Ινδία: Περαιτέρω περιορισμός στις εξαγωγές ρυζιού – Απειλή για την παγκόσμια προσφορά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, επέβαλε περισσότερους περιορισμούς στις αποστολές των σιτηρών σε μια κίνηση που είναι πιθανό να συμπιέσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες των βασικών τροφίμων.

Η κυβέρνηση θα ορίσει κατώτατη τιμή 1.200 δολαρίων ανά τόνο για τις εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εμπορίου. Αυτό θα αποτρέψει ορισμένους εμπόρους από το να προσπαθήσουν να περάσουν λαθραία λευκό ρύζι που δεν είναι μπασμάτι, το οποίο έχει απαγορευτεί για εξαγωγές, μέσω τελωνείου, δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας την Κυριακή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

Η εν λόγω κίνηση έρχεται μετά την επιβολή εξαγωγικού φόρου ύψους 20% στο μισοβρασμένο ρύζι την Παρασκευή. Η Ινδία, η οποία είχε μερίδιο περίπου 40% στο παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού πέρυσι, πλέον, είτε έχει απαγορεύσει είτε έχει θέσει κάποιου είδους περιορισμούς στις εξαγωγές όλων των ποικιλιών του κόκκου.

Oι τιμές του ασιατικού ρυζιού εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 15 ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα και θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ράλι, αυξάνοντας το κόστος για εισαγωγείς όπως οι Φιλιππίνες και ορισμένες αφρικανικές χώρες. Τα πρόσφατα προστατευτικά μέτρα της Ινδίας συνάδουν με τις επιθετικές προσπάθειές της να μειώσει τις τοπικές τιμές των τροφίμων ενόψει των εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους, όταν ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι θα επιδιώξει να βρεθεί στο «τιμόνι» για τρίτη θητεία.

Με την κίνηση της Ινδίας να επιβάλει φόρο στο μισοβρασμένο ρύζι, οι εγχώριες τιμές θα μειωθούν και αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ελέγξει τον πληθωρισμό των τροφίμων, δήλωσε ο BV Krishna Rao, πρόεδρος της Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού, είπε το Σάββατο. «Όμως, οι παγκόσμιες τιμές θα αυξηθούν και οι αγοραστές θα πρέπει να απορροφήσουν την αύξηση. Θα υπάρξουν επίσης επαναδιαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών για ορισμένες συμβάσεις».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.