ΦΠΑ: Μόνιμα χαμηλός ο συντελεστής 13% σε τουρισμό και συγκοινωνίες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένα κεφάλαιο εκτάκτων μέτρων στήριξης και μειώσεων φόρων που άνοιξε το 2020 λόγω πανδημίας και lockdown κλείνει το 2023. Ένα νέο όμως ανοίγει το 2024, με την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει μόνιμα μειωμένο τον ΦΠΑ στο 13% για τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών. Έτσι, από την πλευρά της φορολογίας, δεν συντρέχει λόγος πια για να αυξηθούν κατά 10% από 1.1.2024 οι τιμές στα κόμιστρα των ταξί, στα εισιτήρια για Μετρό, λεωφορεία και Τραμ ή τρένα, στα αεροπλάνα και τα πλοία, ούτε όμως και στις τιμές ξενοδοχείων που κανονικά θα έπρεπε από το νέο έτος, να επιστρέψουν σε ΦΠΑ 24%.

Και ενώ σε όλη την Ευρώπη η «γραμμή» είναι ότι αποσύρονται άμεσα πλέον όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν την εποχή της πανδημίας (από το καλοκαίρι του 2020 κυρίως), στην Ελλάδα η κυβέρνηση αξιοποιεί τα επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούν η ανάπτυξη και η περιστολή της φοροδιαφυγής, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα, με τα οποία στηρίζει το λαϊκό εισόδημα απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις ή άλλους κλάδους και επαγγελματίες, να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, ο ΦΠΑ δεν αυξάνεται αλλά διατηρείται επ’ αόριστον πλέον, η μείωση στους συντελεστές που ισχύουν σήμερα (13%) στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς (συγκοινωνίες, ταξί κλπ), στον αθλητισμό (δηλαδή σε γυμναστήρια ή σχολές χορού κλπ), στον πολιτισμό (θέατρα και κινηματογράφοι κυρίως) αλλά και στο τουριστικό “πακέτο”, δηλαδή στη διαμονή και διατροφή στα ξενοδοχεία ή αλλά τουριστικά καταλύματα.

Επιπλέον, παρατείνεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και το Ιούνιο του 2024, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ δίνοντας μια επιπλέον ανάσα στους πολίτες που παλεύουν με την ακρίβεια.

Στον αντίποδα όμως, από 1.1.2024 καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, κάτι που σημαίνει ότι στο τραπέζι -από την πρωτοχρονιά κιόλας- ο ΦΠΑ επιστρέφει στο 24% για σερβιριζόμενα ροφήματα όπως το αεριούχο νερό, αναψυκτικά κλπ!

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.