ΣΥΡΙΖΑ: Ο «γρίφος» των ψηφοφόρων που θα κρίνει τον νικητή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε κλίμα σκληρής πόλωσης οδηγείται στις κάλπες την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα με τους δυο μονομάχους Στέφανο Κασσελάκη και Έφη Αχτσιόγλου να ολοκληρώνουν μια συγκρουσιακή προεκλογική εκστρατεία με εκατέρωθεν αιχμές και φαρμακερά βέλη, αφήνοντας διχασμένη την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Έως το τελευταίο 24ωρο πριν από την κάλπη οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν σφοδρά πυρά με προσωπικές επιθέσεις και κατηγορίες. Η Έφη Αχτσιόγλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Στάφανο Κασσελάκη για το «κρατίδιο της Κύπρου» κατηγορώντας τον για άγνοια της εξωτερικής πολιτικής με τον συνυποψήφιό της να απολογείται λέγοντας πως ήταν γλωσσικό ολίσθημα και ότι «στα ελληνικά θέλω δουλειά». «Δεν είμαι τέλειος, όπως εκείνοι που έκαναν τον νόμο Κατρούγκαλου», πρόσθεσε.

Το τελευταίο 24ωρο πριν από τις κάλπες, επικράτησε σχετική ηρεμία, με τους δύο μονομάχους να χρησιμοποιούν σποτ για να περάσουν το μήνυμά τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπήκε στο αυτοκίνητό του για να περιγράψει πως ξεκίνησε η εμπλοκή του στην πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου από ένα πάρκο μίλησε για το περιεχόμενο της πολιτικής ως κριτήριο για την επιλογή του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «γρίφος» των ψηφορόρων

Την ίδια ώρα στο κομματικά επιτελεία των δύο επιτελείων προετοιμάζονται πυρετωδώς για την τελική αναμέτρηση, συμφωνώντας ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα επιστρέψει στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αυτή την Κυριακή θα κρίνει όχι μόνο τον νικητή, αλλά και το εύρος της διαφοράς.

Και αυτός ο αριθμός αφορά τόσο τους περίπου 150.000 που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή όσο και τους δυνητικώς 40.000 επιπλέον, τα παλιά μέλη δηλαδή που δεν ψήφισαν στις 17 του μηνός.

Ως προς τα τελευταία, επισήμως έχουν εγγραφεί περίπου 7.500, ωστόσο δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή- ύστερα από ημέρες συζητήσεων κι αντεγκλήσεων επί αντεγκλήσεων- η δυνατότητα συμμετοχής και σε όσους δεν έστειλαν email μέσα στην εβδομάδα.

Δικαίωμα ψήφου, συνεπώς έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών.

Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Το επιτελείο Κασσελάκη εξέφραζε, πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της ταυτοποίησης αυτών των παλιών μελών στα κατά τόπους 538 εκλογικά τμήματα.

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία Κασσελάκη- Αχτσιόγλου, συμφωνούν στο ότι θα καταγραφεί μετακίνηση ψηφοφόρων από το ένα στρατόπεδο στο άλλο.

Διαφωνούν, ωστόσο, όπως είναι και λογικό, στο ποιος θα καταγράψει τις περισσότερες διαρροές.

Πολλοί, πάντως, στην Κουμουνδούρου αξιολογούν πως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ πιο αμφίρροπο από αυτό που προεξοφλείται, με αρκετούς να μιλούν για ντέρμπι χάρη στην επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία που έκανε η κυρία Αχτσιόγλου αυτή την εβδομάδα.

Η υποψήφια πρόεδρος κατόρθωσε, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, να ισοσταθμίσει την εύκολη τηλεοπτική δημοσιότητα Κασσελάκη μέσω των εμφανίσεών του σε… γυμναστήρια με τον τεκμηριωμένο πολιτικό της λόγο στις ουκ ολίγες συνεντεύξεις που παραχώρησε σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας.

Η ίδια, άλλωστε, θεώρησε πως αυτός ήταν και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος προσέγγισης των ψηφοφόρων και όχι οι περιοδείες στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια ή οι επισκέψεις στις Οργανώσεις Μελών, στη βάση δηλαδή του κόμματος.

Από την άλλη, στο επιτελείο Κασσελάκη μετρούν τις επιπτώσεις από την αναφορά του σε «κρατίδιο» για τα κατεχόμενα, το υποβαθμίζουν σημειώνοντας πως οι ψηφοφόροι της Αριστεράς δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τα εθνικά θέματα και πως ο ίδιος ο όρος «κρατίδιο» είναι υποτιμητικός έτσι κι αλλιώς, αλλά ανησυχούν ιδιαιτέρως για το πόσοι από τους ψηφοφόρους τους του πρώτου γύρου θα βρεθούν στις κάλπες κι αύριο Κυριακή.

Είναι ενδεικτικό της προΐούσης αγωνίας τους το ότι ναι μεν τον βλέπουν νικητή, δεν αισθάνονται ωστόσο τη σιγουριά για τη μεγάλη διαφορά που προεξοφλούσαν, αλλά με ένα 55%- 45% που αφήνει προφανώς ανοιχτούς λογαριασμούς για την επόμενη ημέρα κι ενόψει έκτακτου συνεδρίου.

Στις 8:00 π.μ ανοίγουν οι κάλπες

Τις οδηγίες για την Κυριακή, και τις επαναληπτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έδωσε με ανακοίνωσή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των Εκλογών.

Επισημαίνεται ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ..

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία:

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πως ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή ‘Αδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.​

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.