Νέα Φιλαδέλφεια: Στους ανακριτές οι τελευταίοι 35 κατηγορούμενοι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενώπιον των ανακριτών θα παρουσιαστούν σήμερα Κυριακή οι τελευταίοι 35 κατηγορούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια με τους χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατά τη διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής.

Η διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε την Παρασκευή, όπου ενώπιον των Ανακριτών οδηγήθηκαν 30 από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι μετά το πέρας της διαδικασίας κρίθηκαν όλοι τους προφυλακιστέοι, όπως και οι 40 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν χθες για τα επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Συνολικά οι 105 κατηγορούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς και άλλα.

Να σημειωθεί ότι στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή για το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε κάποιον από τους κατηγορούμενους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα βίαια επεισόδια αφορά τα αδικήματα της:

εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
ανθρωποκτονίας από πρόθεση (κακούργημα)
έκρηξης (κακούργημα)
κατοχής εκρηκτικών υλών (κακούργημα)

καθώς και τα πλημμελήματα:

διατάραξη κοινής ειρήνης
επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή
φθορά ξένης ιδιοκτησίας
βιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου)
παράνομη οπλοφορία
οπλοχρησία
κατοχή φωτοβολίδων.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, έχουν οριστεί για να διενεργήσουν την κύρια ανάκριση.

Η κύρια ανάκριση ανατέθηκε στην 25η Τακτική Ανακρίτρια. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η λήψη DNA από τους 105 κατηγορούμενους ώστε να ταυτοποιηθεί ο άνθρωπος που σκότωσε τον 29χρονο με το μαχαίρι.

Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ την Ανακρίτρια, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα.

Να σημειωθεί ότι χθες δήλωσε στην Ανακρίτρια παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας ο αδελφος του Μιχάλη Κατσουρη, ο οποίος ζήτησε να εντοπιστούν όλοι όσοι με πράξεις τους συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα του θανάσιμου τραυματισμού με μαχαίρι του 29χρονου.

Η Αστυνομία ήξερε για την επίθεση αλλά την περίμενε σε άλλο σημείο
Νέα στοιχεία για το το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ στα επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια φέρνει στο φως ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα ΝΕΑ».

Όπως παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής» σήμερα, η αστυνομία είχε από τους πληροφοριοδότες της αναφορές ότι επίκειτο μία επίθεση από τους Κροάτες, συγκεκριμένα ότι οι Κροάτες θα πραγματοποιούσαν στην Αθήνα και δεν θα πήγαιναν μόνο στο ξενοδοχείο της ομάδας υποστηρικτικά ή θα πήγαιναν με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να δουν τον αγώνα των Πρασίνων με τη Μαρσέιγ.

Υπήρχε σαφής πληροφορία ότι επίκειται κάτι να κάνουν όμως η εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι η επίθεση θα γινόταν σε γειτονικούς συνδέσμους οπαδών της ΑΕΚ στην πλατεία Εξάρχειων και συγκεκριμένα στην πλατεία Αργεντινής, σε έναν σύνδεσμο οπαδών της ΑΕΚ που λέγεται «δωματιάκι».

Ωστόσο η επίθεση έγινε 10 χιλιόμετρα μακριά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε εκείνο το σημείο υπήρχαν αστυνομικοί παρατηρητές, όπως υπήρχαν και στον κεντρικό σύνδεσμο των οπαδών του Παναθηναϊκού στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου περίμεναν τους Κροάτες οι οπαδοί του Παναθηναϊκού προκειμένου να τους φιλοξενήσουν.

Αυτό που παραπλάνησε στις Αρχές ήταν ότι ο σύνδεσμος ήταν ανοιχτός και υπήρχε μία διαδικασία υποδοχής των Κροατών χούλιγκανς, όλο το βράδυ, και υπέθεταν ότι αφού υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες στον σύνδεσμο, ο οποίος ήταν ανοιχτός και άρα σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ θα κατέλυαν στον σύνδεσμο οι Κροάτες.

Τώρα υπάρχουν οι δεύτερες σκέψεις εάν όλα αυτά έγιναν παραπλανητικά ή εάν υπήρξε κάποιο εμβόλιμο σχέδιο, επειδή είδαν τους οπαδούς της ΑΕΚ να συγκεντρώνονται στο γήπεδο «Αγιά Σοφία», κάποια χρονική στιγμή και αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς τα εκεί.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.