Δίκη Πισπιρίγκου – Κραββαρίτης: «Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Ασυνήθιστο» χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκε η ιατροδικαστική έρευνα για το θάνατο της Τζωρτζίνας ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων, προτεινόμενος από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο μάρτυρας απέδωσε το θάνατο του 9χρονου κοριτσιού σε οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων, αμφισβητώντας την ιατροδικαστική έκθεση του συναδέλφου του Σωτήρη Μπουζιάνη.

«Δεν θα έλεγα ποτέ ως αιτία τη δηλητηρίαση. Η φράση θανατηφόρα δηλητηρίαση δεν ανταποκρίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση. Δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατροδικαστικό στάτους. Για μένα πιο δόκιμο ήταν να γράφει «οξύ πνευμονικό οίδημα συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων …Το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, παράλυτο, με γαστροστομία, με πάρα πολλά άλλα ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε πολυοργανική έκπτωση. Το προσδόκιμο ζωής εκ των πραγμάτων ήταν πολύ περιορισμένο. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ακόμα κι αν δεν υπήρχαν όλες οι άλλες παράμετροι. Ένας εγκέφαλος τελείως κατεστραμμένος, με γλοίωση, δηλαδή με ουλές, σεσημασμένη εκφύλιση εγκεφάλου. Η καρδιά με προβλήματα, σχεδόν 41 γραμμάρια. Και το ήπαρ με προβλήματα. Ο οργανισμός ανεπαρκής σε πολλές λειτουργίες του…. Ένας πνεύμονας στον οποίο πάσχει χορηγούμε ουσίες που στην καθημερινή πράξη χαρακτηρίζουμε «ναρκωτικά». Το παιδί έπαιρνε ουσίες που δυσκόλευαν τη λειτουργία της αναπνοής. Για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο», σημείωσε ο κ.Κραββαρίτης.

Ο μάρτυρας μάλιστα υποστήριξε πως η κεταμίνη που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας δεν σχετίζεται με τον θάνατό της. «Όπως χορηγήθηκε ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση…Η κεταμίνη είναι ουσία που «θορυβεί»… Δεν τη βρίσκουμε εύκολα, εγώ δεν την έχω βρει ποτέ. Η συμμετοχή στην υπόθεση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι τέτοιες αλλοιώσεις των οργάνων αθροιστικά με τη λήψη φαρμάκων. Το πόρισμα, όπως σας το εξέθεσα, στρέφεται πιο κοντά στην επιστημονική πραγματικότητα».

Όσον αφορά στην έκθεση του ιατροδικαστή Μπουζιάνη σημείωσε πως «Σε αυτήν την ιατροδικαστική έκθεση είδα πράγματα που δεν συνηθίζονται. Ο συνάδελφός μου έκανε μια εξέταση, με την οποία πετάει το μπαλάκι στους άλλους. Δεν έκανε δική του εκτίμηση αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη. Η ιστοπαθολογική διερεύνηση ήταν πολύ αναλυτική, δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα. Η τοξικολογική ανάλυση βγάζει ένα αποτέλεσμα για τη θανατηφόρα δόση από ένα εκ των εκατοντάδων παραδειγμάτων στη βιβλιογραφία και όχι για το συγκεκριμένο περιστατικό. Στο δημοτικό σχολείο λέγαμε ότι δεν κάνουμε πορτοκάλια με μήλα. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον 8χρονο με τον 60αρη. Ο κάθε οργανισμός έχει δικά του στοιχεία που διαφοροποιούν τη δράση των ουσιών σε κάθε άνθρωπο. Τα φάρμακα δεν είναι δηλητήρια αλλά από κάθε φάρμακο μπορεί κάποιος να πεθάνει».

Πρόεδρος: Η πνευμονοπάθεια από πότε δρομολογείται;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι πυροδοτείται από λοίμωξη ή από συστηματική πάθηση,

όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πρόεδρος: Εδώ τι είχαμε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το αξιολογήσω ακριβώς, από πότε χρονολογείται η

λοίμωξη.

Πρόεδρος: Πόσο καιρό πριν έπρεπε να έχει λοίμωξη αναπνευστικού για να

πεθάνει; Μπορεί να είναι αιτία θανάτου εδώ;

Μάρτυρας: Ναι, μπορεί.Δεν σας το έχει πει ο κ. Ράικος; Δεν το ρωτήσατε;

Πρόεδρος: Γιατί πέθανε με τα 22 χιλιάδες λευκά αιμοσφαίρια και όχι

νωρίτερα που είχε 30 χιλιάδες λευκά;

Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό το

αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχε δυσχέρεια αναπνοής; Μα δεν υπάρχει

καταγεγραμμένο τέτοιο εύρημα για τις 29/1

Μάρτυρας: Το πρωί, το μεσημέρι νομίζω είχε.

Πρόεδρος: Αυτό που προκύπτει είναι ότι στις 14.20 υπάρχει μήνυμα της

κατηγορούμενης προς το σύζυγό της που δεν του αναφέρει αναπνευστική

δυσχέρεια. Δεν θα το ανέφερε ο σύνοδος της, εν προκειμένω η

κατηγορούμενη, αν είχε δυσχέρεια;

Μάρτυρας: Δεν πέθανε από πνευμονοπάθεια, από πνευμονοπάθεια με τη

συνδρομή βαρέων ναρκωτικών φαρμάκων. Αν εξέλειπε ένα από αυτά μπορεί να

ζούσε.

47 γραμμάρια η καρδιά της Τζωρτζίνας

«Η καρδιά του παιδιού ήταν 47 γραμμάρια! Δεν έχω ξαναδεί τόσο ελαφριά καρδιά. Θα έπρεπε να είναι 110-115 γραμμάρια σε αυτήν την ηλικία. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση», κατέθεσε ο παθολογοανατόμος Ανδρέας Καραμέρης, ο οποίος επίσης έχει προταθεί από την πλευρά της υπεράσπισης κατέθεσε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων. Ο κ.Καραμέρης εξήγησε πως «το μικρό βάρος της καρδιάς δείχνει και μία απόκλιση να επιτελέσει το λειτουργικό της έργο. Είναι και μικρότερο το κλάσμα εξώθησης. Ο φυσιολογικός καρδιακός ιστός κατά περιοχές έχει αντικατασταθεί με λίπος».

Απαντώντας ο μάρτυρας στις ερωτήσεις της προέδρου από τι πέθανε τελικά το παιδί, ο μάρτυρας είπε πως αυτό είναι θέμα των ιατροδικαστών «Δεν θα σας πω από τι πέθανε, σας μιλώ ως παθολογοανατόμος. Πηγή της λοίμωξης είναι ο πνεύμονας. Βλέπω διαταραχή της φυσιολογίας της καρδιάς. Είχε κάνει λίπος στην καρδιά και αυτό προκαλεί διαταραχές. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η εκφύλιση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.