Εκλογές 2023: Σύγχυση με το «Α» στους εκλογικούς καταλόγους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύγχυση επικράτησε κατά τη σημερινή ψηφοφορία για τις εθνικές εκλογές με το γράμμα «Α» στους εκλογικούς καταλόγους.

Συγκεκριμένα, σε ορισμένους εκλογικούς καταλόγους σε στήλη δεξιά από τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα, αναγράφεται το γράμμα «Α», που υποδηλώνει το φύλο του ψηφοφόρου (Άρρεν). Ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι θεωρώντας εσφαλμένα ότι αυτή η ένδειξη υποδηλώνει «Απόδημο», δηλαδή εκλογέα που ψηφίζει στο εξωτερικό, δεν επιτρέπουν στους εκλογείς να ψηφίσουν.

Σημειώνεται πως για τους απόδημους ψηφοφόρους εξωτερικού η ένδειξη με το γράμμα «Α» (δηλαδή «Απόδημος») σημειώνεται στον εκλογικό κατάλογο αριστερά πριν από τη στήλη με τον αύξοντα αριθμό του εκλογικού καταλόγου (όπως και η ένδειξη με το γράμμα «Ε» που υποδηλώνει «Ετεροδημότη»).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μην δημιουργείται αυτή η σύγχυση με αποτέλεσμα να στερούνται το εκλογικό τους δικαίωμα πολλοί ψηφοφόροι, όπως αναφέρει το 902.gr. Ζήτησε από το υπουργείο την άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, το οποίο απάντησε ότι το αντιμετωπίζει, στέλνοντας σχετικό γραπτό μήνυμα (SMS) στους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Όπως επισημαίνεται, οι ψηφοφόροι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να επιμένουν αποφασιστικά να ψηφίζουν, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, υποβάλλοντας, σε περίπτωση άρνησης, σχετικές ενστάσεις στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.