Συνεχίζουμε τον αγώνα για να παίρνει ο πατραϊκός λαός ανάσες αισιοδοξίας και ελπίδας, όχι με λόγια αλλά με έργα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Άρθρο της Αγγελακοπούλου – Πανουτσοπούλου Νάνσυς, Αντιπροέδρου Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου

Μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού, η Δημοτική Αρχή της “Λαϊκής Συσπείρωσης” παράγει ένα τεράστιο έργο για να καταφέρουμε να κρατήσουμε όρθιο το λαό της πόλης μας, κόντρα στη κοροϊδία και τα ψίχουλα των κυβερνήσεων.

Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, από τις κυβερνήσεις και τον κρατικό προϋπολογισμό,  διεκδικήσαμε και πήραμε σειρά προγραμμάτων, προκειμένου να στήσουμε κοινωνικές δομές αναγκαίες, που δεν υπήρχαν.

Μερικά παραδείγματα:

Στο  ΤΜΗΜΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, έως την ημέρα που αναλάβαμε, λειτουργούσε μόνο η τράπεζα τροφίμων και αυτή σε συνεργασία με τη εκκλησία.

Η Δημοτική Αρχή της “Λαϊκής Συσπείρωσης” από την ημέρα που ανέλαβε, υπέβαλλε προτάσεις για χρηματοδότηση δομών για τις ευπαθείς ομάδες, με λειτουργία αποκλειστικά από τον ίδιο  το Δήμο και όχι με την μεσολάβηση ΜΚΟ.

Με πόρους του Δήμου αξιοποιήθηκαν:

  • Το κτίριο της πρώην ΑΔΕΠ, που έμενε παροπλισμένο. Στο κτίριο φτιάχτηκε και μια αξιοπρεπέστατη αποθήκη τροφίμων για τις διανομές του Παντοπωλείου.
  • Στον χώρο της πλαζ δημιουργήθηκε σύγχρονο μαγειρείο με όλες τις προδιαγραφές της μαζικής εστίασης (πρώην εγκαταλελειμμένα κτίρια του ΕΟΤ).
  • Αξιοποιήθηκε όλος ο εξοπλισμός προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας (που πέτυχε η Δημοτική Αρχή της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ) και αφορούσε στον επαγγελματικό εξοπλισμό των μαγειρείων και οχήματα.
  • Νοικιάστηκε το κατάλληλο κτίριο για την λειτουργία σύγχρονων και πρότυπων δομών Αστέγων.

Επίσης, ξεκίνησαν οι παρακάτω δομές, με τη λειτουργία τους από τον ΚΟΔΗΠ αποκλειστικά,  χωρίς μεσολάβηση ΜΚΟ:

Δημιουργήθηκε σε νέα βάση πλέον η Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ – ΣΥΣΣΙΤΙΟ

Τα  γραφεία μετακινήθηκαν σε νέο χώρο (στην πρώην ΑΔΕΠ) μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες και την αποθήκη του κοινωνικού παντοπωλείου, όπου εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι χώροι (ράφια, ψυγεία, καταψύκτες κλπ) για τα τρόφιμα, αλλά και η υποδοχή των πολιτών σε πιο ανθρώπινες συνθήκες (και όχι μέσα στη μέση του δρόμου), εξοικονομώντας ταυτόχρονα και χρήματα από τα ενοίκια που πληρώναμε ως τότε.

Οι εγγεγραμμένοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι περίπου 1000 – 1100 νοικοκυριά και λαμβάνουν σε τακτά διαστήματα (περίπου ανά δίμηνο), τρόφιμα βασικής διατροφής.

Τα τρόφιμα αυτά αγοράζονται με πόρους του Δήμου και του ΚΟΔΗΠ (ετήσιο ποσό 500.000- 600.000) και ενισχύουν σημαντικά της οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης σήμερα.

ΣΥΣΣΙΤΙΟ

Η Δημοτική Αρχή της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού,  δημιούργησε και λειτουργεί το Συσσίτιο του Δήμου Πατρέων σε έναν σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο (κτίριο ΠΛΑΖ Αγυιάς), με όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας των μαγειρείων μαζικής εστίασης.

Διανέμει τα συσσίτια ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ καθημερινά, προκειμένου να διευκολύνονται οι συμπολίτες μας και να μην περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό.

Το συσσίτιο εξυπηρετεί άτομα που έχουν δυσκολία πρόσβασης σε μαγειρεμένο φαγητό. Μαγειρεύονται και διανέμονται καθημερινά 300 μερίδες φαγητό, για επτά (7) ημέρες την εβδομάδα, με ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο. 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Δημιουργήθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων, που αποτελεί μια σημαντική κοινωνική υπηρεσία και εξυπηρετεί καθημερινά 80-100 πολίτες. Έχει ήδη ανταποκριθεί σε περισσότερα από 85.000 αιτήματα πολιτών για διάφορα θέματα, προσφέροντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε περισσότερους από 20.000 πολίτες, καθώς και στις οικογένειές τους.

