Νύχτα αγωνίας για τα μέτωπα της φωτιάς σε Ρόδο, Δυτική Αττική, Κορινθία και Σπάρτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
 Ενεργά παραμένουν τα τέσσερα μεγάλα μέτωπα φωτιάς στη χώρα, όπως ενημέρωσε η πυροσβεστική το απόγευμα της Τετάρτης. Μετά τις αναζωπυρώσεις στη Νέα Πέραμο, όπου το CNN Greece κατέγραψε τις επιχειρήσεις στον οικισμό της Νέας Ζωής, πιο δύσκολη δείχνει να είναι η κατάσταση στη Ρόδο με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να δίνει εντολή εκκένωσης στον Απόλλωνα. Σημαντικό παραμένει το μέτωπο σε Έμπωνα και Προφήτη Ηλία. Από το απόγευμα οι μάχες με τις φλόγες εντάθηκαν και σε οικισμούς στα Δερβενοχώρια. 

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Πάρνηθα, ενώ η Τροχαία προχωρά στις απαραίτητες διακοπές κυκλοφορίας προς διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Μάχη για να μην εξαπλωθεί η φωτιά και σε άλλους οικισμούς στη Δυτική Αττική, δίνει η Πυροσβεστική, την ώρα που οι φλόγες συνεχίζουν για τρίτη μέρα το καταστροφικό έργο τους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στο Λουτράκι η φωτιά είναι σε εξέλιξη με αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά εξακολουθεί να προβληματίζει την Πυροσβεστική και στη Λακωνία.

Στη χώρα μας σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Μεσσηνία: Σύλληψη 30χρονου για εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της Π.Υ. Καλαμάτας, ένας 30χρονος άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση, σε δασικές εκτάσεις, στις περιοχές Υάμεια και Χρυροκελαριά Μεσσηνίας.

Σε ετοιμότητα και το Λιμενικό για εκκενώσεις από θάλασσα

Για μια ακόμη δύσκολη νύχτα ετοιμάζονται οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, της Κορινθίας, της Ρόδου, αλλά και της Λακωνίας, καθώς τα πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει σε εκκενώσεις περιοχών.

Στην πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, το Λιμενικό έχει έτοιμα τρία πλωτά, στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας, στους Αγίους Θεοδώρους (Κορινθία) άλλα δύο πλωτά και επίσης στη Βόρεια-Βορειοδυτική Ρόδο έχει έτοιμα 5 πλωτά σκάφη και ιδιωτικά, εφόσον απαιτηθεί.

Μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά της Ρόδου – Τουλάχιστον δύο τα μέτωπα στο νησί

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 20/07

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Εντολή εκκένωσης του Απόλλωνα Ρόδου

Πριν απο λίγο δόθηκε εντολή απο την Πολιτική Προστασία για εκκένωση της κοινότητας Απόλλωνα Ρόδου.

Παράλληλα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου ζητούν με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Βίντεο από τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Νέα Πέραμο.

Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας για τα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών στα Δερβενοχώρια

Βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Φωτογραφίες από τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Νέα Πέραμο.

ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Φωτιά στη Λακωνία: Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου ERICKSON λόγω βλάβης

Το απόγευμα της Τετάρτης ένα ελικόπτερο ERICKSON που επιχειρεί στη φωτιά στη Λακωνία, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο που βρίσκεται στο Πυρί Σπάρτης, λόγω μηχανικής βλάβης.

Το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY ήδη έχει δοθεί εντολή να αντικατασταθεί με άλλο ελικόπτερο για να συνδράμει στη φωτιά που μαίνεται στις περιοχές Δαφνί, Λυκοβουνό και Πυρί.

Συγκλονιστικό βίντεο από την πύρινη κόλαση στη Ρόδο

Η τιτάνια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στο χωριό Έμπωνας της Ρόδου.

Τελευταία ενημέρωση για τις πυρκαγιές (ώρα 18:00)

Δερβενοχώρια: η μεγαλύτερη επιχείρηση γίνεται στο χωριό Στεφάνι και ανατολικά προς τις παρυφές της Πάρνηθας, όπου υπάρχει ένταση του φαινομένου και διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και έδαφος. Εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά μέτωπα: από Στεφάνι προς Πράσινο, από Πάνακτο προς Οινόη (δυτικά- βορειοδυτικά), από Παλαιοχώρι προς Αγία Σωτήρα, στο Πανόραμα (οικισμός Τιτάν), όπως επίσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τις δυνάμεις για την προστασία των οικισμών, από την Μάνδρα προς Κιάφα, από την Μάνδρα προς Καντήλι, από το Καντήλι προς Βλυχάδα, από Γοργοεπηκοο- Κιάφα προς Βλυχάδα και νοτιοανατολικά από Τιτάν προς ΕΥΔΑΠ και από Τιτάν προς Δερβενοχώρια.

