Παιδί: Έτσι θα ξυπνά πιο εύκολα το πρωί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το να παλεύουμε να ξυπνήσουμε το πρωί είναι κάτι που βιώνει όχι μόνο το παιδί μας μα συχνά κι εμείς. Είναι φυσιολογικό λοιπόν για τα παιδιά να χρειάζονται λίγη παραπάνω ενθάρρυνση για να σηκωθούν και να ετοιμαστούν για το σχολείο.

Ίσως αναρωτιέστε αν το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετά. Ίσως πάλι ανησυχείτε πως αγχώνεται για κάποιο επερχόμενο τεστ. Μπορεί γενικώς να πάω ο νους σας σε πάρα πολλές αιτίες στην προσπάθειά σας να βρείτε το «γιατί». Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε τόσο εσείς όσο και το παιδί για να είναι τα πρωινά μια συνολικά καλύτερη εμπειρία.

Συμβουλές για μια πιο ευχάριστη πρωινή ρουτίνα

Μια καλή στρατηγική για πιο ευχάριστα πρωινά είναι να δημιουργήσετε μια ρουτίνα προβλέψιμη και σταθερή. Είναι γνωστό πως τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν γνωρίζουν τι να περιμένουν και το να έχουν συγκεκριμένες εργασίες να ολοκληρώσουν, όπως για παράδειγμα να πλύνουν τα δόντια τους, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο.

Στα πλαίσια αυτού, συνίσταται να:

Χρησιμοποιείτε ανταμοιβές

Για τα μικρότερα παιδιά, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτε ένα σύστημα ανταμοιβής για να τα παρακινήσετε να ολοκληρώσουν καθημερινές εργασίες, όπως το ντύσιμο. Η ανταμοιβή δεν χρειάζεται να είναι υλική. Ακόμη και μια επιπλέον αγκαλιά θα μπορούσε να προσφέρει στο παιδί σας μια αίσθηση ολοκλήρωσης.

Ρωτήσετε το παιδί σας πώς θα ήθελε να ξυπνά

Σε μερικά παιδιά αρέσει να ξυπνούν με το ξυπνητήρι. Άλλα προτιμούν μια πιο ήπια αφύπνιση. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και κατά τη διάρκεια αυτών να γίνουν λάθη μέχρι να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για το παιδί σας, αλλά αξίζει τον κόπο να βρείτε τη σωστή στρατηγική που θα κάνει τα πρωινά να κυλούν πιο ομαλά.

Σχεδιάζετε το πρωινό από το βράδυ

Σκεφτείτε να συμπεριλάβετε το παιδί σας σε αυτή τη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, επιλέξτε τα ρούχα του παιδιού πριν τον ύπνο και ρωτήστε το ποιο μπλουζάκι θα ήθελε να φορέσει την επόμενη μέρα. Δώστε του επίσης δύο ή τρεις επιλογές πρωινού και βάλτε το να επιλέξει ποιο θα ήθελε να φάει.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, καλό είναι να ενθαρρύνετε αυτές τις διαδικασίες που μπορούν να κάνουν μόνα τους από το προηγούμενο βράδυ μέχρι να τους γίνουν συνήθεια και βέβαια ν τα βοηθάτε όποτε το χρειάζονται.

Δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν τρώει πολύ και δεν πίνει πολύ νερό πριν ξαπλώσει.

Επιπλέον, αποφύγετε το χρόνο οθόνης οικογενειακώς τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα πριν τον ύπνο καθώς και το διάβασμα για το σχολείο αργά τη νύχτα.

Εάν το παιδί σας κάνει ντους το πρωί, καλύτερα να το κάνει το βράδυ για μεγαλύτερη χαλάρωση.

Άλλη μια καλή ιδέα είναι να του διαβάσετε ένα βιβλίο ή απλά να συνομιλήσετε για την ημέρα σας. Μια χαμηλόφωνη συνομιλία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που και οι δυο χρειάζεστε για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε ήρεμα.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.