Πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”: Λύση στο πρόβλημα της ακριβής στέγης ψάχνει η κυβέρνηση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το καυτό πρόβλημα της ακριβής στέγης θα επιχειρήσει να εκτονώσει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα ανακαινίζω-νοικιάζω, του οποίου η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει σε λίγες ημέρες. Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί προκαλώντας πονοκέφαλο στους ενοικιαστές, καθώς σε συνδυασμό με τις τσουχτερές τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, αδειάζουν το πορτοφόλι σε χρόνο ρεκόρ.

Σήμερα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 800.000 σπίτια παραμένουν κλειστά, κυρίως γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν χρήματα να τα ανακαινίσουν, είτε γιατί οι προηγούμενοι ενοικιαστές άφησαν…φέσια που δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των κλειστών σπιτιών ειναι μεγάλος και θα μπορούσε να αποτελέσει μία βαλβίδα…ανακούφισης ή και πτώσης των τιμών, εάν αυτά ανοίξουν, δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση των δαπανών για την ανακαίνιση των κλειστών σπιτιών σε ποσοστό 40% και την υποχρέωση οι εργασίες να αντικατοπτρίζονται σε ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Λύση στο πρόβλημα της ακριβής στέγης ψάχνει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω” – Οι δικαιούχοι κι οι προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις
Δικαιούχος για να μπει στο πρόγραμμα μπορεί να είναι:

-ο ιδιοκτήτης ή ο επικαρπωτής του ακινήτου σε ποσοστό πάνω από το 50%, ενώ το ακίνητο θα πρέπει να έχει έκταση μέχρι 100 τμ και να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή

-το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα να μην υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και

-Η συνολική ακίνητη περιουσία του ιδιοκτήτη ή επικαρπωτή να μην υπερβαίνει τις 300.000,00 ευρώ

-το ακίνητο δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ούτε ως μισθωμένο και να δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

-οι δικαιούχοι να μην έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και να μην έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους. Όσοι μπουν στο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α) τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,

β) μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Η μάχη κατά της ακρίβειας και των τάσεων αισχροκέρδειας θα συνεχιστεί και την χρονιά που έρχεται καθώς όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα αργήσει να αποκλιμακωθεί, ενώ όπως εκτιμούν οι ειδικοί, οι τιμές δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα προ δυο ετών.

Σε αυτό το κλίμα των εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων, οι έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ θα συνεχιστούν, όπως και η μείωση τιμής 5% σε περισσότερα από 1000 προϊόντα, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τον Ιανουάριο θα δώσουν μία ανάσα στα ταλαιπωρημένα από την ακρίβεια νοικοκυριά.

Τον Απρίλιο αναμένεται η τέταρτη αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ βασικός και φιλόδοξος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου -μέχρι το τέλος της 4ετίας- είναι η αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.