Αϊτή: 13 νεκροί από την κακοκαιρία – «Σχεδόν όλη η χώρα κινδυνεύει»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δεκατρείς οι νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Αϊτή. Πάνω από 2.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Οι καταιγίδες είναι πιθανό να ενταθούν το Σαββατοκύριακο (04 – 05.05.2024), προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι στον βορά της Αϊτής και να υποστούν ζημιές χιλιάδες σπίτια από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο, προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας της Καραϊβικής.

«Αν ζείτε κοντά σε ποταμό, ρέμα ή σε πλαγιά βουνού, απομακρυνθείτε εσπευσμένα», προειδοποίησε η αϊτινή πολιτική προστασία.

Σχεδόν όλη η χώρα κινδυνεύει εξαιτίας κύματος κακοκαιρίας, τόνισε η μετεωρολογική υπηρεσία, προειδοποιώντας για ξαφνικές πλημμύρες.

Κοντά στην πόλη Καπ Αϊτιάν, κατολίσθηση προκάλεσε την κατάρρευση σπιτιών και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, ανέφερε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών το βράδυ της 2ας Μαΐου.

Πάνω από 2.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Οι «πληγές»

Η βόρεια Αϊτή χαρακτηρίζεται επίκεντρο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα, ωστόσο ούτε αυτή η περιοχή έχει μείνει ανεπηρέαστη από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος: Κακοποιοί που προσπαθούν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στην περιοχή προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες, διαπράττουν λεηλασίες, απαιτούν δωροδοκίες από καλλιεργητές και κτηνοτρόφους…

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανέφερε ακόμη πως διαπίστωσε «μεγάλες απώλειες» εκτρεφόμενων ζώων στον βορρά, ενώ στο κεντρικό τμήμα της χώρας αγροκτήματα υπέστησαν «καταστροφές».

Οι καταστροφές καταγράφονται εν μέσω κρίσης στην Αϊτή, όπου το νέο συμβούλιο μετάβασης σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες  – ονόμασε υπηρεσιακό πρωθυπουργό, κατόπιν ανακάλεσε τον διορισμό – καθώς συμμορίες έχουν κλιμακώσει ραγδαία τη βία τους τελευταίους μήνες.

https://www.newsit.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.