Λαμπρή ήταν η υποδοχή του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου – Θα παραμείνει για πάντα στην Μητρόπολη Πατρών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων, κλήρου και λαού, η Πάτρα υποδέχθηκε χθες το σύμβολο της θυσίας και της νίκης της ζωής έναντι του θανάτου, του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου μετά Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή  Βατοπαιδίου που κόμισε στην πόλη του πολιούχου ο Καθηγούμενος, Γέροντας Εφραίμ.

Η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού έγινε στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου, όπου και το ιερό κειμήλιο θα παραμείνει εσαεί στην πόλη του πολιούχου, χαρίζοντας ευλογία στους πιστούς.

Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και οι πιστοί έσπευσαν να καταθέσουν την ευλάβειά τους προσκυνώντας το αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου και τοΤίμιο Ξύλο.

O Mητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με μεγάλη συγκίνηση και θερμά λόγια ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για την αγάπη του αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «δεν κομίζετε απλώς το πιστότατο αντίγραφο του Τιμίου Σταυρού, μεταφέρετε τον ίδιο τον Σταυρό του Κυρίου, το σύμβολο της θυσίας και της νίκης της ζωής έναντι του θανάτου», ενώ εστίασε στην σημασία που έχει το γεγονός ότι το ιερό σέβασμα θα μείνει στο διηνεκές ως «θησαυρός θαυμάτων» στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Ο κ. Εφραίμ στην αντιφώνησή του εξέφρασε το δέος και τον θαυμασμό του για την παρουσία του στην πόλη του Πρωτοκλήτου και ιδίως στον ευλογημένο Ναό του Πολιούχου μας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δωρεά του αντιγράφου του Σταυρού στηνΠάτρα, η οποία όπως είπε οφείλεται στην προσφορά ενός πιστού από την Ουκρανία, φίλου του Αγίου Όρους και ιδίως της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δωρητής προσέφερε το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ στην Μονή Βατοπαιδίου και ο Γέροντας του πρότεινε αυτή η δωρεά να αξιοποιηθεί για το αντί γραφο του Σταυρού προκειμένου να παραμείνει στον ναό του Αγίου Ανδρέου ως ευεργέτης. Ο ίδιος το απεδέχθη και μάλιστα ήρθε στην Πάτραόπου έζησε συγκινητικές στιγμές από την υποδοχή και το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των Πατρινών.

Ο κ. Εφραίμ αναφέρθηκε και στο Τίμιο Ξύλο, το οποίο βρέθηκε στο οστεοφυλάκιο της Μονής και τέθηκε στο αντίγραφο του Σταυρού ως αγιαστικό μέσο για να έχει μεγαλύτερη δύναμη.

Εξήρε την παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου στην τοπική μας Εκκλησία και τον ευχαρίστησε για τα θερμά λόγια του, με τον κ. Χρυσόστομο να προσφέρει σε ανάμνηση της παρουσίας του ένα ιερό επιγονάτιο με την εικόνα του Αγίου Ανδρέου. Επίσης, ο Επίσκοπος Πατρών προσέφερε ως δώρο μια εικόνα στον δωρητή του Αντιγράφου του Σταυρού και τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.

Εντυπωσιασμένος από τον επιβλητικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου δήλωσε ο Ουκρανός δωρητής, καταθέτοντας την αγάπη του για την Ελλάδα και για την Ορθοδοξία. «Έχω επι-σκεφθεί το Άγιο Όρος 22 φορές και έχω φιλοξενηθεί πολλές φορές στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και αντλώδύναμη από την εικόνα της Παναγίας και από τους Αγίους» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμητική αναφορά στο πρόσωπό του τόσο προς τον Γέροντα Εφραίμ όσο και προς τον Επίσκοπο των Πατρών.

Κατά την υποδοχή του αντιγράφουτου Τιμίου Σταυρού τελέστηκε δοξολογία στον κατάμεστο ναό του πολιούχου όπου συμπαραστάθηκε και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθοςκαι πλειάδα κληρικών και στην συνέχεια οι χαιρετισμοί προς τον Σταυρό.

Στις 9 το βράδυ ο π. Εφραίμ τέλεσε ιερά αγρυπνία στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου όπου ευρίσκεταιο Αποστολικός Τάφος του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων.

Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αχαΐας Σπύρος Τσιρώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, οι αντιδήμαρχοι Υγείας και Πρόνοιας του ∆ήμου Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη και Α. Τογιοπούλου, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα ∆υτική Ελλάδα» Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πάτρα» Νίκος Νικολόπουλος, o πρόεδρος του ΕΑΠ Ιωαν. Καλαβρουζιώτης, πρώην βουλευτές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, σύσσωμη η τοπική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, ενώ υπήρξε και αντιπροσωπείαφουστανελοφόρων.

Γνώμη

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.