Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ποιοι θα πάρουν εφάπαξ «μπόνους» έως 840 ευρώ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση που έχει ανακοινωθεί  θα κυμαίνεται από 48 έως και 840 ευρώ, ενώ θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο σε τέσσερις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με τη μορφή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το εφάπαξ «μπόνους» συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ που πιθανότατα θα καταβληθεί λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ωφελεί περί τα 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των στοιχείων για υπεραπόδοση του προϋπολογισμού κατά το δεκάμηνο του 2023.

Δικαιούχοι είναι οι οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνων, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Δικαιούχοι επιδόματος τέκνων

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν τον Δεκέμβριο επιπλέον μιάμιση δόση (150%) του επιδόματος και ο προϋπολογισμός φτάνει τα 125 εκατ. ευρώ για περίπου 800.000 δικαιούχους.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει κάθε γονιός, ως επίδομα τέκνου, τον Δεκέμβριο θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ.

Αν ο γονιός παίρνει επίδομα τέκνου 28 ευρώ, τότε με το «μπόνους» του επιδόματος θα λάβει τελικά 70 ευρώ, ενώ αν λαμβάνει μηνιαίο επίδομα ύψους 560 ευρώ, τότε η επιπλέον ενίσχυση που θα λάβει θα είναι 840 ευρώ και το τελικό επίδομα για τον Δεκέμβριο θα ανέλθει σε 1.400 ευρώ.

Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ και αφορά σε 210.000 ωφελούμενους.

Oι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν μαζί με την μόνιμη αύξηση 8% στο επίδομα, που έχει ανακοινωθεί ήδη και επιπλέον 200 ευρώ από την έκτακτη ενίσχυση.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με 2 παιδιά με μηνιαίο επίδομα 440 ευρώ, θα λάβει μηνιαία αύξηση 32 ευρώ και επιπλέον 216 ευρώ από το εφάπαξ επίδομα. Το τελικό ποσό του επιδόματος θα ανέλθει σε 648 ευρώ.

Δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ

Ενίσχυση 200 ευρώ θα έχουν δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ των ΟΠΕΚΑ, ενώ το ίδιο ποσό θα λάβουν και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ο προϋπολογισμός εδώ φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 225 εκατομμύρια ωφελούμενους.

Ο δικαιούχος επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μαζί με το μηνιαίο επίδομα και επιπλέον 200 ευρώ.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι με μηδενική ή ελάχιστη προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ, οι «χαμηλοσυνταξιούχοι» με κύρια σύνταξη κάτω των 700 ευρώ και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες είναι η τέταρτη κατηγορία περίπου 1.550.000 ωφελούμενων που θα λάβουν ενίσχυση πριν το τέλος της χρονιάς, ύψους 150 ευρώ.

Έτσι, ένας συνταξιούχος που δεν έχει προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη 700 θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ, αλλά και αύξηση περί του 3% λόγω της αύξησης των συντάξεων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2024.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει αύξηση συνολικά 216 ευρώ το χρόνο. Αν συνυπολογιστεί η έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ, τότε θα λάβει αύξηση συνολικά 366 ευρώ το 2024.

Πέντε επιπλέον μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταβληθούν ακόμα πέντε μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Αυτά είναι τα εξής:

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους με «προσωπική διαφορά». Eφάπαξ ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ θα λάβουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι, που έχουν προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ.

Διπλάσιο market passγια τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Διπλάσια οικονομική ενίσχυση, χωρίς να χρειαστεί κάποια κίνηση εκ μέρους τους, θα λάβουν οι δικαιούχοι του Market Pass ΙΙ που μένουν σε πληγείσες από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία περιοχές, με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις.

Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με πρόβλεψη για επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα. Το επίδομα θέρμανσης, φέτος θα κυμανθεί από 100 έως 800 ευρώ, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Youth Pass. Η οικονομική ενίσχυση σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών δεν έχει περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αυξημένο κατά 8% θα είναι το συγκεκριμένο επίδομα του Δεκεμβρίου, με κόστος για τον προϋπολογισμό στα 43 εκατ. ευρώ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.