«Το Αζερμπαϊτζάν είναι πιθανό να εισβάλλει στην Αρμενία τις επόμενες εβδομάδες»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken απηύθυνε πρόσφατα προειδοποίηση σε επιλεγμένη ομάδα νομοθέτων σχετικά με το ενδεχόμενο το Αζερμπαϊτζάν να εισβάλει στην Αρμενία τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, έχει επανειλημμένα καλέσει την Αρμενία να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» κατά μήκος των νότιων συνόρων της, ο οποίος θα συνδέει το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν με έναν αποκλεισμό που συνορεύει με την Τουρκία και το Ιράν, και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την επίλυση του ζητήματος.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 3 Οκτωβρίου, οι νομοθέτες πίεσαν τον Blinken για πιθανά μέτρα κατά του Αλίγιεφ ως απάντηση στην εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο. Ο Blinken ανέφερε ότι το State Department διερευνούσε επιλογές για να καταστήσει το Αζερμπαϊτζάν υπόλογο, συμπεριλαμβανομένης της μη ανανέωσης μιας μακροχρόνιας παρέκκλισης που επιτρέπει στις ΗΠΑ να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Μπακού. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το Αζερμπαϊτζάν να εξαπολύσει εισβολή στη νότια Αρμενία στο εγγύς μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά, ο Blinken μετέφερε την εμπιστοσύνη του στις συνεχιζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Από το 2002, οι ΗΠΑ εξέδιδαν κάθε χρόνο την εξαίρεση για να παρακάμψουν μια διάταξη του νόμου Freedom Support Act που περιορίζει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν λόγω των εδαφικών διαφορών του με την Αρμενία.

Μετά από αυτή την ενημέρωση, ο βουλευτής Frank Pallone εξέφρασε δημοσίως τις ανησυχίες του για μια πιθανή εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στη νότια Αρμενία. Τόνισε ότι ο πρόεδρος Αλίεφ φαίνεται να προχωρά προς αυτόν τον στόχο και ότι η αυτοπεποίθηση του καθεστώτος έχει αυξηθεί λόγω των περιορισμένων συνεπειών που αντιμετώπισε για την εισβολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.