές αρτηρίες μέσα στην πόλη.Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο αγώνας για χιλιάδες νοικοκυριά να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τη λάσπη που κάλυψε ολόκληρες συνοικίες γύρω από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα,όπως το Παλιό Λιμεναρχείο,τα Παλαιά,την Παπαδιαμάντη,τον Αγιο Παντελεήμονα και τη Νεάπολη.

 

 

Με το πέρασμα των ημερών αποκαλύπτεται και το μέγεθος της καταστροφής αφού έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εκατοντάδες επιχειρήσεις από τη λάσπη όπως ξενοδοχεία,εκθέσεις αυτοκινήτων,εταιρείες μεταφορών,μεγάλα καταστήματα,επιχειρήσεις εστίασης ,σούπερ μάρκετ και φυσικά χιλιάδες σπίτια.

Πλήρως κατεστραμένο είναι το σχολικό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου . Όχι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις,αλλά και το εσωτερικό , με το τεχνολογικό εξοπλισμό και τα εργαστήρια.

Στο Πήλιο η κατάσταση είναι τραγική τόσο στο Ανατολικό ,όσο και Νότιο Πήλιο αφού είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε Ζαγορά,Πουρί,Χορευτό,Μακρυρράχη,Μούρεσι,Ανήλιο,Αγιο Δημήτριο,Ξουρίχτι,Ανάληψη αφού έχουν πέσει γέφυρες και σε πολλά σημεία έχει χαθεί το οδόστρωμα.Στο Νότιο Πήλιο αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας-Τρίκερι και Βόλου Μηλίνας με την τοποθέτηση στρατιωτικής γέφυρας Belley κοντά στα Καλά Νερά ,αλλά είναι μεγάλες οι καταστροφές στο Μικρό,τον Πλατανιά και τον Κατηγιώργη όπου ακόμη δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.

Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν σ΄αυτόν , κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης .

Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Παγασητικό είναι ότι όλες οι ακτές είναι γεμάτες με τεράστιες ποσότητες φερτών υλών που τις ξεβράζει η θάλασσα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.