Το Κέντρο Κοινότητας έχει πολύπλευρη δράση, τόσο με τις ποικίλες υπηρεσίες που προσφέρει για διάφορα επιδόματα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα ενοικίου, σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, αναπηρίας,  γέννας κλπ), αλλά και με μια σειρά δράσεις προς όφελος των ευάλωτων ομάδων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ

Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησε το Παράρτημα Ρομά στο Κέντρο Κοινότητας, που έχει κάνει στο μικρό διάστημα λειτουργίας της πάρα πολύ σημαντικό έργο όπως:

  • Διενέργεια rapid-test και εμβολιασμός ενηλίκων Ρομά σε καταυλισμούς.
  • Εκπαίδευση των οικογενειών των μαθητών Ρομά για την διεξαγωγή και δήλωση του self –test (covid-19).
  • Ευαισθητοποίηση / εκπαίδευση και υποστήριξη, με παροχή προϊόντων σε νεαρές μητέρες Ρομά για τα νεογνά και τα βρέφη.
  • Μαθησιακή Στήριξη μαθητών Ρομά.
  • Συμμετοχή παιδιών Ρομά στην θερινή κατασκήνωση του Δήμου.
  • Διανομές ιματισμού, σχολικών ειδών και τροφίμων σε καταυλισμούς/οικισμούς.
  • Έκδοση βιβλιαρίων και πιστοποιητικών για εγγραφή σε σχολείο παιδιών Ρομά.
  • Καταγραφή πληθυσμού Ρομά σε συνθήκες καταυλισμού / οικισμού.

ΔΟΜΕΣ ΑΣΤΕΓΩΝ

Τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε η λειτουργία των Δομών Αστέγων ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ και ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ, σε ένα νοικιασμένο κτίριο, που όχι μόνο πληροί όλες τις προδιαγραφές για φιλοξενία αστέγων, αλλά αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες, όπως:

  • Φιλοξενία με παροχή σίτισης.
  • Ατομική υγιεινή και παροχή ειδών υγιεινής (ντους, ξύρισμα, μάσκες, κλπ).
  • Χρήση πλυντηρίων – στεγνωτηρίων.
  • Παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης.
  • Βασική υγειονομική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή όταν απαιτείται.
  • Ατομική συμβουλευτική.
  • Διασύνδεση με υπηρεσίες επιδομάτων, σίτισης, νομικής συνδρομής, εκπαίδευσης, υγείας, εργασίας και λοιπούς φορείς.

ΟΜΑΔΑ ΔΡΟΜΟΥ

Τακτικές και έκτακτες επισκέψεις – επεμβάσεις στην πόλη κατά τις βραδινές ώρες για:

  • την κάλυψη βασικών αναγκών των συγκεκριμένων ατόμων (παροχή φαγητού, ζεστό ή δροσερό ρόφημα, κλινοσκεπάσματα κλπ).
  • την μείωση των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται.
  • την ενημέρωση για την δυνατότητα φιλοξενία τους στις Δομές Αστέγων, ακόμη και έκτακτα, χωρίς διαδικασίες ένταξης.

Οι δομές αστέγων έχουν εξυπηρετήσει μέχρι τώρα περισσότερους από 200 πολίτες. Περίπου οι μισοί ωφελούμενοι ήταν ηλικίας πάνω από 50 ετών, γεγονός που καταδεικνύει και την σχέση της ανεργίας με την αστεγία και τα προβλήματα υγείας.

Όλες οι παραπάνω δομές δουλεύουν κυρίως ή αποκλειστικά με προσωπικό που έχει προσλάβει ο ΚΟΔΗΠ στα πλαίσια των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Παράλληλα, συνεχίζει την λειτουργία του το Συμβουλευτικό Κέντρο Ατόμου και Οικογένειας με επέκταση και σε εφήβους και νέους.

Το Κέντρο εξυπηρετεί περίπου 700-750 πολίτες ετησίως παρέχοντας Συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν θέματα:

  • προσωπικά, σχέσεων, επικοινωνίας, ανάπτυξης παιδιών κλπ.

Καλούμε όλους τους πολίτες αυτής της πόλης, να στηρίξουν και με την ψήφο τους, το τεράστιο έργο που κάνει η Δημοτική Αρχή της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, για να συνεχίσει στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών των πολλών και όχι για την κερδοφορία των ολίγων.

Ψηφίζουμε  «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Πατρέων και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η Λαϊκή Αντιπολίτευση.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.