Υπόθεση Πάτρας: Ένταση στην εξέταση του ιατροδικαστή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με την επανεξέταση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη που διενήργησε την νεκροψία – νεκροτομή μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη συνεχίστηκε η δίκη της 34χρονης μητέρας από την Πάτρα.

Ο μάρτυρας είχε καταθέσει την περασμένη εβδομάδα αλλά οι απαντήσεις του δημιούργησαν απορίες στο δικαστήριο αφού ήρθαν σε αντίθεση με τις καταθέσεις πολλών γιατρών, με την πρόεδρο της έδρας να ζητά να εξεταστεί και σήμερα προκειμένου να του υποβληθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Ωστόσο, οι συμπληρωματικές ερωτήσεις της προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση του Αλέξη Κούγια, ο οποίος γελώντας έκανε λόγο για «αφανείς συμβούλους» αφήνοντας αιχμές για την καθηγήτρια ιατροδικαστικής και τοξικολογίας Χαρά Σπηλιοπούλου. «Υπονοείτε κάτι για τη διευθύνουσα;» αναφώνησε η πρόεδρος με τον Αλέξη Κουγια να απαντά πως εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι οι ερωτήσεις «σκοπό έχουν να εξουδετερώσουν τις απαντήσεις του ιατροδικαστή που οδηγούν στην αθώωση της κατηγορούμενης».

«Δεν γνωρίζουμε την κ. Σπηλιοπούλου. Κάνω τις ερωτήσεις γιατί κάθομαι και διαβάζω» σημείωσε η πρόεδρος με ποινικολόγο να ζητά συγγνώμη. Βέβαια, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν αμέσως μετά όταν ο κ. Κούγιας κατηγόρησε το δικαστήριο για «παραπλανητικές ερωτήσεις» που δείχνουν «μεροληψία» από την πλευρά της προέδρου.

«Εδώ είστε για να δικάσετε και όχι να καταδικάσετε την κατηγορούμενη. Είναι προκατειλημμένη η θέση σας» είπε ο κ. Κούγιας.

Πάντως ο ίδιος ο Σωτήρης Μπουζιάνης φάνηκε να κρατά αποστάσεις από τα όσα κατέθεσε την πρώτη φορά.

Πρόεδρος: Είδατε κάποιο πρόβλημα στη καρδιά του παιδιού που αν δεν βρίσκονταν η κεταμίνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακοπή;

Μάρτυρας: Μόνο το βάρος.

Πρόεδρος: Οι εξετάσεις έδειξαν φυσιολογικό μέγεθος καρδιάς. Μας είπατε ότι είδατε μια υποτροφική καρδιά.

ΜάρτυραςΣτη προκειμένη περίπτωση είδαμε μια υποτροφική καρδιά, ήταν λιποβαρής σε σχέση με την ηλικία του παιδιού.

Πρόεδρος: Μας είπατε κάποια πράγματα για τον βηματοδότη. Ξέρετε πότε λειτουργεί ο βηματοδότης και πότε ο απινιδωτής;

Μάρτυρας: Ο βηματοδότης ενεργοποιείται όταν πέφτει η λειτουργία της καρδιάς, κάτι άλλο δεν ξέρω.

Πρόεδρος: Επεκταθήκατε σε κάποια καρδιολογικά ζητήματα την Τετάρτη και μας είπατε ότι ο κ. Παπαγιάννης κάνει λάθος.

Μάρτυρας: Μόνο για το βάρος της καρδιάς είπα…

Ο ιατροδικαστής για ακόμα μια φορά απέδωσε το θάνατο του παιδιού στη χορήγηση της κεταμίνης η οποία, όπως σημείωσε, προηγήθηκε της ανακοπής. Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για «προσπάθεια εξουδετέρωσης του μάρτυρα». Πάντως, ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας για την ώρα θανάτου της Τζωρτζίνας καθώς στην κατάθεση του υποστήριξε ότι το παιδί ήταν ζωντανό κατά την προσπάθεια ανάνηψης και μέχρι τις 3 παρά 10 το μεσημέρι. «Αυτό το είπα με βάση τα ευρήματα της τραχείας όχι της καρδιάς. Σας μίλησα για τα σημεία που είδα στη τραχεία αν είναι μεταθανάτια ή προθανάτια» είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Οι γιατροί μπήκαν στις 2:30 στο δωμάτιο και είπαν ότι δεν είδαν ζωτικά σημεία. Διαπίστωσαν μόνο το ρεύμα της καρδιάς αλλά σφίξεις δεν είχε. Εάν έχουμε ένα ζωντανό άνθρωπο και του χορηγηθεί θανατηφόρα δόση κεταμίνης τι προκαλείται;

Μάρτυρας: Καταστολή και υποξία, διότι επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής.

Πρόεδρος: Η θέση της κατηγορούμενης είναι ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε από νοσηλευτές και γιατρούς την ώρα της ανάνηψης. Αφού χορηγήθηκε εκείνη την ώρα γιατί δεν είχαμε αυτά τα συμπτώματα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ξέρω τι κατέγραψε το μόνιτορ

Πρόεδρος: Αν έχουμε ένα άνθρωπο στον οποίο γίνεται προσπάθεια ανάνηψης και δεν έχουμε αποτέλεσμα. Χρόνο θανάτου τι βάζουμε;

Μάρτυρας: Συνήθως στα νοσοκομεία βάζουν χρόνο θανάτου, αφού τελειώσουν όλες οι προσπάθειες.

