Σωματείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: 28η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Δ.Σ  του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Αγιος Ανδρέας” (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ), σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

H 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» με στόχο την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Η φετινή αυτή ημέρα βρίσκει εμάς τους Υγειονομικούς, σε πιο δυσμενή θέση εκτεθειμένους σε κινδύνους που βάσει επιστημονικών μελετών προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Η περαιτέρω ενατικοποίηση της εργασίας μας λόγω της αυξανόμενης υποστελέχωσης, οι εξαντλητικές βάρδιες (2 Νοσηλεύτριες για 35 και πλέον ασθενείς) το κυκλικό ωράριο, η εργασία με 1repo την εβδομάδα, είναι παράγοντες που αποδεδειγμένα από επιστημονικές μελέτες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων όπως Μυοσκελετικά προβλήματα,κακοήθειες, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακά κλπ.

Το 40% των υγειονομικών αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα(2η σε συχνότητα μετά τον κλάδο των Κατασκευών) μεγάλος αριθμός συναδέλφων πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα και κακοήθειες, το 52% των Υγειονομικών αναφέρει «εργασιακό άγχος» σύμφωνα με μελέτες.

Πάνω από 3.000 συνάδελφοι Υγειονομικοί διαθέτουν Πιστοποιητικό Αναπηρίας.

Παρ’ όλα αυτά δεν υλοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα της ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Δεν μπορούν οι Υγειονομικοί να εργάζονται ως 67 ετών και να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες.

Όπου έχουν παρθεί πρωτοβουλίες σχετικές με την υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους , έχουν μειώσει την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας κατά 30%. Εκεί θα πρέπει να δοθεί το βάρος από την πολιτεία για να μην χάνει πολύτιμο υγειονομικό δυναμικό.

Με αφορμή  την 28η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία διεκδικούμε:

  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για να σταματήσει  η εντατικοποίηση στην εργασία μας.
  • Αύξηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος και επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους Υγειονομικούς.
  • Μέτρα προστασίας και ασφάλειας και σύσταση των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των  Εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.