Η στρατηγική των κομμάτων για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ζεσταίνουν και πάλι «μηχανές» τα κόμματα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, μετά και την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της βουλής. Οι πολιτικοί αρχηγοί ρίχνονται και πάλι στη μάχη, αρχίζοντας εκ νέου περιοδείες, βελτιώνοντας λάθη και παραλείψεις που εντόπισαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και θέτοντας και πάλι εκλογικά διλήμματα.

Η αυτοδυναμία παραμένει ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θέτει στελέχη και κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση, ζητώντας να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός ή αλαζονεία, ιδίως και λόγω της επιτυχίας της 21ης Μαΐου.

Η φράση «η κάλπη είναι άδεια» που ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη εξάλλου, αυτή ακριβώς τη στόχευση έχει, να στείλει μήνυμα τόσο στο κόμμα όσο και στους ψηφοφόρους, ότι τίποτα δεν έχει κριθεί όσο υπάρχει νέα εκλογική δοκιμασία, και όλα μπορούν να συμβούν μέχρι τελευταία στιγμή. Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν κόμματα πολύ κοντά στο κατώφλι του 3% και η είσοδός τους στη Βουλή, θα μπορούσε να ανατρέψει τους συσχετισμούς, ανεβάζοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας και κάνοντας πιο δύσκολο τον στόχο για τη ΝΔ.

«Η κάλπη στις 25 Ιουνίου θα είναι πάλι άδεια. Όλα ξεκινούν πάλι από την αρχή. Μη θεωρήσετε ότι η μάχη αυτή έχει ήδη κριθεί. Σας ζητώ να δώσουμε μαζί τη μάχη για την παράταξή μας και να είμαστε και πάλι οι μεγάλοι νικητές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Περιστέρι, από όπου επέλεξε να αρχίσει το νέο κύκλο περιοδειών του, ενώ την Τρίτη αναμένεται να επισκεφθεί την Κρήτη.

Πλήρη ανασυγκρότηση και καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική επιχειρεί την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το χαμηλό ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Στη μάχη για τις εκλογές μπήκε επισήμως τη Δευτέρα η νέα Εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνεδρίασή της, να κάνει λόγο για «χειροπιαστή απόδειξη ότι ελήφθη το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών». «Λαμβάνουμε το μήνυμα και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι. Να αλλάξουμε εν κινήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε «στόχος είναι να ανατραπούν οι συσχετισμοί, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό».

Μάλιστα για το σκοπό αυτό, αλλάζει και η επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος, και σε πρώτο πλάνο περνούν πλέον το πρόγραμμα και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η κριτική στον αντίπαλο. «Το επόμενο διάστημα να επιχειρήσουμε να επανασυστήσουμε τις προγραμματικές θέσεις. Θα είναι στο επίκεντρο της καμπάνιας και της προεκλογικής εκστρατείας. Θα μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα για την ακρίβεια, τη δημόσια υγεία και την παιδεία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας τον τόνο για τον τρόπο που θα πορευτεί προς τις κάλπες.

Στο ΠΑΣΟΚ, βασικό στοίχημα αποτελεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του το επόμενο διάστημα ενώ βασική προτεραιότητα δίνεται στην άμεση επαφή με τους πολίτες. Στόχος είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ η κύρια προοδευτική παράταξη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, και για το σκοπό αυτό διαμηνύουν πως «πραγματικός φόβος δεν είναι αυτός της ακυβερνησίας αλλά της παντοδυναμίας του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ζήτησε από τα στελέχη της πρώτης γραμμής, να «κρατούν» την μπάλα χαμηλά, χωρίς έπαρση και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ όλο τον κόσμο της κεντροαριστεράς.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.