Καταργείται το πέναλτι 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους – Τι αλλάζει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αλλαγή πλεύσης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά την «ποινή» των συνταξιούχων που εργάζονται. Το σενάριο που εξετάζεται δεν είναι η μείωση του πέναλτι ή η αναλογικότερη υποβολή του αλλά η έξτρα φορολόγηση του εισοδήματος που απορρέει από την απασχόληση των συνταξιούχων είτε είναι μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το σκεπτικό είναι ο εξορθολογισμός στη φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία και σύνταξη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος «πρέπει να δοθεί ένα σοβαρό κίνητρο για να δηλώνει την εργασία του ο συνταξιούχος είτε απασχολείται για την ενίσχυση του εισοδήματός τους είτε για να αισθάνεται ενεργός πολίτης. Μ΄αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία».

Η σχετική διάταξη που αναμένεται να έρθει στη βουλή τον Οκτώβριο σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας «Περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας» θα προβλέπει:

  1. Την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή αν η κύρια σύνταξη είναι 1.000 ευρώ, σήμερα παρακρατούνται τα 300 ενώ πρακράτηση 30% υφίσταται και η επικουρική σύνταξη.
  2. Με τη νέα διάταξη ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα με βάση την κλίμακα.
  3. Ωστόσο στο εισόδημα που εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του και το δηλώνει θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μια έξτρα φορολόγηση. Το ύψος της φορολογικής σφήνας δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για 10%-15%. Ο έξτρα φόρος θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα οριστεί ένα πλαφόν στο φόρο ώστε να μην υπερφορολογείται ο εργαζόμενος συνταξιούχος.

Η ωφέλεια του νέου τρόπου φορολόγησης -μηδενική, μικρή η μεγαλύτερη- εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης και το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος .

Δηλαδή με σύνταξη 800 ευρώ και εισόδημα από εργασία 500 ευρώ μηνιαίως (μερική απασχόληση) ο εν λόγω συνταξιούχος βγαίνει κερδισμένος. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της διάταξης, να βοηθηθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος που θέλει να ενισχύσει το εισόδημά τους δουλεύοντας μερικώς η εκ περιτροπής.

Αντίθετα στα υψηλά εισοδήματα δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφοροποίηση από το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα να μη δίνεται κίνητρο για νόμιμη εργασία.

Παράλληλα, το υπουργείο εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία σε 72 και 120 δόσεις. Η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση εκπνέει στις 31 Ιουλίου 2023.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.