Η κατά Κάστορφ παράσταση της Μήδειας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο γνωστός Πατρινός συγγραφέας Κώστας Λογαράς, μας μετέφερε μέσω fb μια ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία του:

Η κατα Καστορφ παρασταση της Μηδειας , ηταν για μενα μια θεατρικη “εμπειρια”, οπως εγραψα ηδη. Βρηκα περισσοτερα θετικα στοιχεια παρά αρνητικα.
~Στα αρνητικα λογαριαζω την ενσωματωση στο κειμενο του Ευριπιδη άλλων κειμενων (του Ρεμπω, του Μιλλερ κ.ά ) που ελαχιστα πρόσθεταν στο εργο και θα μπορουσαν να απουσιαζουν, τουλαχιστον σε τοσο μεγαλη έκταση.
~Και, ισα ισα αυτος ο εγκιβωτισμος διαφορετικων κειμενων αφ’ ενος μεν μπερδευε τον μη μυημενο θεατη προκαλωντας του συγχυση, αφ’ ετερου , πλάτειαζε την παρασταση και κουραζε τον ηδη καταπονημενο απο τη ζεστη θεατη.
Στα θετικα λογαριαζω τα εξης:
1. την εντυπωσιακη ερμηνεια των ηθοποιων ( παρακολουθουσες χαρη στη ταυτοχρονη βιντεοσκοπηση και προβολή στην οθονη την καθε εκφραση σωματων, βλεμματων , τις συσπασεις και τις εντασεις των προσωπων – σού προκαλουσε δεος αυτη η καταγραφη οπως ακριβως βλεπουμε να αναπαριστωνται τα τραγικα καθημερινα γεγονοτα live στην tv.
2. Οσα κειμενα κι αν ενσωματωσε ο Καστορφ στο λογο του Ευριπιδη, δεν καταφερε τελικα να μας αποπροσανατολισει απο τον γνωστο μυθο της Μηδειας. Γιατι; Διότι καθε φορα που επεστρεφε στο αυθεντικο κειμενο του Ευριπιδη, ο λογος – λαγαρος και ασπαιρων, βαθύτατος , διαχρονικος και πανανθρωπινος – ξαναβρισκε τη νοηματικη του συνεχεια , τη “λογικη” του ροη και η αρχαια τραγωδια αναδεικνυόταν μεσα στη δωρικη της λιτοτητα του λογου .
3 Παρολη την 4ωρη διαρκεια, ομως η παρασταση ΣΕ ΚΑΘΗΛΩΝΕ. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ , ΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΤΗΝ ΑΠΕΧΘΕΙΑ Ή ΤΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ. ΣΑΝ ΣΕ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ
4 ΤΟ απεχθες σκηνικο του σκουπιδαριου και της πλαστικουριάς σού εντυπωνοταν καθαρά (και σε έπειθε γιατι σού εφερνε στο νου τετοιες εικονες πολεων ). Σου τονιζε ολη την ωρα οτι ειναι τα σκουπιδια ενος υπερκαταναλωτικου τροπου ζωης χωρις ποιοτητα μεσα στα οποια ζει ο συγχρονος άνθρωπος. Τα κυρια στοιχεοα ενος πολιτισμου της υλικης ευμαρειας και του πλουτισμου που, παρα τα φαινομενα, καταρρεει – αυτο συμβολιζε και το ξεκαρφωτο , στραβομπηγμενο σημα της Coca Cola.
5. Τα συγχρονα θεματα που εθιξε ο Καστορφ, διαβαζοντας τη Μηδεια και προσαρμοζοντάς την στα καθ ημας , ηταν πολλά: η θεση της γυναικας, το ξεπουλημα και η εκπορνευση , η πατριαρχικη κοινωνια και η βια, η καταστροφη του πλανητη κλπ κλπ …
6. ΤΕΛΙΚΑ , το οτι ο Καστορφ επιασε ενα αρχαιο κειμενο και το προσαρμοσε στο σημερα ειναι , κατ ‘ εμε, το μεγαλο του επιτευγμα. Το εφερε στην εποχη μας και το συνδεσε με την τρεχουσα . πραγματικοτητα.
( Οσα γραφω εδω δεν ειναι κριτικη, ειναι το αποτυπωμα που μου αφησε η εμπειρια της Μηδειας κατά Καστορφ — σημ: Μου ζητησε να το γραψω η καλη μου φιλη Kleopatra Dinga)
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.