Σε όλη την περίμετρο διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από έδαφος και αέρα, ενώ γίνονται και χωματουργικές εργασίες, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό και στο βορειοδυτικό μέτωπο για να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς στους ορεινούς όγκους (συνολικά επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύονται σταδιακά από τα εναέρια που αποδεσμεύονται από Λουτράκι).

Λουτράκι: σε εξέλιξη, επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρο, 43 οχήματα, δύο αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα συν ένα συντονιστικό

Ρόδος: έχει ανοίξει αρκετά το μέτωπο της φωτιάς από Έμπονα προς Σάλακο (όπου έγινε και η εκκένωση) και κατεβαίνει νότια, εκεί συνεχίζουν να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρα επιχειρούν 3 τράκτορες, 1 Σινουκ, 1 Μ8, 2 Augusta bell 214 και καταφθάνουν 2 CL-415, που ενισχύουν την προσπάθεια.

Επιπρόσθετα αποστέλλονται 2 οχήματα από Κω και 5 από Πειραιά για την υποβοήθηση του έργου της κατάσβεσης από αύριο το πρωί.

Έχει πέσει ο αέρας, η εικόνα είναι βελτιωμένη και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Λακωνία: στο Λευκόχωμα δίπλα στο παλιό αεροδρόμιο που επεκτάθηκε σε δασικό δίπλα σε μια μεγάλη ρεματιά, όπου επιχειρούσαν 2 PZL, ένα S-64 και ένα M8.

Yπουργείο Υγείας: Έκτακτη ενημέρωση την Πέμπτη για τον καύσωνα

Σε έκτακτη ενημέρωση αύριο Πέμπτη 20/07 για τον επικείμενο καύσωνα προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικότερα όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, επιστήμονες – μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσουν, αύριο, Πέμπτη, στις 11:00 τους πολίτες με οδηγίες για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Φωτιά και στη Λήμνο

Φωτιά ξέσπασε και στη Λήμνο. Σύμφωνα με το limnosreport.gr, η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί στο χωριό Κοντιάς, σε χορτολιβαδική έκταση. Η φωτιά καίει χωράφια με καλαμιές, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν απειλούνται οικισμοί.

Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Ερυθρός Σταυρός: Υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών στις πυρκαγιές για τρίτο 24ωρο

Οι εθελοντές και το προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επιδεικνύοντας αστείρευτα ψυχικά αποθέματα και μεγαλείο ψυχής, συνεχίζουν για τρίτο 24ώρο να βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των πυροσβεστών και των πολιτών που μάχονται με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα της Δυτικής Αττικής.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Μάχη με τις φλόγες στη Νέα Πέραμο

Στις φλόγες έχει παραδοθεί ένα οίκημα στη Νέα Πέραμο, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο που τράβηξε η κάμερα του CNN Greece και του Νίκου Ραζή.

Κλειστά από σήμερα όλα τα πάρκα της Αττικής

Από αυτή την ώρα και για όσο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, κλειστά θα είναι το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος.

Με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις συστάσεις των ειδικών σε περιπτώσεις επικράτησης πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και του επιπέδου επικινδυνότητας πυρκαγιάς στην Αττική να φθάνει ακόμα και το 4, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για προληπτικούς λόγους, αποφυγής απώλειας ανθρώπινης ζωής και κακόβουλων ενεργειών όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας θα παραμείνουν κλειστά.

Έκτακτα μέτρα του δήμου Αθηναίων λόγω καύσωνα

Όπως ανακοινώθηκε από αύριο Πέμπτη (20/07) έως και την Τρίτη (25/07), drones στο Λυκαβηττό θα επιτηρούν τους χώρους πρασίνου, ενώ μικτά κλιμάκια επιφυλακής και πυροπροστασίας θα βρίσκονται συνεχώς σε λόφους, άλση και μεγάλα πάρκα.

Με εντολή Νετανιάχου το Ισραήλ στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Ελλάδα

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί, θα στείλει το Ισραήλ με απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία, διαμηνύει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Φωτιές: Έρχονται νέες ενισχύσεις από Ρουμανία, Πολωνία και Σλοβακία

Ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, έπειτα από αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM).

Αναλυτικά, σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε χθες Τρίτη (18/07) επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν –επίσης αμέσως– οι ακόλουθες χώρες:

Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα.

Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα.

Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο – Εκκενώθηκαν χωριά, έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το απόγευμα της Τρίτης 18/07 στο νησί της Ρόδου.

Η φωτιά καίει σε τέσσερα μέτωπα σε δασική έκταση στις περιοχές μεταξύ Απολλώνιας και Λάρνας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.

Ήδη από τις 12:26 το μεσημέρι της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής. Έμπειροι εθελοντές δασοπυροσβέστες μιλούν για μια από τις πιο μεγάλες, πιο επικίνδυνες και πιο δύσκολες να ελεγχθούν φωτιές, των τελευταίων ετών στη Ρόδο.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.