Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Συνεχίζουμε την ενεργητική αποτροπή, επιδιώκουμε συνεργασία με την Τουρκία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου αναζητούν στη Μάλτα μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των EUMED9 βρίσκεται η φύλαξη των συνόρων, η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

«Η πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα έχει περιορίσει τις ροές»

Στην παρέμβασή του για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, «έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, την συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Το τετ α τετ με τον Μακρόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου EUMED9, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών, προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

https://www.in.gr/

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.