Κικίλιας: Η κλιματική κρίση είναι εδώ, θα έχουμε πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας της χώρας, που περιλαμβάνει αμεσότερη επέμβαση των μηχανισμών, το σχέδιο «ΑΙΓΙΣ», παρουσίασαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αρμόδιος υπουργός ο Βασίλης Κικίλιας.

Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, που αφορά στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού αλλά και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας παρουσιάστηκε από το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Θα δίνουμε μάχη κάθε μέρα»

«Είναι ένα πρόγραμμα 2,1 δισ. ευρώ. Εκφεύγει των πολιτικών κομμάτων και της μικροπολιτικής η δυνατότητα να μπορέσει να προχωρήσει διαγωνισμούς 1.5 δισ. ευρώ σε 9 μήνες για να έχει η χώρα για τα επόμενα 40 χρόνια 7 νέα Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου πυρόσβεσης και μετακίνησης δασοκομάντος, 1.100 πυροσβεστικά, 101 drones, μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, όλα καινούργια. Αρχίζουν να παραλαμβάνονται μετά την αντιπυρική περίοδο. Τεχνητή νοημοσύνη και κεντρικό σύστημα να ελέγχονται όλα αυτά, σένσορες, κάμερες», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας.

«Και τα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες είναι πρώτη προτεραιότητα στο ‘ΑΙΓΙΣ’ και τα μέσα ατομικής προστασίας για τους εθελοντές. Έχουν ό,τι χρειάζεται, είναι οι πιο πολλοί πυροσβέστες από κάθε άλλη φορά στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας, 15.000 μόνιμοι και 2.500 εποχικοί, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πάμε σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Με αυτό το πρόγραμμα θα πάψουμε να νοικιάζουμε, θα μας ανήκουν, θα γίνει απόσβεση, θα έχουν οι πυροσβέστες μας, οι εθελοντές μας, οι στρατιώτες μας όλο τον εξοπλισμό για να στηριχθούν στην οποιαδήποτε κρίση. (…) Η κλιματική κρίση είναι εδώ θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. (…) Θα δίνουμε μάχη κάθε μέρα. Θέλω να παρακαλέσω θερμά τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φέτος».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.