Ένα από τα ομορφότερα σημεία του Νομού μας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η καθηγήτρια ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών και πρώτη σε σταυρούς υποψήφια βουλεύτρια Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σολωμού έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb:

Την π.  Κυριακή πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση Απανταχού Λαπαναγιτών. Το χωριό Λαπαναγοί Καλαβρύτων είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου Γρηγορίου Σολωμού. Ο ίδιος ασχολούνταν και πάλευε για θέματα που αφορούσαν και συνεχίζουν να αφορούν την ιστορική κοινότητα και τόπο, για πολλά έτη.
Ένα από τα ομορφότερα σημεία του Νομού μας, που ο χρόνος έχει ουσιαστικά σταματήσει σχεδόν 80 χρόνια πριν, με την καταστροφή του από τους Γερμανούς.
Μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ανάμεσα στο επιβλητικό Γερακοβούνι, τον ιστορικό Καυκαριά και τον βράχο της Μακελλαριάς με την Μονή της Παναγίας, σαν μικρό μετέωρο στα νότια, στέκονται σήμερα σχεδόν έρημοι (με λιγότερους από 10 μόνιμους κατοίκους) οι Λαπαναγοί. Ένα χωριό που μέχρι και την δεκαετία του 1960 ο πληθυσμός ξεπερνούσε τους 400.
Κλειστά σχεδόν όλα τα λιθόκτιστα σπίτια, το παλιό Σχολείο, οι εκκλησίες. Ακόμη και η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου κατολισθαίνει προς τον γκρεμό και χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να μην χαθεί οριστικά.
Ένας τόπος που θα μπορούσε να είναι πηγή πλούτου, τουριστικός προορισμός, ένα ζωντανό μουσείο, παραμένει ουσιαστικά μη προσβάσιμο.
Αντί να μιλάμε για ανάπτυξη και τουρισμό, χρησιμοποιώντας αοριστολογίες πρέπει να προχωρήσουμε σε πράξεις, ξεκινώντας τουλάχιστον από τα αυτονόητα. Η Δημιουργία πρόσβασης με την ασφαλτόστρωση του δρόμου Αγ. Γεώργιος-Λαπαναγοί, η διάσωση της εκκλησίας, η διατήρηση του χώρου ως προς την εικόνα και χαρακτήρα, αλλά και η προβολή του, θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα, για Δήμο και Περιφέρεια. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στα παιδιά μας και τις οικογένειές μας…
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.