Η γαλλική δικαιοσύνη αποφασίζει για τον Πατρινό Νίκο Μπογονικολό – Τι λέει o δικηγόρος του

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αίτημα έκδοσης του εντολέα του στην Ελλάδα, κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του πατρινού επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού που κατηγορείται για λαθρεμπόριο τεχνολογικού εξοπλισμού στην Ρωσία και ο οποίος συμπληρώνει έξι μήνες κρατούμενος στο Παρίσι.

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση με τον Έλληνα «πράκτορα», που τον βαραίνουν οι κατηγορίες για λαθρεμπόριο τεχνολογικού εξοπλισμού, πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης, στη Ρωσία, κατά παράβαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η υπόθεση μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, με πολλές διακοπές και προδικαστικά ερωτήματα, ενώπιον του Εφετείου του Παρισίου, οδεύει προς το τέλος της πρώτης φάσης. Οι Γάλλοι δικαστές καλούνται να ανακοινώσουν στις 20 Δεκεμβρίου την ετυμηγορία τους επί του αιτήματος έκδοσης του Έλληνα υπηκόου Νίκου Μπογονικολού, είτε στις ΗΠΑ είτε στη χώρα μας.

Από την ημέρα της σύλληψης του, την 9η Μαΐου 2023, το δικαστήριο ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και εγγυήσεις για τη δικαστική μεταχείριση του κατηγορούμενου από τις αρχές των ΗΠΑ. Οι αιτήσεις-εγγυήσεις των γαλλικών αρχών απαντήθηκαν από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ με την υπεράσπιση ωστόσο του κατηγορούμενου να επιμένει ότι δεν είναι επαρκείς αλλά ελλειμματικές και αόριστες.

Γαλλικές Αρχές

Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 20η Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να αποφανθεί οριστικά το Εφετείο του Παρισίου. Ωστόσο σε έναν ύστατο ελιγμό ο συνήγορος του κατηγορούμενου, κ. Νικόλαος Ζήνδρος, ζητάει με αίτηση του στην Εισαγγελία Εφετών να επανεξετάσει το ζήτημα της ελληνικής δικαιοδοσίας επί της υπόθεσης, καθώς όπως υποστηρίζει η τέλεση των αδικημάτων είχε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

«Κατά την άποψη μας, τουλάχιστον για κάποιες από τις αποδιδόμενες με το κατηγορητήριο πράξεις, καθιδρύεται ευχερώς δυνατότητα εφαρμογής των ελληνικών ποινικών νόμων και συνακόλουθα έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από την Ελλάδα. Κατόπιν τούτου αιτηθήκαμε να επανεξεταστεί το ζήτημα της ύπαρξης ελληνικής ποινικής δικαιοδοσίας για τα αποδιδόμενα αδικήματα από τις αμερικάνικες αρχές λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο, και όχι μόνο μέρος, των πραγματικών περιστατικών και αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο Έλληνας υπήκοος», δηλώνει στο real.gr ο Νικόλαος Ζήνδρος, συνήγορος υπεράσπισης του πατρινού επιχειρηματία.

Όπως σημειώνει ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, η απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών θα πρέπει να έχει αποφανθεί σχετικά με το αίτημα έκδοσης στη χώρα μας πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν και το δικαστήριο της Γαλλίας θα αποφασίσει για το μέλλον του Νίκου Μπογονικολού.

Στρατιωτικός εξοπλισμός

Στα επίσημα έγγραφα που φαίνεται να έχουν στην κατοχή τους οι ΗΠΑ, περιγράφονται οι συναντήσεις του Έλληνα επιχειρηματία με Ρώσους μυστικούς πράκτορες της SVR, με το FBI να αποκτά πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλασσε μαζί τους ο Νίκος Μπογονικολός. Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί κατέχουν τα εικονικά τιμολόγια από τα οποία προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος, μέσω της εταιρείας του, αγόραζε από τις ΗΠΑ προϊόντα τεχνολογίας και στη συνέχεια τα εξήγαγε στη Ρωσία, όπου συναλλασσόταν με δύο εταιρείες με τις επωνυμίες Serniya Engineering και Sertal. Όπως προκύπτει από τις έρευνες του FBI, πίσω απ’ αυτές τις εταιρείες βρίσκονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Το 2018 και το 2020, ο πατρινός επιχειρηματίας φαίνεται ότι προμηθεύτηκε από εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ στρατιωτικές κεραίες (tactical military antennas) για λογαριασμό του ομίλου Serniya, παρά το γεγονός ότι ψευδώς φαινόταν ως τελικός παραλήπτης μια εταιρεία τεχνολογικών υλικών με έδρα την Ολλανδία.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και διπλής χρήσης στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά αλλά και εξελιγμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

real.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.