Πρόεδρος: Ωστόσο ο άνθρωπος αυτός πότε έχει πεθάνει; Δεν είναι από την αρχή που οι γιατροί προσπαθούν να τον συνεφέρουν;

Κούγιας: Έτσι λένε. Αυτά τα οποία ρωτάτε είναι απόψεις γιατρών που η κατηγορουμένη έχει μηνύσει για ιατρικά λάθη, άρα δεν είναι θέσφατα και δεν αξιολογούνται. Βλέπω προκατάληψη που τα χρησιμοποιείτε. Μας είπε πως το παιδί όταν υπέστη το οίδημα ήταν ζωντανό.

Διευκρινιστικές ερωτήσεις δέχτηκε ο ιατροδικαστής και από την εισαγγελέα της έδρας, ενώ κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο συνήγορος της 34χρονης Αλέξης Κούγια παρενέβη αρκετές φορές διαφωνώντας με το ύφος των ερωτήσεων.

Εισαγγελέας: Το παιδί είχε μυική ατροφία κάτω άκρων σχετίζεται αυτό με το βάρος της καρδιάς;

Μάρτυρας: Επόμενο είναι όταν υπάρχει μυϊκή ατροφία να επηρεάζει τη καρδιά, συν το ότι τρέφονταν από τραχειοστομία.

Εισαγγελέας: Αυτή η ατροφική εικόνα των οργάνων της μπορεί να είχε κάποια επίπτωση γενικότερα στην υγεία της;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν καταγράψατε στην ιατροδικαστική την ατροφία των οργάνων.

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να παραβλέψω την κεταμίνη, ο παθολογοανατόμος δεν μου τα είχε αξιολογήσει.  Εκείνος μπορεί να απαντήσει σε αυτό.

Εισαγγελέας: Πως το στηρίζετε ότι αυτό το οίδημα είναι στη στιγμή της διασωλήνωσης;

Μάρτυρας: Γιατί η μόνη ενέργεια που έγινε εκεί είναι η διασωλήνωση.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ήταν πολύ μικρή η καρδιά και πως σε ένα χρόνο δε θα τη βρίσκαμε καθόλου. Τι εννοούσατε;

Μάρτυρας: Υπερβολή ήταν ήθελα να πω ότι ήρθε σε εμάς με πολύ λίγο βάρος. Δεν μου έχει ξανατύχει.

Αίτημα κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης Μπουζιάνη

Βροχή ήταν οι ερωτήσεις από τον συνήγορο του πατέρα τη Τζωρτζίνας. Ο ισχυρισμός του μάρτυρα ότι στο παιδί βρέθηκε ήπιο οίδημα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο όσο βρισκόταν στη ζωή και από τον κ. Μπουζιανη αποδόθηκε στη διασωλήνωση, προκάλεσε την αντίδραση του ποινικολόγου Δημήτρη Γεωργακόπουλου. Ο δικηγορος του Μάνου Δασκαλάκη, αναφέρθηκε στο νοσηλευτικό ιστορικό της Τζωρτζίνας, όπου καταγράφονται προσπάθειες μηχανικής αναρρόφησης υγρών από το παιδί με τη χρήση συσκευής αναρρόφησης από τους γιατρούς, με τον Σωτήρη Μπουζιάνη να συμφωνεί οτι το τραύμα που εντόπισε τελικά μπορεί να οφείλεται σε αυτές. Μάλιστα ο κ. Γεωργακόπουλος προχώρησε στην υποβολή αιτήματος προκειμένου να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των εμπλεκομένων προσώπων και του ιατροδικαστή, ενώ λίγο αργότερα με το αίτημα συντάχθηκε και ο Αλέξης Κούγιας.

Δ. Γεωργακόπουλος: Το γεγονός ότι ζητήθηκε πειθαρχικός έλεγχος ιατροδικαστών στην άλλη υπόθεση σας επηρεάζει με κάποιο τρόπο; Την προηγούμενη φορά συνοδευόσασταν από την κ. Τσάκωνα εκ των ελεγχόμενων, η οποία αποβλήθηκε από την αίθουσα από την πρόεδρο γιατί σχεδόν πανηγύριζε με κάποιες απαντήσεις σας;

Πρόεδρος: Δε θα απαντήσει για την κ. Τσάκωνα ο μάρτυρας.

«Βροχή» ερωτήσεων δέχτηκε ο ιατροδικαστής για την ώρα θανάτου του παιδιού από τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο, με τον κ. Μπουζιάνη να επιμένει ότι «το ήπιο οίδημα είναι ζωτικής αντίδρασης» με τον Αλέξη Κούγια επικαλούμενος ιατρικά συγγράματα να αναφέρει ότι παγκοσμίως καταγράφονται μόνο από διασωλήνωση .

Κούγιας: Την ώρα που ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ ήταν ζωντανό ή νεκρό; Οι γιατροί λένε πως ήταν νεκρό. Το οίδημα που βρήκατε δείχνει ότι ήταν ζωντανό ή νεκρό;

Μάρτυρας: Είναι ζωτικής αντίδρασης.

Κούγιας: Έχετε δει κάπου οπουδήποτε οίδημα από απορρόφηση ή αναρρόφηση;

Μάρτυρας: Δεν επέχει πέσει στην αντίληψη μου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.